Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Film zrelý na minimálne 2-3 zhliadnutia kvôli pochopeniu všetkých komplikovaných vzťahov medzi postavami a orientácii v deji, a potom na ďalších "x" zhliadnutí už len kvôli dokonalému zážitku. Štýl, štýl, štýl... To je to slovo, ktoré ma neustále napadalo počas sledovania. Všetko v tomto filme je neuveriteľne štýlové. Bogart ako Marlowe je asi najštýlovejší súkromný detektív, aký sa kedy na plátnach kín objavil (až na tú kravatu - človeka, čo mu ju viazal by som chytil a zaškrtil ho ňou :-) ) a charizmou doslova prekypuje. A to iskrenie medzi ním a Lauren je niečo nepopísateľné... to sa jednoducho musí vidieť. K tomu ako čerešnička ešte jedny z najvycibrenejších dialógov a priam esenciálna noir atmosféra... 10/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

V době, kdy byl můj děda ještě dítě, Bogart zářil v Americe na velkém stříbrném plátně, proháněl se těmi nejlepšími auty a měl ty nejhezčí ženský. Není se čemu divit, jeho charisma bylo neskutečné a dodnes z filmů jen srší, proto The Big Sleep považuji za jeden z jeho největších počinů a cynického detektiva ztvárnil bravůrně. Už to nebyl ten uhlazený elegán s motýlkem z Casablanky. Tentokrát soukromé očko se zmačkaným oblekem a pokřiveným kloboukem, který je ochoten pro kousek informace strčit nos všude a čelit i nejhoršímu. Hluboký spánek je natočen hodně tvrdě se spoustou záporáků a jednoduchou zápletkou, která se mění ve smrtící tornádo zvratů. Scénář plný ironie a herecké výkony hlavních i vedlejších postav povyšuje tuhle lahůdku mezi nejlepší krimi všech dob. _ Je mi to už docela trapné, ale všechny Noriky hodnotím plným počtem. Považuji to za nejlepší dobu filmu a zatím jsem viděl jen skovosty - které jinak ohodnocovat nelze! ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Krásná Chandlerovka s Humphrey Bogartem v roli tvrďáka soukromého očka Philipa Marlowa. Napínavý děj, kde hrdinové postupně upadají do hlubokého spánku, z něhož není návratu. Ještěže si Marlowe vždy ví rady. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/videa/ a nádherná scéna s charismatickým Bogartem: http://www.youtube.com/watch?v=3t8H07c30io a scéna s Lauren Bacallovou a jejím voláním policie: http://www.youtube.com/watch?v=DwXc4N_10rA&feature=related ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Okatě studiové kulisy, prkenné herecké výkony a poněkud (silně) nevěrohodný, o to pak více komplikovaný příběh. Ano, jde o film-noir ve své vrcholné kondici. Ale nebýt kouzelné ústřední dvojice a mé slabosti pro filmy z tohoto období, čtyři hvězdičky by ode mě Hluboký spánek nedostal. A to z toho důvodu, že celý snímek působí hrozně odflákle, především ze scénáristického hlediska. Máte-li však rádi chandlerovky, pak nebudete zklamáni minimálně celkem slušnou dávkou sarkatistických fórků. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na každý klasický film se dívám s jakousi zvrácenou touhou, že se mi líbit nebude, že bude nudný a plytký a já budu moct ukázat na všechny, kteří ho adorují, a říct, že jsou povrchní a patolízaví a bez vlastního názoru a že jim máma dávala špatnou přesnídávku a oni nosili bryndák nakřivo a vůbec že se budu moct vyřádit a potom budu smutná, že mě film nepřekvapil, že nás nemohou čekat světlé zítřky, protože včerejšky byly noir. A proto jsem velmi ráda, když zjistím, že Humphrey Bogart opravdu byl roztomilý. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Humphrey Bogart a Lauren Bacall se během natáčení natolik sblížili, že to Bogartovi způsobilo velké manželské potíže, jejichž řešení hledal Bogart v alkoholu a nebyl schopen herecké práce. Tři měsíce po dokončení filmu se Bogart a Bacall vzali. Bylo to jedenáct dní po Bogartově třetím rozvodu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti. (Kulmon)
  • Hneď prvý deň natáčania si dal Humphrey Bogart na obed 5 či 6 panákov. Rozzúrený Howard Hawks mu vynadal, že to totálne neprofesionálne. Bogart sa následne obmedzil na jedno pivo denne. (beso74)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Raymonda Chandlera. (Hans.)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama