Reklama

Reklama

Sladké hry minulého léta

(TV film)
  • Československo Sladké hry minulého leta (více)

Obsahy(1)

Toužila vzlétnout ke slunci, a přitom sama zářila mnohem víc... Slovenský televizní film režiséra Juraje Herze vznikl podle Maupassantovy povídky "Muška". V impresionisticky laděném příběhu líčí tragický příběh mladé pradleny, která svou čistotou, optimismem a radostí ze života fascinuje muže kolem sebe. Točí se kolem ní pět nápadníků, kteří patří k bohémě. Dovedou se bezstarostně bavit, snít, radovat se z každé chvíle a unikat před měšťáckou každodenností. A ovšem i před zodpovědností. Svým lehkovážným způsobem života samozřejmě všichni narušují místní konvence. A přestože Muščino těhotenství přinese do jejich životů i tragické chvíle, na jejich životním optimismu to nic nezmění... Juraj Herz natočil barevný televizní snímek v době, kdy ještě převažovalo černobílé vysílání. S pomocí kameramana Jozefa Šimončiče vytvořili výtvarnou poctu impresionismu, který ovládl světovou výtvarnou scénu v době, kdy se příběh odehrává. K rozverné náladě vyprávění přispěli mj. i výrazní slovenští komici Milan Lasica a Július Satinský. Představitelka bezstarostné a potřeštěné Mušky Jana Plichtová se později stala váženou profesorkou psychologie. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

V kontrastu k událostem léta 68 působí tato adaptace jako útěk od reality k bezstarostnému užívání si. Partička zhýralých kamarádů usiluje o jednu pěknoučkou slečnu, která (snad) touží po něčem víc. V její postavě je cítit bolest a smutek, ostatní jsou mimo jejího flamendra nadržení býčci. Výtečná "impresionistická" kamera ale stěží dokáže zakrýt prázdnost filmu. ()

czejny 

všechny recenze uživatele

Je to sice poetické, plné optimismu, radosti z naprosté volnosti, ale bohužel mě to nijak vnitřně nezasáhlo. S atmosférou volnosti by se dalo určitě lépe zapracovat a nejen spoléhat na to, že záběry od vody odrážející lesk slunečních paprsků oslní diváka natolik, aby víc prožil příběh party kamarádů užívajících si jedné pihovaté holky. V rok svého vzniku to byl určitě kontroverzní film, který každý nemusel zrovna přijmout, ale podle toho se film hodnotit nedá. Shodou okolností byl v ten samý rok natočen film Jurajem Jakubiskem s název Vtačkovia, siroty a blázni, který se v podstatě zabývá stejnou látkou, avšak zpracování je na úplně jiné úrovni. Výsledek je prostý: mým favoritem je jasně Jakubisko. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepochyboval o Herzově schopnosti střílet svoje umělecké šípy do všech stran filmových žánrů. Pravda, některé netrefily čistý střed, ale tento zasáhl velice vzdálený terč průzračného artu a zaťal se do něj velmi hluboko. Režisér si přizval mladého slovenského kameramana Jozefa Šimončiče s neopotřebovaným okem a touhou experimentovat a to se mu bohatě vyplatilo. Artově náročný divák ve filmu nalezne rozmanité přírodní a figuriélní kompozice inspirované klasiky impresionismu a normální divák dostane lehounký, minimální příběh mladé, životem překypující pradlenky v maximalisticky vyvedené formě barev, čerstvého povětří a čistoty… ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ťažko si predstaviť väčšiu mieru voľnomyšlienkárstva a bohémizmu ako to ukazuje Herz v tejto prostoduchej burleske. V zásade sa mi to páčilo viac ako akékoľvek Jakubiskové filmy na podobnú tému, hoci je jasné, že Jana Plichtová nikdy nebude mať tak krásne a plné prsia ako mladá Magda Vašáryová. Ale hoci sa v sladkých hrách neudeje nič zásadné a je to skôr kaleidoskop pomerne zbytočných scén bez výraznejšieho myšlienkového, alebo umeleckého presahu, scenár pôsobí uvoľnene a bez výraznejších sentimentálnych, alebo absurdných dialógov a Herz pevnou rukou vytvára keď už nie priestor na vytvorenie vzťahu medzi divákom a postavami, tak aspoň peknú atmosféru vyrezanú z časovej osi na mieste, ktorá sa vlastne stala len v predstave a nie naozaj. Najviac ma desí pohľad na Martu Rašlovú, ktorá zažívala najlepšie roky, kde jej krása bola naozaj dychberúca. Videl som ju pred pol rokom a musím skonštatovať že niektoré ženy( aj herečky) stárnu bohužiaľ na nepoznanie. Znesiteľný priemer. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No, to je prostě Herz. Nahá prsa a erotická scéna hned v prvních pěti minutách filmu. Dokonce i televizním. Óda na bezstarostnost a trochu i na mužskou naivní ješitnost. Ze začátku to vypadá, že je to o ničem, pak se to ale rozjede. Přemýšlím, jestli je film hrabalovský, nebo zda Hrabal bral inspiraci v Maupassantovi. Budu se muset poohlédnout po literární předloze. V jednom mě ale film utvrdil – více pihovatých zrzek do filmu! Výběr představitelky hlavní role je hned půl úspěchu filmu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Film bol natáčaný v okolí Bratislavy a slovenskej obce Hrušov. (Raccoon.city)
  • Film sa stal problémový nielen pre režiséra a hercov, ale aj pre neherečku Janu Plichtovú (Muška), profesorku psychológie, ktorá kvôli filmovej úlohe nesmela prednášať na Trnavskej Univerzite. (Raccoon.city)
  • Podle Milana Lasici se stal snímek problémovým z důvodu, že mocní v něm viděli alegorii na vstup vojsk Varšavské smlouvy na naše území v srpnu 1968. (sator)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama