Reklama

Reklama

Maudie

  • Irsko Maudie (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Maud (Sally Hawkins) je inteligentní žena se zářivýma očima, kterou od dětství trápí artritida a každý pohyb je pro ni utrpením. Protože ale touží po nezávislosti na své až příliš starostlivé rodině, odpoví na inzerát, ve kterém 40letý starý mládenec Everett (Ethan Hawke) hledá hospodyni. Přestože to Maud v kuchyni vůbec nejde a většinu času tráví malováním, postupem času si Everettovo srdce získá. Když oběma dojde, že je mezi lidmi o Maudiny obrázky a kresby zájem, je to právě Everett, kdo ji podporuje v další snaze. Díky svému úsilí a přátelství s Everettem se z Maud nakonec stane slavná umělkyně. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (100)

castor 

všechny recenze uživatele

Používala světlé barvy, volila často přírodní motivy, takže se na jejích obrazech objevovaly květiny, zvířata, scenérie. Sama byla vstřícná a plná lásky ke všemu živému, podle toho tak její práce vypadala. Kanadská lidová umělkyně Maud Lewis se dočkala biografie, která je stejně bezelstná jako ona sama. Dívala se na svět pozitivně, ač se k ní mnozí nechovali dobře, protože její tělo zkroutila revmatoidní artritida. Rodině byla na obtíž, skočila tak po inzerátu mrzoutského podomního prodavače ryb, který potřeboval hospodyni. Nějakou dobu si na sebe zejména kvůli jeho staromládeneckým sobeckým návykům zvykali, nakonec se ale stali životními partnery. Přes bolestivou deformaci kloubů se začala naplno věnovat svému koníčku, který je nakonec živil. A její malby se dostaly až do Bílého domu. Výsledek je přímočarý a líbivý. Nechce si sáhnout na dno, nechce být ošklivý. Líbit se bude podle toho, jak je divák k tradičně pojatým biografickým kouskům (v drtivé většině s výjimečným hereckým výkonem v hlavní roli) nastavený. Já je vnímám jako jakousi pravidelnou ingredienci každoročního filmového kalendáře. Většinou se nechám zlákat, jen výjimečně ale podlehnu. Tenhle je za mě hodně zidealizovaný, herecky mi vedle Sally Hawkins sedl i proti zažitým škatulkám obsazený bručoun Ethan Hawke. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený životopisný snímek, který "táhnou" vpřed skvělé herecké výkony Ethana Hawka a Sally Hawkins. Celý film se nese v bezprostředním a hřejivě lidském stylu, což má za následek skvělou a emočně vyzrálou podívanou. Nebýt pár hluchých míst, snímek Maudie by si zcela jistě zasloužil plné ohodnocení. Skvělá práce! „It's always different. The whole of life. The whole of life already framed. Right there.“ ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Sympatické biografické drama a nezvyklá love story. Maud je i přes těžkou artritidu pozitivní, trpělivě snáší výpady proti své osobě a nakonec je i překvapivě silná a stojí si za svým. Jejím protějškem je hrubián a emocionální pařez Everett, který navzdory svojí povaze dovolí Maud nastěhovat se do svého domu (a postele a srdce). Druhým tématem filmu jsou její rozkošné naivistické kresby, jejichž úspěch jí dodá sebevědomí. Ve zkratce jde o příběh losera, který ke štěstí přišel, a je podaný odpovídajícím sentimentálním způsobem, ačkoliv ve vesnických kulisách. Poselství filmu ho ale u mě vyšvihlo na čtyři hvězdy z pěti. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně zidealizovaný, ale přesto silný příběh tělesně postižené ženy s uměleckým nadáním a jejího sociálním vyloučením postiženého muže. Velmi pěkně natočené biografické drama s prvky sentimentu, který ovšem místy ruší (třeba hudba je občas opravdu cukrkandlová), přesto je příběh a osudy malířky Maudie dostatečně surový, aby v divákovi sentimentální ladění přebil. Ocenit nutno opravdu nadprůměrné herecké výkony, a to jak Sally Hawkinsové v titulní roli, tak i proti zažitým škatulkám obsazeného Ethana Hawkea. Nevšední komorní film, který zůstane nemalou chvilku v paměti... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherne spracovaný životopisný snímok o jednom veľmi sympatickom človeku - žienke s veľkým srdcom a nesmierne krásnym vnútrom... Je to síce ako voziť drevo do lesa, ale musím sa aj ja pridať. Výkon S. Hawkins je dychberúci a jednoznačne hrá prím naprieč celým filmom. Tú dámu by mal čakať oscar. Aj čo sa týka samotného príbehu tak som spokojný. Napriek pomalšiemu tempu zaujímavé, dramaticky silné a smerom ku koncu i s konštantne narastajúcou emotívnou stránkou. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Kompletne zreštaurovaný dom Maud Lewis (Sally Hawkins) je stále vystavený v Halifaxe v galérii umenia Nova Scotia. Dom bol zachránený pred zničením skupinou zaujatých miestnych občanov. (Tomu.Ver)
  • Slavný domov Maud (Sally Hawkins) a Everetta (Ethan Hawke) se nacházel severně od Marshalltown na dálnici číslo 1 v Novém Skotsku. Samotný dům byl přesunut do Art Gallery of Nova Scotia v Halifaxu a na jeho místě postavena ocelová replika. (schwita)

Reklama

Reklama