Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Velkolepa sterilna nuda. Roel Reiné nie je dobry reziser a nikdy sa nim asi uz nestane. Jeho jedinym talentom je, ze dokaze natocit filmy tak, ze vyzeraju niekolkonasobne drahsie. A este vie natocit prehladne akciu, takze tu mame bambilion spomalovaciek. A to je tak vsetko. Ako rozpravac pribehov uplne zlyhava. Vsetky tie politicke cachre su nezazivne a nezazivna je prekvapivo aj akcia. Chyba jej napaditost. Cely cas pôsobi monotonne a po chvili sa mi prejedla. Stavu jej nedodava ani velkolepa hudba, ktora nejak nepasuje k tomu, co sa deje. A cely film nadobro pochoval ten vyzraty smiesny bambula bez stipky charizmy, ktoreho obsadili do hlavnej ulohy. Pre mna to bola strata casu a pokial nemate fetis na historicke namorne bitky, tak sa tomuto vyhnite oblukom. 3/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mazec!!! Přiznávám, znám spíše anglické kapitány a admirály a o Ruyterovi jsem nikdá neslyšel...Ba co víc, neslyšel jsem ani o tom, že byl o něm natočen tento film. Naštěstí shodou náhod jsem se o něm dozvěděl a i když to není mé velmi oblíbené období admirála Nelsona (cca o 100 let dále), zíral jsem na film s pusou dokořán. Něco takového jsem už dlouho neviděl a to na filmy koukám zhusta a rád. Nizozemci asi rozbili nejedno prasátko a natočili dechberoucí historický film, jehož polovina se odehrává na souši a polovina na mořích. Z námořních bitev všech těch fregat vám půjde hlava kolem. Díky vymoženostem počítačových animací nám tu tvůrci předvedli učiněná kouzla, hlavně u panoramatických záběrů na taktické formace a bitvy samotné. Těch je ve filmu opravdu hodně a divák na vlastní oči uvidí co udělala dělová kule vypálená z dvaceti metrů, která prolétla trupem mezi nepřátelskou osádku... Doba Ruytera byla dobou válek s Anglií, kdy Angličané blokovaly obchodní trasy Nizozemců. Anglického krále Karla I. Stuarta si perfektně a s gustem střihl Charles Dance a bylo příjemné, že Angličané hovořili anglicky zatímco Nizozemci svým hrdelním jazykem :-). Malou ale opravdu malou výtku bych měl k těm zásahům na lodích kdy každý zásah následoval chuchvalec jakýchsi snad papírových ,,pilin''. Samozřejmě kule rvaly vše co jim přišlo do cesty a tak vzduchem létaly celé kusy zábradlí, prken, trupu atd... Nikde jsem neviděl užití kartáčových střel atd... Ale jak říkám, to už je vážně jen detail a nijak nehodlám snižovat na hodnocení. Víte k tomuto filmu říkám, že je skutečně důstojnou poctou. Poctou admirálovi. Ve srovnání s tímto náš nedávno dávaný TV film o Karlu IV. králi a císaři vypadá jak hodně chudý příbuzný. Jistě rozpočty asi byly jiné, ale co chybělo našim zainvestovat více, když je to výročí 700 let? Tady vše sedělo dokonalo. Interiéry, exteriéry, kostýmy... nejeden záběr by mohl být obrazem holandského mistra. Zejména lidé sledující z pláží bitvu loďstev na obzoru... Dokonalé - geniální hudbu Trevora Morrise nevyjímaje! Za poslední skladbu The End of Age bych dal Oskara jen za hudbu! Tleskám! Nutno vidět! 5 vlajkových signálů ! * * * * * ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že taková slušná historická akce přijde zrovna z Nizozemska? Michiel de Ruyter byl očividně velká osobnost (o které jsem jaktěživ neslyšel) a pro chrochtaly pravděpodobně dost znamená. Sice to mohlo být o kousek kratší, ale jinak jsem se vším, co se na obrazovce odehrávalo, spokojený. 85% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Krásne lode, gigantické námorné bitky a sympatický hlavný hrdina. Až sa nechce veriť, že to stálo 8 miliónov euro, Američania by na niečo takéto potrebovali 300 mega dolárov. Žiaľ, ešte by to chcelo scenár bez prešvihnutého pátosu, bez brutálneho prekrúcania histórie a so živými dialógmi. Úplne najviac mi ale vadilo, že tomu celkom chýba dobovosť v správaní postáv. Ani náznak mravov 17. storočia, všetko sú to dnešní ľudia v drahých historických kostýmoch, ktorí sa správajú ako dnešní ľudia, vrátanie podávania rúk, bodrého tľapkania po pleciach a nerešpektovania hierarchického rozdelenia spoločnosti. To ma fakt sralo, najmä keď zároveň sledujem Wolf Hall, kde sú tieto záležitosti dovedené do dokonalosti. Navyše, aj tie námorné bitky sú natočené úplne jednotvárne už zhruba v tretine filmu omrzia. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místy zbytečně sentimentální oslava nizozemského státního pokladu. S velkým povděkem kvituji akční film, jehož hlavní hrdina není neprůstřelný samozažehávací univerzální voják. K mému velkému překvapení mě bavily i námořní bitvy. A Michielovi jsem velmi záhy započala poměrně dost fandit, protože je velký sympaťák. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)
  • Admirálova smrt je ve filmu vyobrazena tak, že mu Francouzi vypálená dělová koule otrhne pravou nohu. Reálná smrt však zastihla admirála de Ruytera rozdrcením nohy levé. (bejkovec)
  • Aby mohli byť organizované aj školské a rodinné premietania, bola zostrihaná aj verzia s obmedzením len do 12 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama