Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

PKD 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný thriller. Kvalit Spellbound sice nedosahuje, ale i zde jest několik napínavých scén (zejména ve 2.pol.) jak guma od trenýrek.;-) Hl. duo je samoz. bezchybné a special quest star...Neviditelný (ten původní, samozřejmě!) či kpt. Louis Renalt z Casablanky, je svým výkonem zajímavý, jako vždy. Jen asi prvních 15min. nebo tak, je tak nějak...divně...divných nebo co.;-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spojenie Cary Grant, Ingrid Bergman a samotný Hitch je niečo, čo musí dopadnúť lahôdkovo. Nenapadá ma žiadna kombinácia z dnešných čias, ktorá by sa jej vyrovnala. Režisér sa tu vyrovnáva s témou druhej svetovej vojny oveľa lepšie, ako v prípade Lifeboat. Žánrový film (nielen špionážny, ale aj romantický) ponúka omnoho viac, ak sa do neho ponoríme a zamyslíme sa nad ním. Triler, ktorý je napínavý v každom svojom momente. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Banální příběh s obyčejným nepropracovaným scénářem, který nezachrání ani výborné herecké obsazení a já se u tohoto bezvětrného tempa prostě nudil. Hitchcock umí vybudovat atmosféru a držet diváka v napětí, tady to ale vůbec neplatí. Jako by byl jen režijním sekundantem méně schopného režiséra. Slabota a zklamání. [5,5/10] (RKO, Vanguard) (Čb. /// Produkce: Alfred Hitchcock /// Scénář: Ben Hecht /// Kamera: Ted Tetzlaff /// Hudba: Roy Webb /// Nominace na Oscara: Ben Hecht (scénář), Claude Rains (herec ve vedlejší roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nemohu se zbavit pocitu, že Notorious v mnohém pokládá základ pozdějším Bondovkám. Ať už jde o charismatického kriminalistu Granta, či "bonda v sukni", aneb nesmírně schopnou Bergmanovou... Infiltrace a postup protagonistů do hlubin nacistického klanu je vykreslen s potřebným napětím a propracovanými detaily. Film nemusí explicitně křičet o nukleární válce, dokonce ani obsahovat jedinou akční, či násilnickou scénu a přesto dokáže nastolit slušnou atmosféru a pocity tísně a intenzity. Zábava však není vždy stoprocentní a romantika s rozvojem citů postav působí poněkud útržkovitě. 7/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že vztahová / romantická rovina dlouho nepůsobí moc přesvědčivě, ale čert to vem. Kdo jiný než Hitchcock by dokázal vystupňovat špionážní lovestory do tak dramatických výšin, aniž by potřeboval jediný přímý záblesk násilí nebo sexu? Jednoduchý příběh o jedné křehké infiltraci šlape a nepokulhává, protože Hitch jednak skvěle vede herce, kteří nepřehrávají, jednak v interiérech kouzlí s kamerou a především opět bravurně napíná ve zdánlivě všedních motivech, které se stávají klíčem v komunikativnosti vůči divákovi (klíče, sklep a jeho obsah). Výborná Ingrid Bergman a suverénní režie největšího klasika černobílého filmu - nic víc k doporučení netřeba. 85% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Představitelka matky Alexe Sebastiena Leopoldine Konstantin byla ve skutečnosti jen o čtyři roky starší než představitel jejího syna Claudie Rais. (Trainspotter)
  • Roli madam Sebastianové měla hrát původně Ethel Barrymore. (Kulmon)
  • Jako suvenýr si Cary Grant po natáčení nechal onen klíč s nápisem UNICA. Po několika letech jej věnoval své nejlepší přítelkyni a filmové partnerce Ingrid Bergmanové se slovy, že mu klíč přinesl štěstí a doufá, že stejnou službu jí klíč prokáže také. O deset let později při slavnostní poctě režisérovi Hitchcockovi Ingrid Bergmanová při své řeči zaimprovizovala a klíč ukázala režisérovi, který byl tak velmi mile překvapen. (Trainspotter)

Reklama

Reklama