Reklama

Reklama

Na začátku detektivního příběhu je ve vaně nalezena mrtvola majitele autoopravny Martina Horáka (D. Prachař). Policie tento případ nejprve považuje za sebevraždu. To se však nezdá detektivovi Pavlu Vondrovi (V. Dlouhý), který začne znovu rozplétat nitky tohoto zpočátku jasného případu nehody… Ty ho zavedou až na začátek jiného případu a k ženě, se kterou se už jednou setkal – k překladatelce Evě Jarolímové (P. Jungmanová). Tenkrát vyšetřoval sebevraždu její sestry Jany (Z. Dřízhalová), která skočila z okna a nikdo nevěděl proč… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Stabilní zvyky porušeny a něco není v pořádku. Pes není venku a ve vaně je mrtvola. K tomu vlezlá – řekněme raději všímavá – sousedka. V rámečku chybí fotky. Dlouhý jako celkem civilní a pravděpodobný vyšetřovatel. Jen nevím, jsou-li dnešní policisté tak ohleduplní a se zájmem o pozůstalé. Snad jen to neustálé kolísaní mezi z černobílé na barevnou a naopak si autoři mohli odpustit. Klíčem asi bude příliš rychle vyzvednutý rotvajler z útulku. Nešvar nejen českých filmů – hudba je místy tak hlasitá, že přes ni není dobře rozumět slovům. Stejně tak příliš řvavá a dramatická a ve vypjatých situacích příliš dlouhá. Jungmanová je vážně dobrá, předvádí škálu přesvědčivých výkonů v různých převlecích. Jako uťáplá těhule je bezchybná, stejně jako sexy vamp v červeném. Paruky jí vyloženě sluší. Nebýt kamaráda a ctitele Petry Jungmanové, asi bych se na to nedívala, prostě by mi to v programu uniklo. Neb český film obecně a inscenace ČT nepatří právě k mým oblíbeným. Potažmo Vladimír Dlouhý. Musím uznat, že zde jak on, tak jeho životní partnerka podali soustředěný, přirozený, civilní výkon. Pravděpodobný, žádné přehnané herectví nováckého, nedej bože primáckého typu. V epizodní roličce charismatický Jiří Dvořák. Prachař špatný nebyl, ale za tandemem Dlouhý – Jungmanová přece jen zaostával. Scénář nosný, celkem pravděpodobný (i když Kopytem sem, kopytem tam už tady bylo). Dialogy uvolněné a plynoucí, střídmé a věcné. Apointa jako třešnička na dortu. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Zprvu to vypadá na klasickou detektivku s obvyklým schématem: detektiv obchází, vyptává se a postupně odhaluje. Záhy se ale hlavní postavou stává mladá žena, detektivka dostává přívlastek psychologická a v tomto případě to bohužel znamená snížení tempa a napětí. Příběh sám o sobě ale není špatný - totožnost pachatele lze sice vytušit brzy a snadno, ale tvůrci naštěstí nemají diváky za hlupáky a v závěru dovedou překvapit a zapůsobit odhalením jedné důležité skutečnosti (a protože jsem od prvního zhlédnutí konec úspěšně zapomněl, byl jsem překvapen i podruhé :). Ovšem je to spíše námět na jeden díl nějakého seriálu. Nedávno jsem sledoval slovenské Mesto tieňov a do něj by se tento příběh přesně hodil - a mnohem více by v rámci padesátiminutové epizody zapůsobil. Tvůrci Dne, kdy nevyšlo slunce si sice místy zajímavě pohrají s kamerou, ale jsou to spíše samoúčelné hrátky a téma filmu tím nijak umělecky nepovýší (o což se asi snaží). ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kurva, to bolo čo za hudbu. Jak keby sa platňa dvakrát už prelomila a stále sa ju pokúšate hrať cez injekčnú striekačku. Škoda aj lacnejšieho spracovania, z ktorého ešte dýchajú deväťdesiatky. Ale detektívne to nebolo úplne zlé, len keby to skoro celé nebolo odhalené veľmi rýchlo a tak nakoniec šlo len o to, či Dlouhý dá dlouhého do kurína či nie, zatiaľ čo ona preferuje masturbáciu. Kopa scenáristických chýb z toho urobili úroveň inscenácie. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Na Němcovou dobrý. 1)  Jednoduchý děj nemate diváka žádnými záhadami nebo odbočkami a směřuje přímočaře k jasnému cíli. Na konci si tvůrci dopřáli jenom malé překvapení._____ 2)  O Vladimíru Dlouhém (detektiv), zde 43letém, platí, že čím byl starší, tím byl přitažlivější._____ 27letý Viktor Limr (detektivův podřízený) byl taky pěkný._____ 30letá Petra Jungmanová (překladatelka Jarolímová) měla příjemný úsměv._____ 42letý David Prachař (majitel autoopravny) byl sexy jako vždy. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát "zasloužené tři hvězdy" a o nic více, ale konec mě tak trochu zviklal. Každá detektivka by měla mít překvapivý konec. Což se zde - ačkoli tomu průběh filmu nenasvědčoval - docela povedlo. Ale místo mezi začátkem a koncem se dalo využít lépe. Proto zůstávají ty tři hvězdy, ale kdyby to šlo, dám tři a půl - vyjádřeno číselně 65%. Věta "Vítejte na palubě" mi doteď nahání husí kůži... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Jitka Němcová si vybrala herečku Petru Jungmannovú na základe toho, že sa jej v tom čase zabila staršia sestra pri lete motorovým rogalom a ona potrebovala niekoho, kto sa dokáže vžiť do pocitov človeka, ktorému tragický osud vzal súrodenca. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se v Praze. Hřbitov se nachází na Vinohradech. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama