Reklama

Reklama

John Forsythe hraje amerického agenta, který si pro špionážní operaci na Kubě najme francouzského spolupracovníka jménem Devereaux (Frederick Stafford). Právě na Kubě se měly údajně objevit ruské rakety a také špión NATO s krycím jménem Topaz. V Havaně se Devereauvovo pátrání stává nebezpečným a zanechává za sebou otřesy ve vládě, vraždu, zradu i sebevraždu. Po skončení své mise se Devereaux vrací zpět do Francie a chystá se odhalit totožnost dvojitého agenta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Hitchcock... V rámci politických filmů jde o to lepší, co jsem dosud viděla, ale když jde o Hitche, mám asi vyšší nároky. A (byť je to možná malichernost) vadilo mi, že se Francouzi mezi sebou bavili anglicky, stejně tak Kubánci a Rusové. Pochopím angličtinu, když se ve skupině vyskytuje anglicky hovořící jedinec, jinak by podle mě určitě neměla být používána univerzálně, v tomto případě bych dokonce řekla až politicky nekorektně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Topaz rozhodne nepatrí medzi majstrove najlepšie kúsky, ale v mnohých jednotlivostiach ma potešil tak, že mu odpustím aj viaceré nedostatky. Neustále sa mení prostredie. Začíname v Dánsku, ocitáme sa na Kube a pochopiteľne v USA. Potešilo ma, že Hitch pracuje s nedôveryhodnosťou aj na úrovni manželských vzťahov. Milostné pletky hlavnej postavy s krásnou kubánkou poza manželkin chrbát sú iba zrkadlovým odrazom politickej paranoje a dvojitých agentov, atď. Alebo naopak. No a keďže som si nečítal, kto všetko tu hrá, tak ma v záverečnej tretine potešili dvaja známi francúzski herci vo veľmi dôležitých úlohách. No a aby som nezabudol, to, že sa dej stáča stále iným smerom, mi pripadalo v rámci všeobecnej paranoje ako celkom logický ťah. Nie, ako celok to nijak zvlášť nefunguje, ale Hitch dokáže kúzliť pri mnohých scénach. Topaz pôsobí síce fragmentárne, ale mne osobne ubehol vcelku rýchlo. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Topaz není úplně špatný, ale ani úplně dobrý film. Je to zvláštní film. Vlastně taková poctivá špionážní podívaná, na které je znát, že vznikla podle románu, a tak se to v ní hemží takovým množstvím postav, že se hlavní hrdina několikrát na dlouhou dobu z filmu úplně vytratí a ani vám to nepřijde divné. Nejhorší ale je, že film vůbec nemá žádné pořádné finále, vyvrcholení, nic. Hitchcockova režie to však zachraňuje a díky tomu, jak natočil všechny ty scény, ve kterých se mluví málo nebo vůbec, díky jeho nápaditým záběrům, mrazivému výjevu z mučírny a díky hudbě Maurice Jarreho se to dá sledovat celkem dobře. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Podle hodnoceni nejhorsi Hitchuv film a tentokrat budu vyjimecne souhlasit s vetsinou. Tohle je fakt nezvladnute skoro ve vsem. Zbytecne roztahle, absolutne bez jakehokoliv driveu, nebo gradace, herecky silne podprumerne (hlavni hrdina pusobi vylozene jako vysmech v porovnani s jeho predchudci typu Cary Grant). Mel jsem nutkani jit dokonce na 1*, ale zachranili to vtipni rackove, coz byl mozna jeste s momentem spionazni akce na kubanske ambasade jediny zablesk klasickeho Hitchcocka, jinak uz to vubec nedaval. 3/10 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Převelice sterilní záležitost, kterou na chvíli prosvětlí jen Ribanna a její rozprostírající se šaty a několik dalších pohledných scén, kterých je však až po hříchu málo. S tím realistickým lookem to asi Hitchcock přehnal, jinak si neumím vysvětlit tu absenci u něj jinak typického napětí. U Rodinného spiknutí to vyvážil alespoň lehkostí, tady zůstává jen rozvleklá vata. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Alfred Hitchcock natočil dva různé konce. Oba se nacházejí na DVD reedici. (ČSFD)
  • Hitchcock se ve filmu ukáže na letišti, kde vstane z invalidního vozíku. (Němi)
  • Film vychází ze stejnojmenného románu Leona Urise a Juanita de Cordoba byla skutečně žijící postavou. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama