Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (310)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když máte dopis s instrukcemi, finanční podporu, jasný záměr a nabitý Glock, nebude vám na wiesenthalovské stezce odplaty překážet stařecká demence ani košile s krátkým rukávem.. Egoyan si zkušeně pohrává s napětím i očekáváním diváka (strach ze psů, záběry na sprchu, amplion, vlakové vagóny) a po malých dávkách pouští cyklon B na představy, že život lze dožít ve lži. Škoda jen, že konec (jakési přepnutí z Mementa na Angel Heart) připomínal make-up Jürgena Prochnowa. Podařený, ale přitom ne moc přesvědčivý, a když si ho pak člověk zpětně omílá v hlavě, dojde na to, že by to dost dobře fungovalo i bez něj. Kmet Christopher Plummer podává precizní výkon každou buňkou svého vetchého těla.. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

jak se říká, někdy je lepší nevědět, oč jsem přišel, když jsem na to zapomněl :-D Skoro až do konce jsem si říkal: Sakra, o co tady jde? Občas jsem klimbnul, ale naštěstí jsme se ženou spali na střídačku, takže jsme si dokázali děj vzájemně doplňovat. Vlastně až po závěrečném rozuzlení, když jsem si přečetl, že to točil Atom Egoyan, jsem si vyčinil za netrpělivost a mladickou nerozvážnost a uspěchanost :-D ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoilery. Zaděláme těsto z Mementa (už ten název), okořeníme Prokletým ostrovem, dáme špetku Volného pádu a zatímco se nám dílo peče v troubě, přečteme si P. K. Dicka. Což neznamená, že nejde o dobrý film. K čemu to přibližně směřuje, bylo celkem zřejmé od začátku, avšak Plummer a ostatní se postarali o to, abych se musel zaobírat obsahem. Zabít někoho ve chvíli, kdy páchá odporný čin nebo bezprostředně po něm... No, neříkám, že to dokáže každý, sám o sobě to nevím jistě, dokud jsem se do takové situace nedostal. Ale dokážu to pochopit celkem snadno. Jenže zabít toho samého člověka desítky let poté, ve chvíli, kdy je bezmocný nebo kdy je v kruhu své dobře vychované rodiny, to už chce opravdovou dlouhotrvající nenávist. A přimět takového člověka, aby... No, to už bych prozradil moc, zkrátka si nejsem jist, jestli zde bylo učiněno spravedlnosti zadost. A to je právě to v čem tento film nekopíruje. Minimálně nepodsouvá divákovi, co si má myslet, a za to jsem tvůrcům velmi vděčný. Tyhle otázky morální přípustnosti pomsty mě osobně zajímají mnohem víc než "překvapivé pointy". ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je jeden z filmů, na které se nezapomíná. Já Remember viděla už dřív, ale na výkon Cristophera se nedá zapomenout, já byla přesvědčená, že jeho nemoc je skutečná, jak to dokonale zahrál. Jediným mínusem považuji jeho sci-fíčkové přechody, přelety a přejezdy od jednoho vězně k druhému, ale ta finální část to dokonale vynahradila. Čekala jsem všechno, ale tohle ne. Výborná kamera i ostatní herecké postavy, ale co nechápu, je fakt, že za tuhle roli nedostal Oskara. Co se mě týká, měl ho mít a dvakrát většího než ostatní. A Atomovi tleskám ve stoje, pokaždé mě něčím překvapí. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Každé ráno si musí vzpomenout, že mu zemřela žena, a posunout se zase o několik šouravých kroků blíže k cíli, jehož splnění jí slíbil na smrtelné posteli. Už jen tohle téma je samo o sobě zatraceně silné. Plummer z něj ale navíc ve své pomstychtivé roli ublíženého Žida ždíme ještě mnohem víc - thrillerového a dost možná i krvavého víc. Drsná důchodcovská revenge jízda, která spiklenecky pomrkává na takové perly hollywoodské kinematografie, jako je např. Vykoupení z věznice Shawshank, Memento nebo Věčný svit neposkvrněné mysli. Beze srandy. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (15)

  • Zev (Christopher Plummer) ve filmu sdělí, že překlad jeho jména do hebrejšitny znamená vlk. Ve stejnojmeném filmu - Vlk (1994) herec Christopher Plummer hrál. (Iktus)
  • Pes policajta Kurlandera (Dean Norris) je odkazom na nacizmus: je to nemecký ovčiak (obľúbené plemeno Adolfa Hitlera) a má meno Eva (meno milenky Adolfa Hitlera). (Arsenal83)

Reklama

Reklama