Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

Nach 

všechny recenze uživatele

Temná, až hororová pohádka, která je sice slabší v logice, ale to dohání opravdu výbornou atmosférou spolu s dokonalou hudbou Petra Hapky. Soundtrack zde opravdu nemůže být lepší. Tanec smrti korunuje nejlepší část filmu, díky němuž působí celá taneční sekvence až hororově. Pokud příběhu bych dal tři až čtyři hvězdy, hercům pět a hudbě také pět, přivírám oko a ten plný počet uděluji i v celkově. Bravo Juraji Herzi! 85% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

U filmů Juraja Herze není neobvyklé, že jsou plné strachu a tento je jeden z nich. Tuto "pohádku" jsem vlastně viděl poprvé až nyní a jsem rád, protože jako dítě bych si ji tolik neužil. Spíš bych to označil jako strašidelný příběh a žánr pohádka bych vyměnil za horor - tady si totiž žádné poučení z filmu neodnesete - jen ten pocit strachu. Vesměs to bylo zajímavé tak na 3 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz kdysi v televizi říkal, že když nechtěl v 70. letech točit prokomunistická díla, točil radši pohádky. Natočil dvě - "Pannu a netvora" a "Deváté srdce", přičemž se obě umístily na předních příčkách festivalu hororových filmů v Madridu. No a "Deváté srdce" je z těch dvou ta temnější a drsnější. Už úvodní titulky s kostlivci mě dostaly a ač první polovina je (zdánlivě) klidná, dává tušit hororovým orgiím druhé půle. Výtvarná stránka je prostě geniální, hudba jednoduše mrazivá, herci perfektní - sympatický Ondřej Pavelka, smutný klaun František Filipovský, skvěle záporný Juraj Kukura, krásná mrcha Julie Jurištová či hrůzu nahánějící duo Přeučil - Kubáň. Potěší i závěrečný nečekaný zvrat a nepříliš pohádkový konec. Paráda. 90%. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Hororová pohádka celkem neprávem pozapomenutá. Je to hodně ponuré o zlém vládci času v podání J.Kukury a toulavém studentu Martinu (O.Pavelka) ,který jde a připlete se do cesty komediantům s loutkovým divadlem s principálem J.Kemrem -znamenitě vypráví příběh O zemi Neapolitánské.... a do jeho dcery se zamiluje. Jak už to bývá stejně jde nakonec vysvobodit princeznu...... ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vcelku svěží a neomšelá mixáž pohádky a hororu, ve které se najde nejden zajímavý a překvapivý moment. Nápaditá a přitom poměrně morbidní show ovšem podle mého dojíždí na dvou věcech: 1)akční a vypjaté scény nemají grády a 2) nicmoc obsazení. Ústřední role potulného studenta připadla poměrně nešťastně Ondřeji Pavelkovi, a ten tak nějak nedokázal ztvárnit autoritami pohrdajícího, veselého čtveráka, který si získá divácké sympatie. Hlavní hrdina je naopak postava mdlá a nevýrazná, ba co víc - skoro až nesympatická a fandit se mu prostě nedá. A to už vůbec nezmiňuju, že pořád o něco zakopával, trhal si šaty o větve, škobrtal na rovný zemi a na co šáhnul, to zvoral... čímž se zhruba v polovině filmu stal jasným kandidátem na "ránu z milosti". Naštěstí našel soupeře sobě rovného - šilhajícího nekromantického pablba Kukuru s mastnou přehazovačkou přilepenou na pleši. Hlavní arcilotr v jeho podání působil sice dost bizarně, ale spíše tedy jako podivný směšný pako, kterýmu dáte facana a veme druhou vo zeď jak hadrovej panák. Tím ovšem neříkám, že by se na film nedalo dívat. Jenom popisuju příčiny, proč se pro mě "Deváté srdce" přes všechny nepopiratelné kvality nestalo kultem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • V 57. minutě filmu je možné ve scéně umrlčího bálu zahlédnout mezi procitajícími nebožtíky i autora hudby, skladatele Petra Hapku. (yurasch)
  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)

Reklama

Reklama