Reklama

Reklama

Kmen

  • Ukrajina Plemja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil", stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (92)

Botič 

všechny recenze uživatele

Před dramatem ve znakové řeči, bez jakékoliv stopy titulků, bych se poklonil snad jedině za předpokladu, že by bylo zaměřeno na úplně jinou skupinu lidí, než na rváče, zloděje a rajdy, co si pro sex nejdou daleko stejně jako pro potrat. Čím silnější výjevy, tím prvoplánovější způsob jak udržet pozornost slyšícího diváka. Proč sledovat něco takového celých 130 minut? Být to mluvený film, tak po něm neštěkne ani pes. Proto před Kmeny svůj hřbet ohýbat nebudu. [MFFKV 2014] ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Ťažko dokážem film ohodnotiť hviezdičkami, ale mám k nemu čo povedať... hmmm.... napísať. Predovšetkým je ,,Kmeň" tvorený na efekt so všetkými pozitívami aj negatívami, ktoré z toho vyplývajú. Má jednotný režijný štýl, kedy sú jednotlivé scény tvorené staticky alebo dlhými jazdami kamery nakrútenými na jeden záber, pričom strih slúži iba na prechod do ďalšej scény. Samozrejme všetko bez hudby a takmer! úplne bez slov. To, že vo filme nezaznejú žiadne skutočné dialógy neznamená, žeby sa odohrával čisto v komunite hluchonemých (viď. napr. scény vo vlaku), iba je vyrozprávaný z ich pohľadu. Výraznejšie pripomienky mám skôr k obsahovej stránke. Prostitúcia medzi hluchonemými dievčatami mi prišla prehnaná (neviem, ako to na Ukrajine chodí, ale predsa len...) a explicitne znázornená nahota a sexuálne scény akoby mali podporiť surovosť príbehu, ktorý vygraduje poslednou scénou a... čo ďalej? To nevieme, hoci tušíme možné následky. Pohľad na odvrátenú stránku života ukrajinskej hluchonemej mládeže mi preto prišiel premrštený a ťažko povedať nakoľko odráža realitu. Päť rokov pred ,,Kmeňom" aj Slovensko nakrútilo film v znakovej reči - Legenda o nepočujúcich. (1020. hodnotenie, 81. komentár k filmu) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zoufalý boj orwellovských prolétů o přežití na současné Ukrajině. 1) V prvním plánu lze chápat film jako dost tuctový příběh ze života na internátu pro neslyšící. Ukrajinské reálie se poznají ihned - otlučené, zanedbané, jako z postapokalyptické budoucnosti._____ 2) Snímek má ale svůj background. Je jím ochromená společnost se zakrnělými sociálními funkcemi. Oficiální školní život nemá s realitou nic společného (zřejmý sovětský syndrom). Postavy se vrací do jakési kvazi podoby prvobytně pospolné společnosti - společně vyrážejí na lov, z jehož výtěžku pak žijí._____ 3) Úloha znakové řeči je jasná - oprostit diváka od slovního balastu a nechat na něj v plné míře dopadnout dění ve své nepřiklášlované surovosti. Pokud jde o mě, podařilo se._____ 4) Postorwellovští proléti jsou zanecháni sami sobě podobně jako jejich předchůdci. Na nich totiž opravdu nezáleží._____ 5) Ocenil jsem pěkná těla kluků._____ 6) Celovečerní debut 40letého Kyjevana Myroslava Slabošpyckého (scénář, režie, produkce) nesporně zaujal. Počkám si na jeho další díla. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Snad poprvé v životě mě mrzelo, že neumím znakovou řeč, ačkoliv její znalost není ke sledování filmu nutná. Film mě zaujal na první pohled nejen zemí původu (poslední dobou se hodně zaměřuju právě na filmy z východní Evropy), ale hlavně nezvyklým formátem, který režisér zvolil. Je jasné, že tenhle film díky tomu nemá šanci stát se kasovním trhákem pro masy, zároveň se ale nejedná o čistej art, kterej by pochopilo jen pár kavárenských inteleguánů. Žánrově se pohybuje někde mezi dramatem a thrillerem, nejlíp k němu však sedí slovo naturalistický. Bez jakéhokoliv hudebního podkresu a řeči slyšíme pouze zvuky okolí a tak se můžeme lépe zaměřit na děj samotný, který je nám prezentován v dlouhých kamerových záběrech téměř bez střihu. A ačkoliv byli do hlavních rolí zvoleni neherci, kteří nikdy před kamerou nestáli, odvedli výkon velmi nadpůrměrný, zejména pak Yana Novikova v roli mladičké hluchoněmé prostitutky. I prostředí samotné je bez problému uvěřitelné, stejně jako chování postav. Za mě velký palec nahoru a ve znakové řeči pravím "děkuju". ()

Koocik odpad!

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení na tom nezvýší ani to, že se jedná o film provedený čistě jen ve znakové řeči. Film se celou dobu táhne jenom kolem 2 věcí: Mrdání prostitutky a rvačky. Neustále to skáče z jednoho do druhého, takže příběh celého filmu je na jedné vlně. Pokud cílem tohoto snímku bylo i například to, aby na každého zapůsobil jinak a díky síle vlastní představivosti, která by díky tomuto provedení znakové řeči měla být o něco lepší než v klasických filmech, i bylo pochopeno čistě subjektivním dojmem, pak je to čistě jen zklamáním. Řekněte mi, jak lze jinak pochopit film, kde se jen mrdá a rve ? Byl bych ochotnej dát aspoň jednu hvězdu, kdyby hlavní ženskou roli hrála nějaká osůbka, která by byla schopná ve mně probudit aspoň známky erekce. To se bohužel neděje a měl jsem ten dojem, že to mělo směr naprosto opačný. Navíc i ty jednotlivé rvačky byly tak okatě sehrány, že člověk tyto momenty raději posunuje, než aby je sledoval. Závěrem tedy shrnu, že celkově se jedná o dementní film určený převážne pro dementy, takže pokud spadáte do této kategorie osob, tak budete s filmem zřejmě nadmíru spokojeni. ()

Galerie (191)

Zajímavosti (9)

  • Více než dvouhodinový film se skládá pouze ze 34 záběrů. (Nine)
  • Režisér Miroslav Slaboshpitsky znakové řeči nerozumí a neovládá ji. Na natáčení museli být přítomni tlumočníci, aby režisér s herci mohl komunikovat, a také aby si ověřil, že se drží scénáře. (Nine)
  • Film vznikal s podporou nizozemského producenta v době, kdy se na Ukrajině naplno rozběhly dramatické události. Někteří z tvůrců chodili ve volných chvílích mezi natáčením na demostrace a občas musely být práce na filmu kvůli blokádě ulic přerušeny. (Epistemolog)

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama