Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je velice fajn pohádka. Bratři Slováci se tentokrát vytáhli a natočili lepší kousek, než co nám nabízí ČT v posledních šesti, sedmi letech. Ano, uvědomuju si že pohádka je trošku moc dlouhá, že oba hrdinové se vymění až po cca čtyřiceti minutách filmu, že rozdíly mezi nimi nejsou nijak velké... Ale líbí se mi to pseudo-zasazení do historie (Turci, rod Korvínů atd.), nádherná příroda, krásné exteriéry i interiéry. Dokonce i obsazení - Samuel Spišák dobře vypadá a má charisma, takže prince zvládá s přehledem, Tomáš Hanák je král jako víno (a jeden z mála českých herců, které tu uvidíte), princezna Beatrix i služka Hanička vypadají krásně a Tomáš Matonoha je řádně slizký. Chybí mi sice humor a takové to kouzlo, díky kterému bych se na tuhle pohádku podívala znovu (díky bohu za Anděla Páně), ale tohle je s přehledem nejlepší pohádka letošních Vánoc. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud nemáme vlastní dobrou nosnou myšlenku, půjčíme si ji od klasika a na kmen jeho ideje naroubujeme vlastní, více či méně zdařilé, představy. Twaina si vzalo do parády víc tvůrců a já stále čekám na to, až se ke mně, jako divákovi, dostanou zfilmované povídky z knížky "Jak zahnat splín". Zatím tu máme, nevím ani kolikátou, variaci na Prince a chuďase, zasazenou do historizujících reálií. Zatímco děti netuší, dospělý divák si užije Tomáše Hanáka v roli Jánose Hunyadiho, havrana ve zlaté kleci i ten (ale vážně strašně šeredný) královský prsten jako odkazy na rodovou pověst Korvínů. Hlavní hrdina byl hezký chlapec, což můžeme (s bolavou vzpomínkou na včerejší českou pohádku na Boží hod vánoční o rybách) Slovákům jenom závidět, ženské hrdinky .... zatímco Hanina jemná, nenápadná krása do role i pohádky jako celku zapadala, Celeste mě nijak neoslnila a pokud ten hlas v závěrečné písni byl její, doporučila bych pojídat méně drátěnek. Z ženských postav nejsympatičtější byla malá Dorotka. Krásné kostýmy, krásné exteriéry, neokoukané tváře (což slovenští diváci mohou nahlížet radikálně jinak), spousta zvířat, což musí nadchnout každého. Z těch nových pohádek patří tahle k těm zdařilejším. Jen marně přemýšlím, kam vytěsnili Kateřinu z Poděbrad. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Z nějakých neznámých důvodů dosti podceňovaná pohádka. Inspirací pro Lásku na vlásku byl román Marka Twaina Princ a chuďas, ovšem uplatněn byl pouze prvek záměny obou mladíků. Můžu vytýkat dílčí nedostatky v podobě pár scénáristických nedotažeností, ale jinak je Láska na vlásku hodně příjemná záležitost. Výprava je na středoevropské poměry úžasná, režie a tempo hodně fajn, hudba taktéž a herecký casting též solidní, včetně dvojité porce totálně sexy Samuela Spišáka, který tu dost často ukazuje hruď. Slušný je též český dabing, i když bych klidně uvítal i původní slovenskou verzi. Láska na vlásku si určitě zaslouží pozornost a jde o jednu z mála současných pohádek, které lze sledovat zcela v pohodě. ()

hammer_head 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné překvapení. Pohádka, která (stejně jako Anděl páně) překvapí především svoji výpravou, příjemnými herci a slušným příběhem. Je zapotřebí si připustit, že dnešní pohádky (bohužel toto neplaní jen pro pohádky, ale pro celou česko-slovenskou kinematografii) jsou labilní ptákoviny točené v kýčovitých kulisách, které by člověk nikdy neměl vidět=> naštěstí pohádka Láska na vlásku k těmto dílům nepatří. Nedostatek bych viděl v tom (alespoň pro Čechy), že jsou herci dabováni někým jiným, než sami sebou (např. Bahůl). ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Taky bych dala 4, ale mám potřebu vyvažovat odpad-líky. Hmmm - s tou padesátkou to tedy nehlo, no ale teď je to možná trochu lepší padesát. Já nevím, lidi, proč musíte hanět docela pěkný dílo. Copak - kluci - se vám ta princezna ani trochu nelíbila? A holky - ten princ je přece taky dost hezkej, ne? A milej. Mně se líbí oba a taky věta, která tam padla: "Lidi potřebují příběhy, aby zapomněli na ten svůj." Což je taky občas potřeba. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • V čase 1:35:45 jsou na trubadůrských píšťalách jasně zřetelné letokruhy, šlo tedy o dřevěné atrapy. (Petsuchos)
  • Jeden z kaskadérov, ktorý v náročných šermiarskych a jazdeckých scénach zaskakoval za Samuela Spišáka (Matej/Tomáš), si nebezpečne zlomil ruku.
    (Zdroj: sme.sk)
  • Vo filme účinkuje mnoho zvierat, no najnebezpečnejšie boli vlky. Skutočne šlo niekedy o život, najmä keď sa pustili naháňať štáb.
    (Zdroj: sme.sk)

Reklama

Reklama