Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 3
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (197)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Protože romantiky už bylo v posledních dnech a týdnech až dost, rozhodla jsem se zhlédnout něco trochu jiného. První pokus se ještě úplně nevyvedl (slovenský kvazihistoricko-detektivní seriál 1890), ale ten druhý se vzteklinou v současnosti a běsy z minulosti už ano. Krásná šumavská krajina dotváří příběh známý z knih např. Juraje Červenáka, kde člověku není líto obětí, a na rozdíl od nich by člověk byl schopen litovat pachatele, kdyby se nezamyslel nad tím, co všechno se mohlo stát, kdyby mu to bylo vyšlo. Jelikož považuji za neomluvitelné omlouvat se tím, že oni to dělali také, je pro mě pochopitelné, že se po tom, co se dozvěděl, chtěl viníkům pomstít. Nicméně děti nemají trpět za chyby rodičů. Hádek ve srovnání s M. Němcem a D. Gránským (ti se oba vyskytli v těch příliš romantických seriálech) trochu nevýrazný a krásná zahradnice pro mě nesympatická, ale zbytek, včetně studentky Táni moc fajn, takže u mě spokojenost a i tomu odpovídající ohodnocení. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Jako historik oceňuji vsuvku o dějinách pohraničí, ale překvapilo mě, jak strašně prvoplánové to v druhé půli začalo být. Jako by scénáři docházel dech a režisérovi invence. Přesto to stojí za podívanou, ČT vyprodukovala další obstojnou krimi, ačkoli na Svět pod hlavou to nemá ani omylem. Škoda, po prvních třech dílech bych hodnotil 90 %. Celkově ale musím dát takových obstojných 65 %. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

S kinoprodukcí to jde u nás šíleně z kopce a na její výplody se již dívám jen z úcty k hercům, místy z nostalgie. Naštěstí ale existuje produkční um České televize, která se vedle nesmyslných výplachu sousední Novy, Primy nebo Shitrrandova snaží ze svých scénáristů a posléze režisérů vymáčknout maximum. A nebylo tomu jinak v případě nečekaného překvapení jménem Vzteklina, která mi k mému osobnímu štěstí v mnoha místech připomínala oblíbenou Pustinu. Velké plus si také zahrálo šumavské prostředí, ve kterém vyrůstám celý život a na které nadosmrti nedám dopustit. S líbezným hereckým osazenstvem, kde mi sedli naprosto všichni, jsem si po dlouhé době užil další velkolepé televizní dílko, za které můžu být hrdý na televizní talent mé skromné země. Nepřehnané velkým množstvím dílů a tak napínavě úderné, že na to budu ještě dlouho vzpomínat. 10/10! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V poslední době je značně přehádkováno. Velkým štěstím Kryštofa je, že se jako správný herecký chameleon reinkarnuje z role do role, tudíž nezevšední. Hlavního darebu jsem odhalila záhy, ale jeho motivaci nikoliv, ta byla celkem unikátní. Dost mě zklamal Igor Bareš, jeho kreace byly na hraně ochotničení. Super drsná a hláškující patoložka byla možná zbytečně příliš drsná a příliš hláškující. Ale rozhodně tím nechci říct, že to kyselo je moc kyselý. Především v prvních dílech je skvělá atmosféra a téma vztekliny je rozhodně neokoukané. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrazově a lokačně pěkný, některé postavy fajn (hajný, patoložka...), rvačka v hospodě dobrá, Matouškové nahý zadek bezva. Celkem ovšem jedno velký "rádoby", i když myšleno to bylo parádně. Všechny ty velký (jakože spojitý) motivy permanentně mizí do ztracena, za mohutné podpory různých dějových nehorázností a dialogických laciností. Ale ten závěrečný džouk, že mladej Pudil dokončí rozdělanou práci svého dědečka, se povedl jako už dlouho nic. Taková hezká tečka za odsunem. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se v šumavských vesnicích - Dolejší Těšov, Nuzerov, Prášily a Dobrá Voda. V seriálu se objevilo i město Klatovy a Sušice. Natáčení probíhalo také ve Středních Čechách, v Bělici. (hansel97)
  • Čtyřměsíční natáčení v drsných přírodních podmínkách bylo fyzicky i psychicky velmi náročné. Režisér Tomáš Bařina zhubl 7 kg. Na některé lokace jako např. na zaniklou osadu Bystrá/Wunderbach jezdil štáb čtyřkolkami a jeho někteří členové zůstávali na místě a spali v lese. (quixote)
  • Hlavní hrdina v podání Kryštofa Hádka se celou dobu prezentuje jako zaměstnanec Státního veterinárního ústavu (SVÚ), nicméně v Epizodě 1 (2018) se představuje jako Rogl ze Státní veterinární správy (SVS). Jde o dvě různé organizace, SVS je nadřízeným orgánem SVÚ. (akvidzerp)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama