Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

pepo 

všechny recenze uživatele

Ďalší perfektný Hitchcock aj keď chvála teraz patrí viac autorovi divadelnej predlohy a hercom. Je neuveriteľné koľko napätia sa dá vydolovať z 95% jednej miestnosti a v podstate iba 5 hercov. Už som toho videl veľa ale tu ma takmer každý zvrat prekvapil a fakt som netušil čo sa bude diať ďalej . A to som videl (veľmi voľný a tiež výborný) remake 9/10 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hitchockova série pokračuje. Co se jen může pokazit, když si objednáte vraždu manželky? No hned několik věcí. Na to se snaží přijít postavy během filmu. Samotná zápletka je dost jednoduchá, protože všechno víme z první ruky. Závěrečné rozuzlení ale však nikoliv. Další ukázka toho, jak skvěle se dá manipulovat s divákem a jeho pozorností. Opět se nejde nevšimnout úžasné Grace Kelly. "Sázím na psí dostihy." ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená (jak jinak) konverzační detektivka s jasně čitelným odkazem na svou divadelní předlohu. V rukou režijního Mistra ožívá plán na dokonalou vraždu a je úžasné sledovat, jak je tu napětí budováno a tvořeno takřka z ničeho. Téměř stále v jednom pokoji, nulová akce, statické scény, nízká dynamika střihu, ale přesto atmosféra houstne a přituhuje. Dokonalá ukázka budování napětí hudbou, slovem a náznaky... Vynikající jsou také různé Hitchcockovy vychytávky - hra stínů, práce s detailem anebo sofistikovaný filmový humor - všimli ste si Mistra sedícího vedle muže s doutníkem na výroční fotografii spolužáků?:-) Jediným problematickým místem je tedy jen konec - všechno je vlastně jasné už dopředu a čeká se jen na to, jakým způsobem to vyšetřovatelé odhalí... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Úžasný film - starý dobrý Hitchcock v té nejlepší formě. Ten film mě skoro od samého začátku neuvěřitelně vtáhnul do děje a nepustil až do konce - perfektní scénář výborně dávkuje napětí a nedá člověku vydechnout. Ze všech herců mě nejvíc zaujala Grace Kelly, jejíž úchvatný zjev film velmi příjemně oživuje - ne že by to tedy bylo nějak potřeba, ten film v podstatě vůbec nezestárnul a ani po více než 60 letech od své premiéry neztrácí nic na své atraktivitě ani pro dnešního diváka. Film jako celek ohromuje svou promyšleností a sevřeností, s níž spěje ke svému velkolepému závěru. Velký zážitek z klasické a řemeslně dokonale zpracované filmařiny. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Na svůj věk zachovalá detektivka, která dokáže svým poutavým konverzačním stylem zabavit v celé své délce, aniž by měl divák zájem na počítání nějakých těch much... Nepřehlédnutelnému záporákovi, Hitchcockově to trademarkové postavě, zde ve skvělém podání Raye Millanda, by mohl konkurovat snad jen Ricky Gervais, ovšem ten se pro genově zakódované záporáctví nemůže počítat... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Po několika neúspěšných pokusech natočit scénu, ve které Margot (Grace Kelly) bodne Swanna (Anthony Dawson) nůžkami, Alfred Hitchcock řekl: „Toto je hezky udělaný záběr, ale nebyl tam dostatečný záblesk nůžek, a vražda bez záblesku nůžek, je jako chřest bez holandské majonézy – bez chuti.“ (Kulmon)

Reklama

Reklama