Reklama

Reklama

Snímek Ženy 20. století od uznávaného režiséra Mikea Millse (oscarový film “Začátky”) nabízí mnohovrstevnatou, zábavnou a dech beroucí oslavu komplikovanosti žen, rodiny, času a vztahů, které celý život hledáme. Příběh, který se odehrává na sklonku sedmdesátých let minulého století v jižní Karolíně, vypráví o odhodlané matce jménem Dorothea Fieldsová (Annette Beningová), padesátnici, která vychovává svého dospívajícího syna Jamieho (Lucas Jade Zumann), zmítaného kulturní proměnou a revoltou. Dorothea požádá o pomoc s Jamieho výchovou dvě mladší ženy – volnomyšlenkářskou punkovou umělkyni Abbie (Greta Gerwigová), která žije v Dorotheině domě, a důvtipnou a provokativní dospívající sousedku Julii. (Cinemax)

(více)

Videa (10)

Trailer 5

Recenze (61)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Matróna, o ktorú by som neoprel ani bicykel, je zmätená zo života, z výchovy syna a vlastne zo všetkého. Fajčí jednu od druhej a čuduje sa, že umre na rakovinu. Potom tam sú dve marhy, ktoré sú zmätené už len z princípu, bijú sa o miesto na plátne a snažia sa vychovať 15 ročného spratka. A on má piči a chce si len žiť po svojom. Proste, niekto nad tým scenárom sedel dlhé hodiny. Nie, ďakujem, nikdy viac. 1 z 5 ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Zvláštně natočený film, jakoby s festivalovým nádechem, ale s naprosto dokonalým a úžasným scénářem. Líbilo se mi na začátku postupné seznamování s postavami a vývoj hlavního hrdiny. Průběh filmu je trochu slabší a občas jsem se nudila, ale konec to vše opět napravil. Líbilo se mi, že postavy říkali, co se s nimi stane, jakoby to byla samozřejmost, jakoby na to čekali. Super nápad a úžasná Greta Gerwig (ty červené vlasy jí seknou). ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo všedný film, ktorý by za normálnych okolností pôsobil zrejme obyčajne či priemerne. Ale Mike Mills podobne ako pri Beginners dokázal opäť zo všednosti vďaka kvalitnému formátu a prevedeniu vytvoriť atraktívny a zaujímavý film, dokonca aj s neklišovitou zápletkou. Mali sme tu celú škálu medziľudských vzťahov a prevedení Lásky - od rodičovskej, cez priateľskú, až po platonickú. Mňa osobne najviac fascinovala tzv. friendzone medzi Jamiem a Julie, čo bol podľa mňa bezchybne realistické stvárnenie princípu platonickej Lásky medzi chlapcom a dievčaťom. Trochu ma zamrzel ten ťažkopádny koniec, ale vždy lepšie ako hlúpe klišé. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Jo, přesně takhle to vypadá, když v sobě postavy mají charaktery a nejsou to jen jednodimenzionální paňácové s předurčenou sadou dvou vlastností, které musí po celou stopáž naplňovat. Výsledkem jsou debaty, kde chápu, proč postavy zastávají vyřčené názory a ne pouze nahazování statementů autora scénáře. Taky bych za ten poslední záběr vlepil někomu facku, ale tam na úplném konci není point 20th Century Women, ten vyskakuje v průběhu. Ženy, které mají minulost, koníčky, názory, barvitou osobnost a vedou spolu přirozené dialogy. Seriously, kde to jinde tohle je? Možná, že mlaďasovi mohlo být o trošku víc, aby některá jeho prohlášení působila skutečnějc, např. jako u mlaďase v Manchester by the Sea, ale třeba to ustojíme s argumentem, že vyrůstal, tam, kde vyrůstal. Film navíc pracuje s muzikou tak, že sice chce ukázat své oblíbené kousky, jako to ostatně chtějí všichni (protože nejlepší vkus je vždycky ten můj), jenže je prezentuje přes zcela přirozené dialogy a nerve je do scén násilně. Tohle indie má díky nápadité režii švih a svěžest, k tomu vyvolává diskuze jen tak mimochodem. Skončí to a můžeme se bavit, kdo co řekl a co jej k tomu vedlo a ne o tom, že tady a tady se ty postavy zachovaly jako exoti, tudíž tomu spadl řetěz. Nespadl - jede to na skejtu. Asi to miluju <3 Gretu Gerwig určitě. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Film, který má tak výborné postavy, že by vlastně ani nepotřeboval děj, na který tedy také není nijak chudý. Skvěle rozepsané životy tří žen a jednoho chlapce, které se různě prolínají a nutí postavy přemýšlet nad jimi samotnými. Nejsilnější zážitek je to však herecky, kdy si mě mnohem více dostala hlavní mužská postava v podání Lucase Jade Zumanna, který své starší kolegyně na plátně přebíjí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Mike Mills tvrdí, že film je založený na pravdivých udalostiach a všetky ženské postavy vo filme sú založené na ženách, ktoré ho ovplyvnili pri dospievaní. (dwdb)

Reklama

Reklama