Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby byly v prdeli ryby, tak by to bylo bez chyby. Tohle je fakt něco strašnýho. Nechci tu moralizovat jako někteří, že je to nevhodný pro děti a tak to by mi nevadilo na nějakou ujetou netradiční pohádku co není podle šablony, bych se klidně podíval, ale pro tohle nemám slov. Ty vole! Právě na mě vybafnul rybodlak z rybníka! Jak si tady pročítám některý komenty, tak koukám, že se předháníte v tom kdy to kdo vypnul. No já to ještě nevypnul mám za sebou při psaní tohoto komentu asi hodinu, ale hodnocení už je jasný. Nicméně já nejsem žádný béčko a nevypnu to!!! A za mimořádnou výdrž si udělím.5% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Udělat z vynikajících herců bolavě trapné karikatury, to je vlastně taky umění. Akorát jinýho kalibru. Zejména Vetchý a Vilhelmová na tohle asi nebudou (nebo by neměli) rádi vzpomínat. Zajímalo by mě, jestli aspoň jednou za natáčení někdo přišel za režisérem a zeptal se: "Hele, mně se to nějak nezdá, jak tady ze sebe děláme idioty a přitom to nemá žádnej smysluplnej podklad. Seš si jistej, že víš, co děláš?" Prušinovský: "Jasný, televizní divák je idiot, tohle nám v klidu projde." Nebo? ()

Reklama

evilmind 

všechny recenze uživatele

I na české poměry neobvyklá přehlídka bizarností. Jako pohádka to moc nedává smysl, tím méně pak pro děti, které pravděpodobně s pláčem utečou od obrazovky už po půl hodině, ale některé nápady jsou docela vtipné - třeba ten zvuk z windows při (ne)úspěšném použití magie. Pravděpodobně působí celkově lépe, a možná i dává smysl, pokud sledujete pod vlivem halucinogenů. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hned na začátku byl bigbít, za který by se styděla i studiová pohádka 80. let, pak se konal jakýsi dialog "jo, to přepadávání pocestných už není co bývalo. Jojo, už to není co bývalo. Vůbec ne" nebo co to tam dotyčný plácal a třikrát zopakoval, aby se vešel do času vymezeného na scénu. Pak jsem zaslechl ještě něco o rybím tuku a pak už jsem to nevydržel a přepnul na Někdo to rád horké. Chudost ducha toho, kdo psal dialogy, byla přímo na mrtvici. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zatímco v Princezně a písaři navlékli tvůrci na dějovou kostřičku Pyšné princezny šplhání po střechách a metání kozelců při šermu (plus dvacet let nepochopitelně v močálech skrývajícího se fotříka), tady už se s klasickým scénářem nepáral vůbec nikdo. Krádež oka je jen záminkou k rozehrání nejrůznějších bizarností, kdy Plesl tak trochu imituje Preisse (S čerty nejsou žerty), a protože Liška je většinu času zavřený v hrnci, tak Taclík imituje Lišku, přičemž hlavní hrdina je (záměrně?) tou nejméně zajímavou postavou (zajímavější tam byl i holohlav Dastlík, který v Ulici představuje nesnesitelnou sbírku klišé o lidech z Moravy). Bavila mě na tom zejména představa klasické tuzemské rodiny, která z toho při sledování musela být docela vytřeštěná. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Obraz nebožky královny Boženy je „Madame de Saint-Maurice“ od Josepha Duplessise, který ho namaloval v roce 1776. (jan.hryz)
  • Název filmu je narážkou na jadrné české úsloví: „Kdyby byly ryby v řiti, nemuseli by být rybníky.“ V širší souvislosti významu jde o to, že „kdyby“ nemá žádnou cenu. (sator)

Reklama

Reklama