Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vskutku uvolněná, harmonická a netradiční komedie, kterou charakterizuje delikátně morbidní humor, příjemné obsazení (nejlépe se se svou rolí popasoval mlčenlivý Philip Treux) a uklidňující pastelové barvy technicolorového podzimu. Je tuze patrné, že si ji Hitchcock natočil primárně pro vlastní potěchu, ale jako trefný žertík na účet amerického publika, které prý o mrtvolách nevtipkuje ani v dobrém, funguje také dobře, no ne? :) Ještě podotknu, že ačkoli se v Hitchově filmografii lehce vymyká standardu a nepatří zrovna k jejímu absolutnímu vrcholu (z toho by měl i Harry závrať), je to příznačný snímek přinejmenším z toho důvodu, že pro debutující Shirley MacLaine znamenal start závratné kariéry a pro filmový průmysl počátek jedné z nejlegendárnějších a nejplodnějších autorských kolaborací v kategorii (komplikovaný) režisér + (nerudný) skladatel. Potížím zdar! 4,5* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taký netypický Hitchcock, plný inteligentného čierneho humoru okolo trmy-vrmy s úbohým nebožtíkom, o ktorom si skoro všetci mysleli, že ho zabili a tak ho stále vyhrabávajú a potom zakopávajú a potom zase vyhrabávajú... Pritom bolo všetko inak, ale to sa divák dozvie až na konci, ktorý sa aspoň trochu ponáša na rukopis tohto režisérskeho velikána. Na druhú stranu ale musím priznať, že ma to až tak nechytilo, hlavne kvôli tomu, že je tu dosť slabších miest, ktoré ma nudili. Lepší priemer. 65/100 Videné v rámci - 5x5 tour : Po stopách režisérov. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Problémy s Harrym mi svojim humorom pripomínajú Kubrickovho Dr. Divnolásku - snáď nikde inde sa postavy nesprávajú tak absurdne a použijúc výraz našich bratov Čechov, 'mimo mísu' ako v týchto dvoch filmoch. A skutočne - chlapík odbachne nejakého cudzinca a jediné čo ho trápi je ako ho čo najskôr zakopať, staršia pani si s ním vzápätí dohodne rande, vdovu po Harrym informácia o jeho smrti vôbec nerozhodí atď. Dá sa povedať, že je to taká rozprávka pre dospelých - či už svojou vizuálnou farebnosťou alebo správaním hlavných aktérov. Úplne ma odrovnal koniec, kde si všetci vyberali nejaké tie darčeky ako odmenu za predané obrazy - skutočne ako v nejakej rozprávke o kúzelnom poklade. A ten happy end, to snáď vraví za všetko. A tie hlášky... PS: Neviem ako vám, ale mne osobne sa na celom filme najviac ľúbili jeho aktéri - hlavne už vyššie spomínaná vdova po Harrym, tá bola jednoducho špičková. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pohadkoveji podzimni krajinku najdete jen ztezi a do teto obrazkove lokace vam Hitch napali mrtvolu a s ni spojenou obrovskou davku vtipnych situaci a dialogu. To bohuzel trva jen prvni hodinu, zbytek uz je jen nezazivny dojezd. Jak ale Hitch potvrzoval i ve vetsine svych vaznejsich filmu, smysl pro humor mu urcite nechybi. Harry byl take zacatek vyzivne spoluprace s Bernardem Herrmannem na dalsich 10 let, ktera ozvucila Hitchcockovu zlatou eru. "I saw him when he was dead." "Yeah, he looked exactly the same when he was alive, except vertical." 6/10 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Víceméně (ale spíše méně) úspěšné zavítání mistra napětí do komediálního žánru. Potíže s Harrym nejsou bláznivou taškařicí, jsou však vtipné, což je s přihlédnutím ke jménu režiséra jev zcela mimořádný. Jedná se o komedii černou a ve své době přijatou se značnými rozpaky. Historka o několikerém vykopání a zakopání jedné otravné mrtvoly připadala soudobým divákům příliš nekonvenční a pravděpodobně také příliš amorální. Zde rozhodně neplatí pověstné: „O mrtvých jen v dobrém“. Lhostejnost postav filmu k nalezenému nebožtíkovi a jejich následné nakládání s jeho tělem ani nemělo být cynickým komentářem lidské povahy. Jejich chování je jednoduše podmíněno žánrem, ve kterém celou morbidní hříčku rozehrávají. Po režijní stránce se jedná o slabší průměr, kamera vesměs statická, hudba zoufale podceněná, scény, které by měly být napínavé, napínavé nejsou. Nic moc nepředvádějí ani herci včetně debutující Shirley Maclaineové – ta je hlavní aktérkou zbytečné romantické linie, která společně se zbytečnou vysvětlovací pasáží (i když ne tak zbytečnou jako u Psycha) definitivně řadí Potíže s Harrym k těm slabším Hitchovým filmům. Tehdy to sice bylo nekonvenční a odvážné, od té doby nicméně vzniklo filmů s podobným námětem ještě mnoho a mnohé z nich byly nejen odvážnější, ale rovněž zábavnější. 60% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • Hitchcock trval na tom, aby Harryho "hrál" skutečný herec. Tím byl Philip Treux. (Kulmon)
  • Jeden z Hitchcockových nejoblíbenějších vlastních filmů. (Kulmon)
  • V jednom interview z roku 1955 se Alfred Hitchcock nechal slyšet, že filmem chtěl ověřit svou tezi, že americké publikum dokáže vnímat i humor méně explicitní než ten, jenž je mu obvykle nabízen. Byl přesvědčen, že divákům nedělá problém příjmout zcela nové ideje, pokud jim jsou podávány skrze srozumitelné postavy. Kromě zkoušky diváků na nekonveční humor byl Harry experimentem také v tom, že představoval film, který se netočil kolem nějáké hvězdy. Hitchcock cítil, že se známou osobností by film vůbec nemohl fungovat. (Epistemolog)

Reklama

Reklama