Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (485)

Patw 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu potřeboval pátou vlnu přepsání. Začátek je opravdu skvělý. První spatření létajícího objektu je až dech beroucí, opravdu detailně propracovaný létající objekt. Znázornění prvních vln je ještě lepší. První vlna, aneb výpadek elektrického proudu a ztráta kontroly nad vším elektronickým. Naprosto skvělé záběry bourajících aut a padajícího letadla. Druhá vlna sebou přinesla obrovské ničivé vlny a zemětřesení. Záběry jak se Cassie se svým bratrem běží zachránit před valící se vodou z jezera jsou perfektní! A dokonce i třetí vlna, která ukazuje následky smrtícího viru. Vypadalo to tak naděje, ale po těch skvělých dvaceti minut, když si divák říká, že to přeci jen nebude tak špatné to jde prudce z kopce. Film nám po svých prvních třiceti minutách začne servírovat předvidatelné zvraty a klasická young adult klišé. Co mě navíc vadilo bylo ono tlačení a prosazování filmového pokračování. Místo aby udělali jeden pořádný film, rozhodli se to zahrát na pokračování, kterého se stejně nejspíš nedočkáme a nikomu to vadit nebude. Za mě slabé dvě hvězdy. Zachraňuje to pouze prvních dvacet-třicet minut. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tématika mimozemskej invázie patrí pre mňa v rámci sci-fi žánru dlhodobo medzi tie najatraktívnejšie a ani proti tejto novej vlne teenagerských pojatí veľkolepých tém prakticky nič nemám, aj keď v rámci toho je výraznejšie kvalitnou vlastne len séria Hunger games, takže som sa na Piatu vlnu dosť tešil, ale nakoniec vlastne vôbec nebol dôvod. Jedine úvodná fáza, ktorá sa venuje počiatku invázie a samotným vlnám sa mi ešte celkom páčila, síce niečo podobné sa už dalo vidieť viackrát a aj zaujímavejšie, ale predsa len mám preto stále slabosť. Ale následne už nie je vôbec o čo stáť, dejovo je to prinajlepšom len úplne štandardná záležitosť, ale bez jediného zaujímavejšieho momentu alebo lepšieho nápadu a navyše časom vystúpi do popredia ešte aj romantická línia, ktorá ale nestojí vôbec za nič a tak je to čím ďalej len čoraz väčšia nuda. Dúfal som, že aspoň finále celkový dojem trochu vylepší, ale vôbec, záver je rovnako zabudnuteľný, ako takmer všetko predtým. A čo je najhoršie, ešte aj to pojatie mimozemskej invázie a prístupu mimozemšťanov mi prišlo úplne mimo, absolútne brakové, hlavne tí odstreľovači v lese. Po akčnej stránke tu nie je moc o čo stáť, technicky je bez väčších problémov, ale jedná sa prakticky len o samé nevýrazné a krátke sekvencie, v ktorých ani nemalo čo výraznejšie zaujať. Obsadenie nie je najhoršie, Chloë Grace Moretz v hlavnej úlohe, Liev Schreiber ako dôstojník, Maria Bello v menšej úlohe, ale aj inak celkom sympatické zloženie, lenže čo z toho, keď nesklame jedine Schreiber, iba jeho postava ma aspoň trochu zaujímala. A režijne tu tiež nie je moc čo chváliť. Takže síce som sa na Piatu vlnu celkom tešil, aj keď som radšej nečakal žiadny zázrak, ale až takúto naivnú nudu som teda tiež určite nečakal. Oplatí sa pozrieť len úvodná štvrťhodina, zvyšok už neponúkne absolútne nič zaujímavé. 42% ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Trailer navnadil, ale to bylo tak vše. Pátá vlna měla obrovský potenciál, ale totálně zahozený. Herci se dají odpustit, protože tady jsou daleko větší chyby. Scénář, chybí chvilka napětí, nápady i hlavně nějaký moment překvapení. Když to shrnu chybí vše, co kvalitní film má mít a nemá cenu se rozepisovat, přesvědčte se sami .. 3/10 = 30% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pět vln blížícího se orgasmu! Ale žádná pořádná vlna, co by s divákem zametla, se nedostaví. Autor předlohy Rick Yancey přišel se svojí příručkou k současným a budoucím dívčím ságoorgasmům. Spočinutí v dívčím lůně je pro něj skutečně mimozemským zážitkem. Nástup prvních tří vln z pěti ve filmu proběhne během úvodní půlhodiny. Velká p(r)ožitková rozkoš to není, když vše probíhá kvapně a zkráceně, ovšem navnadí to, přijde i nějaká ta destrukce města obří vlnou, Chloe Grace Moretz sténá (nad ztrátou rodičů), její malý bráška je (nenásilně) odvlečen z tábora na dalekou vojenskou základnu, sestřička běduje, že mu už nepředá své nulové sexuální zkušenosti, a tak za ním spěchá sto kiláků, ale cestou potrénuje lesní petting s krásným a záhadným mladíkem. V domnění, že to už je ta pravá sexuální gymnastika, je dokonale připravena na zbytek cesty na základnu, kde si dá lesbickou přetahovanou s perverzně vystajlovanou Maria Bello. A že je ve filmu nějaká invaze mimozemšťanů, tak toho si ani moc nepovšimnete. Film totiž vyhlíží brutálně skromně. Nemá daleko do dražšího seriálového pilota. Spektakulárních scén je poskrovnu, film si vypomáhá voiceoverem hlavní hrdinky, téměř vše je v intencích seriálového syžetu. Paralelně spolu s putováním hrdinky Cassie sledujeme, kterak na základně probíhá výcvik mladých rekrutů, kteří se chystají na boj s mimozemšťany, což je o něco zajímavější než vývoj dívčích měsíčků. To už divák ví, že mimozemšťané dokáží parazitovat na člověku a plně jej ovládat. Ano, originálně to zrovna nezní, taky to originální ani není, nicméně i nějaký ten akční střet i skřek, se počítá. Útok sice proběhne v noční scenérii, ale docela dobré to bylo, je s tím spojena i pointa, která se váže na personál a velícího plukovníka ze základny, kterého ztvárnil Liev Schreiber. Ale silně pochybuji, že předem nezjistíte, o co se jedná. Film ve svých dějových překvapeních není moc šikovný, a to na nich nezřídka staví. A co ještě nenadchne je tristní závěr. Chloe Grace Moretz si prostě řekla, že když má dívčí ságoorgasmy Jennifer Lawrence a Shailene Woodley, nyní je na řadě i ona. Příliš svoji roli ani neuměla uchopit. Střídá jeden debilně vyjevený výraz za druhým, nepřirozená jak piča, sexappeal má asi jako učitelka v mateřské školce. Dá se napsat, že všichni herci byli lepší než ona. Samozřejmě nemusím snad ani uvádět, že v brutalitě je film brutálně okleštěn. Prostřelené stehno hlavní hrdinky je maximum, kam to film v tomhle ohledu dotáhl. Zásadním problémem je, že film navnadí na obří mimozemskou invazi, a pak nemá na střet s ní prostředky, tak to lakuje, jak se dá, aby to nešlo poznat. Film, který nemá dostatek filmových prostředků, chybí mu šourekrvoucí finále a nedokáže se rozhodnout, v jakém stylu, žánru i pojetí bude operovat, nemá v kině co pohledávat. A že by se chystalo pokračování, tak o tom zprávy nemám. 60% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Piata vlna zbytočných young-adult adaptácii. Ledva sme prežili prvú (štyri časti Twilightu!), prišla ešte zdrvujúcejšia druhá (Mortal Instruments, Vampire Academy), následne rovnako útrpná tretia (Divergent séria), potom štvrtá ktorá nám vnukla nádej na lepšie zajtrajšky (Hunger Games, Maze Runner) a nakoniec je tu odrovnávajúca Piata Vlna s pokusom konkurovať iným young-adult sériám touto evidentne silne podfinancovanou teenagerskou sci-fi variáciou na Inváziu lupičov tiel. A mám také tušenie, že nie je posledná. Samotná premisa o invázii mimozemšťanov a budovaní armády z neplnoletých a detí by nemusela byť márna, dokonca je tu aj pár síce maximálne predvídateľných, ale na žáner slušných zvratov, avšak v inom dospelejšom filme, ktorý by sa nebál ten námet podstatne viac rozvinúť. To by však nemohla byť ďalšia adaptácia pre teenagerov, ktorá množstvo vecí iba naznačuje a k jadru sa nikdy nedostane. A aj dávkovanie tých základných informácii si šetrí pre pokračovania, ku ktorým však po prepade v kinách aj tak nedôjde. No a tak tu namiesto invázie, ktorá sa odbije v úvodných pätnástich minútach vrátane kompletne všetkých katastrofických záberov z traileru (záplava, zemetrasenie, vírus) dostávame maximálne uhladenú, nekonfliktnú, nijako strhujúcu alebo prepracovanú sci-fi romancu o dievčine hľadajúceho svojho brata a mládenca, ktorá sa do nej na prvý pohľad zamiluje. Pripomína to niečo? Samozrejme, videli sme to už v takmer všetkých menovaných na začiatku komentára (s výnimkou slušnej „štvrtej vlny“). Namiesto sci-fi filmu, tak Piata Vlna po pútavých úvodných minútach čoraz viac pripomína mix seriálového The Walking Dead, akurát bez zombíkov, kde postavy dlhé minúty chodia po lese, občas to naruší chabé CGI alebo podpriemerná akcia a naivnej teenagerskej romantiky ala Twilightu, kde celá tá línia so zamilovanými teenagermi je tak vynútená až beda. Škoda, pretože tej Chloë Grace Moretz som prial nejakú sériu, ktorú by tiahla. Rozhodne však nie v takomto lacnom young-adult sci-fi Béčku. Potenciál by tu síce bol, ale mám pocit, že ten film sa ho ani len nesnažil nijako využiť. Veľmi slušné úvodné minúty, resp. prvá štvrtina síce navnadí, ale následne film už iba strmhlav padá ku dnu a s každou pribúdajúcou minútou do čoraz väčšej nudy. Nehovoriac, že vizuálne nevyzerá o nič lepšie ako v dnešnej dobe priemerný pilot seriálu. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Při přípravách na odjezd z domova si Cassie (Chloë Grace Moretz) zabalí do batohu svůj telefon, když ji však vyruší bratr ve dveřích, můžete vidět telefon ležet opět na posteli. (hansel97)
  • Natáčení filmu probíhalo ve městě Macon, přesněji v ulicích Bavlna Avenue a Cotton Avenue. Při natáčení poškodila exploze autobusu několik obchodů podél ulice Cotton Avenue. (willy1)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama