Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (596)

malylada 

všechny recenze uživatele

Hodně bláznívá vánoční jízda s Jimem Carreyem, plná vynikajících masek i nápadů. Škoda, že některý humor spadá do kategorie jednoduššího, ale neustálá škodolibost Grinche prostě baví. Taylor Momsen s kouzelným účesem je snad nejroztomilejší holčička, která se objevila na filmovém plátně. Od začátku se daří držet ztřeštěnost a škoda, že závěr malinko upadá do běžných průměrných vod. Na jednu stranu vypadají masky výborně, ale na druhou stranu mi rozum stál nad některými triky, vzhledem k monstroznímu rozpočtu. I přes všechny mouchy si myslím, že si Grinch zaslouží ten největší prostor v předvánočním TV programu.......6/10 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Grinch je jeden z klasických vánočních filmů, který má v USA, odkud tvůrce Dr. Seuss pocházel, bezpochyby kultovní status. Snímek o zeleném, chlupatém bručounovi, který nakonec nebyl tak zlý a podlý, jak se člověk původně domníval, stojí - ale i padá - na excentrickém výkonu Jima Carreyho. Jeho ztvárnění Grinche bylo vskutku nepřehlédnutelné a je jen škoda, že chvílemi byl už příliš teatrální, ba dokonce až otravný - "sólové" scény z jeskyně však neměly chybu. Ponaučení o tom, že není radno soudit knihu podle obalu, a že Vánoce nejsou materiálním, nýbrž duchovním svátkem, jsou nadčasová a vždy maličko zahřejí u srdíčka (a zvětší ho o pár čísel). V neposlední řadě chválím líbivou, byť chvílemi už možná moc vyumělkovanou výpravu. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jako je u nás vánoční (či lépe řečeno silvestrovskou) televizní legendou Mrazík, v USA se zhruba stejné popularitě těší Grinch (hlavně díky stejnojmennému seriálu). Tato postavička by měla lidem připomínat pravý smysl vánoc, nicméně mám ten dojem, že ani stokrát dokola viděný filmový Grinch v divákovi tu správnou vánoční atmosféru nenavodí. Tedy ne v tom českém. Jim Carrey se sice snaží, ale je to pořád jen on - Jim Carrey. I přes tu zelenou masku. Nejvíce mě tak z celého filmu zaujala malá Cindy Lou, která s těmi úžasnými účesy a s králičími zoubky vypadala skutečně půvabně (upozorňuji: nejsem pedofil). Ale na vánoční film pro děti je to trochu málo. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Je možný, že podíl na tom má vskutku brilantní český dabing, kde vypravěče mluví Zdeněk Svěrák a Grinche Boris Rösner, ale mě se to fakt líbilo. Uznávám, že potom ci si Grinch uvědomil co všechno způsobil a scénář začal hrát na typicky americkou notu rodinných hodnot, tak jsem měl chuť vrazit hlavu do televize, někoho profackovat, sežrat dálkové ovládání a tak, ale jinak mě ten film fakt bavil. Jim Carrey byl v nejlepší možné kondici a černý humor tady lítal na všechny strany. Celkový dojem: 70%... ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

7/10 – Americká vánoční klasika s Jimem Carreym, která si nekompromisně rok co rok na Vánoce uzurpuje místo v bedně i u nás v českém zapadákově či spíš Západozemí (narážka na pana Babiše, jehož covidová opatření mnohdy připomínala vypočítavé intriky vzniklé rokováním bandy vlivných parchantů kolem hranatého stolu, ve Hře o Trůny známých jako Malá rada, u nás přezdívaných 2. vláda Andreje Babiše – pardon, nechal jsem se unést). Docela dobře tenhle „Grinchův kult“ chápu, námět je to už historický, takový kulturní a zejména v tomto filmu se pořádně vyřádil úžasný komik Jim Carrey. Bez něj by to nebyla ani poloviční zábava, jak nám dokázala nedávná animovaná adaptace Grinche, která sice vydělal balík, ale prostě už to není to pravé ořechové. Jim Carrey tomuhle filmu prostě vdechl duši. Grinch v jeho podání je velmi komplexní postavou, která v sobě nevědomky dusí emoce, až se jí povedlo sebe sama přesvědčit, že žádné nemá. Navíc všechny možné hlasy, psí kusy a celkově kreace, které Jim vyvádí, jsou k nezaplacení. Každou scénu si krade sám pro sebe – jako ostatně celé Vánoce. Hlavní negativum filmu pak je totální předvídatelnost, každému divákovi musí být celou dobu nad slunce jasné, že v závěru dojde na starý dobrý redemption arc. Taky romance mezi Grinchem a jednou obyvatelkou Whovillu vůbec nefunguje. Jestli jste nadávali na romantickou linku v prvním Top Gunu, tak zde si budete chtít vyškrábat oči. Ale co už. Klasika je klasika. Verdikt: „Heil Grüner Krampus!“ ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Severoamerické tržby dosáhly 260,7 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 345,8 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. listopadu 2000 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama