Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (191)

swed 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus možná až příliš ulítlá komedie. Prvních několik minut mi dalo zabrat, protože na takový styl si není lehké zvyknout. S ubíhajícími minutami se situace naštěstí zlepšovala a po skončení filmu jsem byl vlastně spokojen. Gagy sice nejsou takové, že by vyvolávaly záchvaty smíchu, ale pro pobavení stačí, dále je tu svižné tempo a kouzelné finále (vězení) s ještě lepším vyvrcholením (muzeum). P.S. Grant mi ve filmu sedl, což bohužel nemůžu říct o Hepburnové. 8/10 ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tak dobrá, Howard Hawks vstkutku nebyl špatný režisér a dialogy se tentokrát opravdu povedly. Ovšem pozor – tím, co určuje a na čem stojí tato úžasná komedie je souhra ústředního dua, (skoro) o ničem dalším to není. Neumím si představit lepší pár pro bláznivou komedii než je Katharine Hepburn a Cary Grant (ano, Příběh z Filadelfie obdivuji srovnatelně). Živelná, kousavě emancipovaná a podivně neodolatelná Hepburn vedle sebe potřebovala právě takového elegantního šviháka, mistra jedovatých poznámek a vkusného humoru. Cary Grant je zde pravda trochu ve vleku okolních peripetií a jeho hitchcockovské role jsou mi bližší, ale vynahradil si to za dva roky právě Příběhem z Filadelfie. Na Leopardí ženě budu vždycky obdivovat schopnost jít za hranu, umět diváka překvapit až do poslední chvíle a neohlížet se na normy a konvence (brzdou je do jisté míry vkus, ale to mi určitě nevadí). Dokonce i dnes mám pocit, že srovnatelná nezkrotnost je u bláznivých komedií celkem vzácná. P.S. - první zlédnutí životní zážitek, z dalšími ale klesá jen minimálně. ()

Reklama

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Výtečný snímek screwballové komedie, ve které není normální fakt úplně nikdo. Zcela primitivní příběh, který se začal vyvíjet zcela nahodile a šíleně. To, díky čemuž tento film obdivuji je především jeho nulová šance diváka cokoliv předem odhadnout. Ono vesměs to tak je ve většině komediích tohoto typu, ovšem zde to platí tak 5x násobně! Zcela zvrhlá komedie, která byla plná hlášek a scén. Jedna z dalších, kde se Katharin dokonale předvedla zase v trošlu jiném světle. Výborná odreagovačka. 100% bez řečí. Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná komedie, u které jsem se smál v podstatě od začátku do konce. Úžasná chemie mezi herci funguje naplno, ale to vše je podáno neskutečnou kadencí, kdy vtipy se střídají jeden za druhým, některé méně nápadné, o to zábavnější, pokud si jich všimnete. Tohle je prostě něco, co se musí vidět a nesmí zapadnout. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Jak mi byl počáteční výkon Cary Granta protivným (chůze á la nevím kudy kam), tak v druhé půlce -ač nevím, kde přesně se to přetavilo- jsem ho vzal na milost. Později mi vytanula myšlenka, že je vlastně dokonalý. A hle, najednou tu přede mnou už nestojí ta bohabojná figurka americkýho antropologa honící se za golfovým míčkem, ale chlapák, kterého změnil jeden den. A to jeden den po boku Katherine Hepburn, která hraje jako střelená a fakt, že je tenhle stařičký kolotoč jménem Bringing Up Baby starý už pěknou řádku let, nemůžu se zbavit pocitu, že je lepší než půltucet dnešních komedií. Už jenom ta scéna ve vězení je tak absurdní, že už víc absurdnější ani být nemůže. 75% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • Příběh „Leopardí žena“ napsal spisovatel Hagar Wilde a poprvé ho zveřejnil v časopise Colliers 10. dubna 1937. Režisér Howard Hawks se po jeho jediném přečtení rozhodl tento film natočit, jelikož, jak říkal později, se u čtení smál nahlas. (Pavlínka9)
  • V čase 01:39:15, kdy vidíme Davida (Cary Grant) a Susan (Kathrine Hepburn), jak spolu mluví přes špičku kostry dinosaura, je v záběru v nadhledu vidět tmavá postava na zemi u zdi po levé straně. Vypadá to, jakoby se tam ukrýval člen štábu. Scéna je exponovaná tak, že jsou tam hrdinové sami a je nepravděpodobné, že by ta figura byla součástí expozice muzea, když je to výstava prehistorických zvířat. (Lariiakqt)
  • Časopis Premiere zařadil v roce 2006 film mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama