Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Typický Hitchcock, míněno dobrém slova smyslu. Silná zápletka, precizní provedení, žádná hloubka. Odsýpá to a velmi dobře se na to kouká. A Joseph Cotten je rozhodně jeden z nejméně využitých herců Hollywoodu, protože tuhle roli si "dal" znamenitě... Škoda, měl dostat víc příležitostí. Když vidím prkno-Granta v každém druhém "přeživším" filmu z té doby, je mi smutno... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že bych na ten film měl být hodný, protože je to už takový vetchý dědeček a měl bych mít úctu k jeho šedinám, ale když on je to thriller a tam bych se měl - aspoň pokud chci naplnit žánr - cítit napjatý, jenže strýček Charlie je průhledný jako okenní tabule a je na tom zkrátka a dobře znát doba vzniku. Z dnešního pohledu je to strašně předvídatelné, naivní a navíc zatížené balastem dobově vděčných prvků, jako je přemoudřelá dceruška - třetí hvězdičky bych byl ochoten dát, jedině kdyby strýček mordoval právě taková děťátka. Je úsměvné, že současné thrillery o několik tříd lepší mají leckdy menší procentuální podporu než tahle zestárlá klasika. Nebudu k Hitchcockovi servilní a nadělím mu pouhých 40 % celkového dojmu. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Příliš lineární scénář bez jakéhokoliv vykreslení postav a motivů jejich jednání, naivní policie, která si màlem nevhá pachatele určit vědmou, opět Hitchcockovsky nudná a rutinérská režie, která není schopna vybudovat ani mikroskopické semínko atmosféry, to jsou hlsvní kameny úrazů tohoto snímku. K přednostem patří herecké výkony, včetně dětských postav. Škoda, že se Hotchcock nevěnoval častěji práci s dětmi, ta mu evidentně šla velice dobře. Celý film je taková naprosto předvídatelná a táhlá nuda, posledních 9 minut se podařilo. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Čím víc sleduji Hitchcockovy filmy, tím je mi stále jasnější jedna věc. Snad jen s výjimkou Normana Batese, jsou jeho zločinci cynické, egoistické osobnosti, více méně zbavené výčitek svědomí, páchající své zločiny tu z nudy, k vlastnímu prospěchu nebo prostě jen testující hranice své vlastní inteligence. A téměř vždy se jedná o chytré, charismatické osobnosti. Kámen úrazu je, že jen málokdy jim Hichcock přihraje důstojného kladného protivníka. I přes to, že mi byla rodina Charleyho sestry sympatická, jejich naivita byla chvílemi až do nebe volají. Stejně jako naivita Charlie, která teprve až v tváří v tvář pravé povaze svého strýčka prohlédne a ztrácí tak všechny své iluze. Nejvíc mě ale mrzí ten happy end, skončit to opačně, hned by měl film větší výpovědní sílu. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Sympatický Hitchcockův thriller, který zdobí mnoho zajímavých chrakterů. Ačkoli se ve snímku objevili spíše méně známí herci, hrají velmi dobře a přesvědčivě. Zejména mladá Teresa Wright pěkně potěšila. Na Hitche je to možná opět trochu slabší dílo, ale jako film celkově to stojí za to. Myslím, že režisér dosáhl svého vrcholu až o patnáct let později, ale to nic nekazí na zajímavém snímku, jako je Ani stín podezření. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Filmový debut mladé Edny May Wonacott. (Kulmon)
  • Jméno Charlie je ve filmu vysloveno zhruba 170krát. (Witta)
  • Jméno waltzu, který se ve filmu objevuje, je The Merry Widow Waltz. (Witta)

Reklama

Reklama