Režie:
Andreas JohnsenScénář:
Andreas JohnsenKamera:
Andreas JohnsenHudba:
Nikolaj HessVOD (1)
Obsahy(1)
Šéfkuchař Ben Reade a potravinový expert Josh Evans se vydávají po stopách národů, v jejichž jídelníčku odpradávna nechybí hmyz. A zhusta degustují. V nabídce jsou afričtí termiti, mexičtí mravenci, australské housenky, japonské vosy, italští červi, cvrčci nebo kobylky, zasyrova či grilované. Při současném tempu růstu populace bude v roce 2050 na zeměkouli žít 9 miliard lidí, což si vyžádá nárůst potravinové produkce o 70 %. A právě hmyzí dieta, šetrná k prostředí a bohatá na živiny, by mohla být pro lidstvo jedním z řešení. Má však i svá úskalí. Investigativní dokument se zamýšlí nad budoucí jídelní alternativou i výzvami, které s sebou nutně přináší trh s potravinami. (Jeden svět)
(více)Videa (1)
Recenze (2)
Veľmi zaujímavá téma, predstavenie alternatívy v stravovaní v budúcnosti. Veľmi pekne mapuje rôznorodosť hmyzu na zemeguli a pri stretávaní domorodcov a skúmaní ich zvyklostí dokument plní hlavne to dôležité - informuje. Mladá banda, ktorá sa pustila do práce na dokumente, je jednak odvážna, jednak však nezrelá. Ich prejavy pri ochutnávaní nezvyklého jedla sú vo filmovej terminológii prehrávané a slovník častokrát vulgárny a nehodiaci sa vo vzťahu k domorodcom. ()
Jedna stránka dokumentu je o broucích jako potravě, různorodosti jejich přípravy i chutí, způsoby jejich "lovu" v přírodě a dalších řekněmě kulinářsko kuchařských aspektech práce s nimi. Druhá se pak zamýšlí nad jejich úlohou v potravinovém systému budoucnosti, celkových možnostech udržitelnosti nebo pohlíží na korporace a jejich případný možný diktát v honbě za finančním obohacením a zmanipulováním této problematiky jako takové. (Jeden svět Benešov - 8. 4. 2017) ()
Galerie (6)
Photo © Danish Film Institute
Reklama