Reklama

Reklama

Rapl - Série 2

(série)
Česko, 2019, 13 h 12 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Cyril Drozda, Aneta Krejčíková, Marcela Holubcová, Naďa Urbánková, Ivo Trajkov (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Major Kuneš se vrací a s ním přichází… RAPL. Jáchymovské detašované pracoviště, které bylo dlouhou dobu trnem v oku byrokratického aparátu, je v rámci restrukturalizace zrušeno a podplukovníka Rohana pověří vedením kriminálky v Ústí nad Labem. Netrvá dlouho a přetáhne tam všechny „své“ kriminalisty. Naslibuje jim hory doly, a i když nic z toho nedodrží, stará parta je zase pohromadě... (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle pokračování má hned několik problémů, které jsou více, či méně závažné a dohromady to v některých dílech funguje jednoduše až moc blbě a výsledek je kolikrát dost rozpačitý. Problém 1) změna prostředí, tam kde dříve byla bezútěšnost západákova, kde pableskují démoni zničených sudet, mála peněz a kde je do nějakého většího města docela dost daleko a když, tak jsou to jenom Karlovo Vary, je teď trochu sterilní Ústí nad labem, které se absolutně nepodařilo vizuálně prodat tak, jako Jáchymov. Problém 2) změna charakteru postav. Tady se jednotliví kriminalisté sice tváří stejně, hrají je ti sami lidé, ale prostě jsou to jiné charaktery, z některých to udělalo blby totální, z některých menších, ale nejvíc patrné je to u titulního rapla, který tak nějak ztratil veškeré raplovství a je z něj takový hodný strejda, jehož jedinou výstředností je, že každý zná jen jeho příjmení. Problém 3) debilní scénář, kde se jakékoliv vyšetřování zužuje na náhodu a především na něco, co se nedá nazvat jinak, než jako deus ex Mácha, kdy se z humorné postavy tak trochu retardovaného detektiva stává hypergeniální Švejk, který sám vyšetří vpodstatě veškeré zločiny, protože se jako jediný chová jako detektiv a vzhledem k tomu, že ho hraje Jeřábek, tak funguje jak humorně, tak vyšetřovatelsky. Problém 4) nekonzistence, aneb na jednoho fotbalového nazi-chuligána vyjede řádná zásahovka v plné zbroji, proti elitnímu gangu mafiánů vyjedou dra nachmelení vyšetřovatelé ve zrezlém taxíku. problém 5) naprosto nefunkční a nudná hlavní dějová linka s jugoslávským gangem, která v mnoha případech spíš otravuje, než aby to diváka zajímalo. ___ Kdybych se snažil, určitě bych přišel na dalších docela dost problémů, ale nemyslím si, že je to potřeba, pořád jsem se u obrazovky bavil, jen mnohem, mnohem méně, než u předchozí řady, tohle totiž sice zábavné, ale zdaleka ne dobré a jsem rád, že žádný další Rapl už nebude, poslední díl byl totiž trapnost sama, kterou alespoň trošku napravil samotný závěr, ale pachuť zůstává. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Krimi parodie na Rapla je jako komediantská houpačka, jednou nahoře, jednou dole. Seriál se často neudržel v kolejích vkusné detektivky s prvky humoru a přihlouple se zesměšňoval. Multikulturní guláš, jakoby z předměstí metropolí západní Evropy, nemá s českým prostředím nic společného. Snaha být světoví působí spíše jako pěst na oko. Poslední díl vše dorazil, čekal jsem už jen na to, kdy vyskočí Bob Saint-Clare. Co dodat, snad se skvělý Hynek Čermák nebude účastnit dalšího ponižování původně skvělého seriálu Rapl. ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

30% - Původně jsem chtěl napsat klasický komentář, ale pak jsem si přečetl v idnesu pár názorů pana režiséra a pochopil jsem, že si celou druhou řadou Rapla z nás dělal prdel, což někteří komentátoři poznali už dávno, mně to trvalo o trochu déle. Nevím, jestli jsem konzervativní, ale rozhodně jsem majora Kuneše neměl za modlu, takže mi na ni nikdo nemohl šáhnout. Pokud někdo natočí kravinu, protože to líp neumí, je to smutné, ale pokud kravinu natočí někdo, kdo to líp umí, ale udělá to úmyslně, to už je na pováženou. Takže nemá smysl tuto frašku rozebírat, protože to takhle bylo natočené schválně. Pane Pachle, je mi jedno kdo to zaplatil, to vám vyčítat nebudu, to je vaše věc, ale důvěra se těžko buduje a lehce ztrácí. Před dalšími výtvory z vaší dílny budu napříště velmi obezřetný. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že málokde bychom hledali takový příklad euforie u první a totálního propadáku u druhé série. Zaprvé, Kuneš tu prakticky nehraje. Domnívám se, že Hynek Čermák souhlasil s natáčením, ale měl toho hodně, tak hotl v té druhé sérii hrají jiní. Vyjma dílu ze Sázavy ho nelze považovat za hlavní roli. V osobě Rohana si asi tvůrci chtěli vyzkoušet stvoření nasrávací postavy ála Joffrey "I am the King" Lannister, bohužel to nevyšlo a tak je Alexej Pyško jen nudným dodatkem i tak šílených dialogů. Zatímco v první sérii byl hlavní tým souborem kriminalistů a občas se projevovaly jejich charaktery, je druhá série dlouhou nudnou pasáží plnou konverzací jak z Ulice, kde občas taky někdo udělá policejní práci. Když pak hned po závěrečném dílu běží pokračování Zkázy Dejvického divadla a v jedné ze scén říká fanoušek Čermákovi "byl jste skvělej v Raplovi...", nelze se ubránit smíchu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lidé si budou stěžovat. To je klasika. Jak bylo řečeno, sáhlo se jim na modlu. V podstatě je to pravda. Šlo tu ve výsledku o to, že tvůrci si asi ani neuvědomovali, co stvořili. Nevím jak lidem, ale dokážu si představit, že to měli dost stejné jako já. Protože já na první sérii měl jednoduše rád prostředí Krušných hor a originální přístup postav k vyšetřování a řešení situací. To vše jako vždy zařizoval geniální Čermák. Ale teď je to jinak. Řešíte jeden velký případ balkánského bosse, na kterého si já ve výsledku ani nepamatuji, abych pravdu řekl a to celé je ověnčeno menšími případy, aby to vlastně stále byla kriminálka. Někdy v pohodě a příhodné. Jindy až neuvěřitelně tupé. Scény, kdy mají postavy působit frajersky vypadají jako bych je vymýšlel já v deseti letech. To ani nemluvím o tom, že seriál uráží své diváky v tom, že zcela banální a triviální věci jim musí vysvětlovat jako kdyby přilezli z pravěku a ani neví, jak funguje těhotenství. Těch věcí je spoustu. Někdo se může vychloubat sledovaností. To je super. Jenže já taky seriál sledoval od prvního do posledního dílu. A neřekl bych, že to bylo úplně kvůli tomu, že to by bylo obecně dobré nebo zábavné. Některé charaktery se vám brzy ohrají tím, jak si jedou své kolovraty a nebo jak dokázali za nějakou dobu zhloupnout. Rapl končí. Budeme vzpomínat v dobrém. Jen díky první sérii. ()

Galerie (231)

Zajímavosti (82)

  • Mácha (Tomáš Jeřábek) říká, že je velký rozdíl mezi gyrosem a kebabem. Příprava obou pokrmů je podobná a tkví v grilování kousků masa na jehle. V gyrosu najdeme maso vepřové, výjimečně jehněčí, na rozdíl od kebabu, který se dělá výhradně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa. Rozdíl je také ve speciálních směsích, kterými se maso koření, či v přílohách, které se k masu konzumují. (sator)
  • Loď v příběhu se jmenuje Beskydy. Jedná se o zadokolesový vlečný motorový remorkér vyrobený roku 1956 společností České loděnice, n. p. Praha, závod Mělník, určený původně pro vlečení nákladních lodí bez vlastního pohonu. Díky svému malému ponoru, kolesovému pohonu a vysokému výkonu se může plavit i za nízkého stavu vody. (sator)
  • Z důvodu nakažlivé nemoci jsou utečenci internování ve stanu a přísně hlídáni a vyšetřovatelé vedou výslech oblečeni v neprodyšných overalech s maskami, když se ale jeden utečenec pokusí uniknout, zasahuje policista v běžné uniformě, kdy nemá ani rukavice. (sator)

Reklama

Reklama