Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 2
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (67)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatná věc, u které jsem se ale těšil víc na všechny ty rasové a společenské interakce. Prostředí soudu mám rád, ale všechny ty procesní věci, než vůbec proces přišel, mě cca v půlce série dost nudily. Těšil jsem se na Cubu, ale marná sláva, po dvaceti letech ve sračkách hraje dost průměrně. Za to mě dost ohromili David Schwimmer a John Travolta. Tak nějak jsem přišel na to, že mě Ryan Murphy, jinak též eso amerických televizí, asi nikdy neohromí. :-) Ale pořád je to od doby, kdy jsem viděl Plastickou chirurgii, vzestup! 70%. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ohromný množství témat. Přes rasové otázky zakrývaný machismus, přes uniformy zakrývaný rasismus, zpochybňování amerického justičního systému, všechno. Skrz na skrz komplexně pospojované a ucelené. Důležitá historická událost, která nabízí v televizním formátu krom velkých témat i obří množství nedokončených příběhů hlavních aktérů. Jako hrozně chutnej ždibec obrovskýho celku. Čím méně toho znáte, tím víc to s váma lomcuje, ale zatřese to solidně, i když víte všechno. Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale David Schwimmer - výbornej. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká paráda. Z hlediska komplexnosti pohledu na daný proces a hlavně jeho neuvěřitelně košatý a rozmanitý kontext je tahle (mini)série bezmála mistrovské dílo. Už dlouho jsem neviděl tak poutavě a do hloubky zpracované téma rasismu a jeho dopadu na širokou veřejnost. Unikátní je pro mě tenhle počin i tím, jak některé jednotlivé epizody akcentují konkrétní významné aspekty případu (konspirační teorie, tlak médií a společnosti, problémy při sestavování poroty a opravdu nezáviděníhodná situace jejích členů). Jsem přesvědčen, že tohle všechno by se do jednoho dvouhodinového filmu prostě nemohlo vejít. Rozhodně ne v takto propracované a působivé podobě. Už spoustu let mám mírnou slabost pro soudní dramata a právě Lid versus O. J. Simpson je jedním z exemplárních důvodů, proč tomu tak je. 90 % ()

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejvhodnější seriál roku na získávání akademických cen není zbytečně nataženým parazitováním na známém soudním procesu, nýbrž scenáristický a herecký koncert, který udiví, jakým komplexním způsobem pojednává o dobových rasových otázkách, politice, mediální manipulaci a osobních životech postav. Požitek pro milovníky práce s narativními informacemi a epizody jako Marcia Marcia Marcia nebo The Verdict se klidně mohou zařadit mezi jedny z nejlépe napsaných epizod vůbec. ()

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající a fascinující pohled na jasný případ s jasnými důkazy, který se změnil v největší šaškárnu, kabaret a zvrácenou frašku, kterou žila celá Amerika. Krásně to ukazuje, proč není dobře, když o vinně a nevinně rozhodují obyčejní občané z lidu, kteří nemají žádné znalosti o práci vyšetřovatelů a soudů. A taky to ukazuje, proč by se soudy neměly živě vysílat v televizi a dělat z nich show. Je to podobné, jako vymývaní mozků lidem marketingovými experty před volbami. Je zajímavé vidět, že obdobné problémy jsou všude na světě. Filmařské provedení je po všech stránkách naprosto brilantní hereckými výkony počínaje, střihem, hudbou, scénářem, kamerou a režií konče. Není tomu co vytkout. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Cuba Gooding Jr. prohlásil, že ztvárnění postavy O.J. Simpsona mu nebylo příjemné a po skončení natáčení trvalo zhruba měsíc, než se oprostil od role. (gavosh)
  • Sarah Paulson se ze začátku zajímala o roli Nicole Brown Simpson (Kelly Dowdle), nakonec si ale zahrála žalobkyni Marcii Clark. (gavosh)
  • Zatímco Marcia Clark byla seriálem a obzvlášť výkonem její představitelky Sarah Paulson uchvácena, Chris Darden se později vyjádřil, že není ani v pokušení seriál zhlédnout, protože ví, že nebude přesný, a proto nevidí jediný důvod se na něj podívat. (LucasAbelle)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama