Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 3

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (151)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohužel takhle se nedá servírovat 139 minut dlouhý film. Střih je tady něco jako magická hůlka, když si nevíme rady, střih a jsem rázem o několik měsíců až let dál a přitom se současně vyžívat v dějově nic neříkajících scénách, to jsem opravdu zíral jak Garry konkuruje uspavačům hadů.Jasně dějiny libovolné země jsou dlouhé, předlouhé, ale bez schopnosti umět vyprávět ucelený příběh nebo rozvést epizodu je skoro nemožný u mně zabodovat a to i tehdy, když má režisér po ruce takovýho hereckého mága jakým je Matt. Filmu přiznávám sociálně politický přesah, kvalitní kameru a již zmíněného Matta, ale víc jak tři ze mě film nevytříská ani kdyby se posral a i tak se považuju dobráka. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Historický film z období války Severu proti Jihu, který potom dále pokračuje v duchu konsekvencí jejího výsledku. Ustředním tématem je zprvu válečná vřava, která zaujme svou syrovostí, no jakmile se děj posouvá po časové lince, mění se téma na problematiku otroctví. Jako nic moc, řekl by si člověk, ale veškerá zajímavost příběhu je napumpovaná do reálné postavy Newtona Knighta a jeho pohnutků a konání. Pro našince s průměrnou znalosti historie je problematika války Severu proti Jihu už tak docela matná, si myslím, takže takováto postava a její příběh musí zájemce o historii vyložneně příjemně překvapit a naplnit zvědavostí, a to ať už má jakýkoliv (klidně žádný) názor na danou dobu a danou problematiku. Pro mě je tohle mnohem stravitelnější okénko do tématu, než-li bylo třeba oscarových 12 let v řetězech. Dá se i přes mírnou nataženost doporučit. 80% ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Esence amatérismu.140 minut bez jakékoliv dramaturgické výstavby, technické zpracování na úrovni českého televizního seriálu, kdy především noční scény vypadaly, jako bych je natočil sám někde za barákem. Naprosto nepochopitelná práce s hloubkou ostrosti, kdy je často zcela nesmyslně část obrazu v úplné neostrosti, aniž by to mělo nějaký význam. To všechno a ještě mnohem víc neprofesionální, nebo přinejmenším netalentované filmové práce. Je smutné, že do toho všeho hraje skvělý McConaughey a divák tak může podlehnout pocitu, že by Free State of Jones mohl mít co dočinění s kvalitním filmem. Nemá. 2/10 ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je až príliš ambiciózny na to, aby sa ponoril do štúdie postáv, ale aj príliš finančne obmedzený na to, aby mohol rozprávať príbeh, ktorý zodpovedá predstave režiséra. ,,Boj za slobodu" je filmom rozdeleným sám proti sebe. Není to katastrofa, len priemerný vojnový film o boji za bavlnu, česť a zrode národa. 6/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama