Reklama

Reklama

Záhada Silver Lake

  • USA Under the Silver Lake (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Po znamenitém metahororu Neutečeš se osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogenní výlet po Los Angeles: jeho meandrující neo-noir Záhada Silver Lake se točí kolem třiatřicetiletého Sama, který se po zmizení své mysteriózní sousedky Sarah pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů. Hypnotický a zábavný thriller bezmála lynchovského ražení je poháněn stejně tak ústřední obsedantní figurou, jako vytříbeným soundtrackem, dějovými serpentinami a nesčetnými popkulturními referencemi, jež dohromady skládají jakousi tajnou historii L.A. Film, který je zároveň subversivní hříčkou i netradiční poctou éře klasického Hollywoodu. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (206)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Zvláštně atmosférický neo-noir, který nápaditě připomíná Davida Lynche nebo Nicholase Refna. Hypnotický styl s několika hodně eRkovými „what the fuck“ momenty je chvílemi na hranici cringe, David Robert Mitchell má ovšem pozoruhodnou schopnost tuhle hranu se ctí ustát. Scénář chrlí jeden popkulturní odkaz za druhým a do jisté míry se v tom šifrování všech referencí na díla jiných autorů může divák dobře ztotožnit s ústřední postavou, která se také potýká se všemi možnými šiframi a skrytými významy. Film, který buď zahodíte nebo budete fascinováni. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Porovnávat tenhle film atmosférou s Davidem Lynchem je trošku mimo. On totiž není zase tak zvláštní, jak na první pohled vypadá. Spíš je to rádoby thriller s noir prvky, kde se lidi chovají prostě jenom dost divně hlavně proto, že divný prostě jsou. Andrew Garfield tu má nejdivnější roli v dost možná celé jeho kariéře a možná by bylo i lepší, kdyby ji v portfoliu radši neměl. Přes dvě hodiny se tu totiž děje cosi, co zobrazuje lidskou marnotratnost v Hollywoodu a dělá to tak nenápadně, že podle mě místní ani nepochopí, že film naráží zrovna na ně. Celou tu dobu jsem alespoň čekal, že z toho vyleze něco kloudnějšího, ale nanicovatej závěr to utnul a v podstatě potvrdil, o čem tenhle film je. V podstatě o ničem. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velký mix odkazů, postav a indicií působí dost nahodilý, k tomu něco z hollywoodských reálií, starých noirů, urban legend, sektářských blbostí a roztomilý podivnosti Twin Peaks... ač to ve finále nedá příliš smysl a je splácaný, tak i přesto zajímavá atmosféra a líbivý snový feel, zvláštně mě to bavilo (slabost pro LA přijde vhod) a tři hvězdy nesedí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Spolu s filmem Mladí zabijáci je to pro mě už druhý film z loňského roku, který má zdánlivě vše, abych ho zbožňoval, ale stejně to u mě nefunguje. Anotace zní skvěle (halucinogenní neo-noir!) a ještě jakž takž zajímavě to vypadá i v traileru, i když i ten už mi teď přijde dost hrozný, ale když jsem se k tomu filmu konečně dostal, připravil mi prostě jen zklamání. Těch hezkých holek tam zas tolik není, u představitele hlavní role jsem se celou dobu nemohl rozhodnout, jestli je mi sympatický nebo ne, těch narážek na jiné filmy apod. je tam na mě už moc, a děj mi zdaleka nepřišel tak super, aby ospravedlnil, proč to proboha má přes dvě hodiny. Mitchellův předchozí film Neutečeš se mi líbil moc, ale tento na mě udělal dojem spíše jen vlažný. Je to škoda, protože jsem se na něj hodně těšil. Minimálně kamera a soundtrack ale nemají chybu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

D. R. Mitchell je takový David Lynch pro náctileté. Hledat mysterium na nejpovrchnějším místě planety znamená nacházet výhradně jen popkulturní odkazy a symboly... Coby pocta klasickému Hollywoodu a noir detektivkám ucházející, jakožto mysteriózní thriller k uzoufání povrchní...vyjma vyznavačů konspiračních teorií tenhle film ocení snad jen čtenáři Šifry mistra Leonarda...Dan Brown má evidentně mnoho následovníků... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Roli ve filmu měla zpočátku mít Dakota Johnson, ale kvůli určitým nesrovnalostem a konfliktům ji nahradila Riley Keough. (ČSFD)
  • Když Sam (Andrew Garfield) najde mapu od cornflakes a přiloží ji pak k časopisu, jde se podívat do notebooku na satelitní snímky oblasti. Zde se objeví „žádná satelitní data“ (snímky). Při dohledání na Google mapách, ale v oblasti běžné existuje satelitní zobrazení, pouze skály a stromy. (SsgtJira)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama