Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 90. let v irském Dublinu dosahovala zločinnost vrcholu kvůli nezákonnému obchodu s drogami. V té době začala o tomto ožehavém tématu psát novinářka Veronica Guerinová, známá svými nekompromisními články o církevních skandálech a o korupci. Odvážná žena se pouští do boje s narkomafií a nezalekne se ani mafiánského bosse Johna Gilliana. Má oporu v milujícím manželovi Grahamovi, který se stará o jejich synka, pomáhají jí kolegové z redakce, ale když se ani po několika „varováních“, po nichž skončí v nemocnici, Veronica nevzdá pátrání, stane se terčem surového atentátu. Pohřbu statečné novinářky se účastní tisíce lidí a její vražda vyburcuje celé Irsko k činu. Titulní postavu ve filmu režiséra Joela Schumachera přesvědčivě ztělesnila Cate Blanchetová. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tento žánr nebývá moc divácky atraktivní, zejména pro nápadnou podobnost snímků z novinářského prostředí, natočených podle skutečnosti. J.Schumacherovi se ovšem podařilo nezvykle sugestivně odvyprávět příběh statečné ženy, která neváhala riskovat svůj život pro desítky či stovky těch zmařených, vinou drogového bosse Gilligana. Na výsledné kvalitě filmu má kromě skvělé C.Blanchettové svůj podíl kamera, která dokáže zdůraznit výjimečnost konání Veroniky - kdykoliv její vůz protíná šedivě znázorněný svět násilí, lhostejnosti, bezmocnosti a strachu, působí jako ohnivě rudý vykřičník naděje. Pak vás film přinutí položit si otázku, zda jsou lidé jako Veronika spíš šílenci než hrdinové. Myslím, že obojí, ale bez jejich odvahy i obětí by zlo a bezpráví v našem světě narůstalo do rozměrů, které bychom už nebyli schopni zvládnout. Krásná irská muzika jen prohloubí dojetí závěrečné scény, která rozhodně není klišé - tak to prostě bylo. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nezáživné, nezajímavé a strašně pomalé nahlédnutí na poslední dva roky života irské rádoby investigativní žurnalistky Veronicy Guerin tak trochu na Hollywoodský způsob - s Hollywoodským režisérem, poloHollywoodským obsazením a hlavně Hollywoodským přeslzeným závěrem přeplněným patosem. Něbýt tohoto všeho, snad by se jednalo o záživnější podívanou. Na co se však dobře koukalo, to byla Cate, která i s kraťoučkým sestřihem dokáže přitáhnout zrak k obrazovce a já z ní nedokázal spustit oči. Uším zase lahodila jedna z nejlepších prací Harry Gregsona-Williamse. Zbytek se nesl v jakž takž průměrném duchu, nemít Veronica Guerin v hlavní roli Cate, tak i dvě hvězdičky by byly moc. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Šílená slátanina mnoha tragických a fatálních nedostatků. I když pominu urputnost s jakou tvůrci ždímou slzy nebo bezdůvodně prozrazený závěr, kvůli němuž snaha o gradaci napětí ve scéně na silnici vyznívá úplně do ztracena, tuny klišé a jednobarevné šablonovité postavy, zbyde ještě hodně věcí, které prostě nemůžu bez problémů překousnout. Na to, že jsou tzv. True stories fabulovány a bohužel zploštěny čistě pro potřeby Hollywoodu jsem si zvykl, ale že je z VG vyrobena profesně hloupá, naivní a diletantská novinářka, která nerespektuje zásadní požadavky žurnalistické práce (neověřuje fakta, jen přijde za podezřelým a zeptá se ho, kde na to vzal peníze), která si sama koleduje o vraždu a nikdo se těm gaunerům ve filmu nemůže divit. Na její práci tak ve filmu nezbylo pranic hrdinského, prázdné dialogy, v nichž rodina mluví o její odvaze a kde se VG svěřuje se svou láskou k téhle práci vyznívají trapně. Tohle není statečnost, tohle je opravdu hloupost. A to nemluvím o vlezlé snaze tvůrců udělat z VG ikonu moderní doby v děsivě vyhroceném závěru. Prostě třikrát fuj - nebýt Cate a svižného režijního stylu Schumachera, bylo by to za 1*. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Výborně hrající a dobře obsazení herci (vrcholem je mimořádný výkon Cate Blanchett) versus mizerný scénář, nabízející zde pouze ploché, jednorozměrné postavy. Když přidáme ódu na velmi procítěnou hudební kompozici Harryho Gregsona- Williamse (kvůli které jsem se na film podíval), a patetický konec, 3 hvězdy budou akorát. Příběh irské národní hrdinky volá po lepším zpracování. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

O Veronice Guerin jsem poprvé četl v knize Vraždy slavných a už tehdy mě její osud hodně zaujal. Filmové podobě v Schumacherově provedení jsem se tak rozhodně nemohl vyhnout. Jelikož její příběh znám, můžu jen pochválit filmaře za naprosto precizní filmové zpodobnění bez minima odlišností (snad jen že skutečná Veronica byla střelena do kolene, ne do stehna). Její příběh je klasický boj proti větrným mlýnům s tragickým koncem, který má ale nakonec smysl. Kdyby byl snímek smyšlený, nebyl by nijak netradiční a určitě bych nehodnotil tak vysoko, ale s tímhle vědomím nemůžu jinak...je to důkaz, že i skutečný život píše často příběhy jak z filmů. Cate Blanchett je vynikající herečka (určitě jedna z nejlepších ze své generace) a tady hraje zase úplně jinou postavu (úžasné na ní je, že nemá žádný vyhraněný typ) a opět to zvládá excelentně, prostě jí to musím věřit. Co se týče mého osobního názoru, je samotná postava Veronicy Guerin problematická. Jako člověk založený hlavně rodinně bylo pro mě její jednání po všech výstrahách strašně nezodpovědné a kruté ke svým blízkým....Člověk, který jde po něčem takovém by prostě neměl mít rodinu, a proto je to s mým obdivem ke skutené Veronice Guerin problematické....Jednoznačně je to ale pozoruhodná postava a myslím si, že kdyby většina hodnotitelů znala její příběh, musela by hodnotit výš. Se současným hodnocením je to jednoznačně jeden z nejpodhodnocenějším snímků, jaké tu jsou.... ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama