Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (419)

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILERY:Podobně jako The Witch má i Brimstone všechny vnější znaky Velkého Filmu, v němž o Něco jde a který se snaží Něco říct: pomalé tempo, uměřené, ale vizuálně působivé snímání, dokonce i nelineární vyprávění, které podtrhuje zdánlivou přítomnost Myšlenky, přestože ve skutečnosti slouží spíš k zakrytí těžce lineárního příběhu a jinak neospravedlnitelné vaty. A stejně jako The Witch je i tohle obyčejná, byť make-upem Umění napatlaná žánrovka postavená čistě na ději, respektive na typickém, do omrzení omílaném vakuovaném prdu o Silné Emancipované Ženě ™, s níž nejprve vyjebával život v tradiční podobě Incestních Patriarchálních Pořádků ™, a po něm duch (asi). A jelikož duch nebyl před spálením nejdřív náležitě supernaturálně nasolen, bude strašit i další pokolení Silných Emancipovaných Žen ™, pokud se tyto nebudou chovat jako Silné Emancipované Ženy ™. Asi. Holt na opravdovou dekonstrukci americko-křesťanského mýtu po vzoru Až na krev, která by nejela na povšechně základním nastavení, si asi ještě musím počkat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

K vlastní škodě si to příliš rochní v postupem času čím dál tím přepálenějším utrpení čistě pro utrpení. Zrovna v tomto případě více než kde jinde platí, že méně by bylo více. Zdejší konstantní mučednictví ústřední hrdinky rukou veškerého mužského pokolení vede k divákovu otupení, ne jeho znechucení. Zároveň by se tím vyřešil i vůbec největší zádrhel v podobě přestřelené stopáže. Každopádně jako působivě vystavěný drama (ne)western s patinou osudové řecké tragédie o milujícím "tak trochu" misogyniím otci a pelešící se "nevděčné" dcerunce výtečné. Především pak díky místy hypnotické uhrančivosti a suverénní Dakotě. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelineární vyprávění perfektně buduje atmosféru, napětí a stupňuje odpor k mrazivému a zfanatizovanému záporákovi. Brimstone přináší syrový pocit utrpení, krutosti, ale k tomu i odpovídající katarzi. Je to jednoduchý koncept. Velice se mi líbí prostředí filmu, celkové moderní pojetí westernu, drsné charaktery a smekám za to, že 145 minut v pomalejším tempu ani na chvilku nenudilo. Pouze v poslední kapitole mě pár negativních věcí cvrnklo do nosu... 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebyl to vůbec špatný počin. Od samého začátku měl atmosféru, ale také zajímavý děj. Ten je tu rozdělen do kapitol, z nichž každá má co nabídnout a postupně nám rozkrývá celý příběh. Snímku nechybí dobře zvolené prostředí, hektolitry krve, brutalita hraničící až s nechutností a povedené herecké výkony. Mně osobně bylo po zhlédnutí tohoto počinu poměrně zle, ale přesto jsem nedokázal Brimstone vypudit z hlavy a neustále se mi hlavou honily jednotlivé scény či různé možnosti, jak si kterou událost vyložit. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci'' ---- Sakra tohle byl mazec! Fakt to bylo skvělé! Nečekané a skvělé! Film co vás přitluče k zemi a drží vás tam celých 145 minut aniž by jste hlesli. Vůbec nechápu zdejší naprosto neodpovídající hodnocení. Dotyční jsou asi zvyklí na westerny ze šedesátek, kdy kapslíkové souboje nebraly konce a když už to někdo koupil a film byl v barvě, poznali jste spolehlivě, že jde o kečup od Heinze. Tohle bylo jiné. Syrové, drsné, nekompromisní a primitivní stejně jako Amerika těch let. Lid znal jen dřinu a kostel. Vzpěčovat se danému osudu bylo pro většinu lidí zhola nemožné. Pearce byl važně odporný a musím mu za jeho pastora zatleskat. Jak jsem tak četl komenty, někomu tu vadila ta drsnost, syrovost, mučednictví hlavní hrdinky... Jenže když si na vás v té době zasedl chlap a chtěl se pomstít, paradoxně proto, že vás miloval asi nebylo moc možností jak to řešit. V té době ještě ženské nesměly odmlouvat manželům jako dnes, natož neposlouchat či mít jiný názor... Ne že by se hned chodilo ke kováři, to byl myslím i na tu dobu už extrém, ale že manželé své neposlušné ženy občas srovnali do latě řemenem o tom jsem už něco četl. Každopádně už dloho jsem neviděl co se týče žánru western něco tak skvělého a vlastně už dlouho jsem žádnému filmu nebyl nucen dát za 5 hvězd. Tady je to po plném právu, fakt jsem si pošmákl ! 5 nábojů do winchesterky ! * * * * * ()

Galerie (98)

Zajímavosti (16)

  • Guy Pearce (Reverend) a jeho filmová manželka Carice van Houten (Anna) tvoria pár aj v skutočnosti. Zamilovali sa počas natáčania a v auguste 2016 sa im narodil syn Monte Pearce. Vďaka tejto veľkej udalosti dokonca zmeškali premiéru na filmovom festivale v Benátkach. (bj_)
  • Brimstone mimo jiné znamená řízenou střelu vzduch-země k zničení tanků nebo obrněných vozidel. (Emo-haunter)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama