Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Famózny Sean Penn a výborný Mel Gibson (až tak ho nemusím) sú hlavnými zbraňami tohto filmu. Uznávam, že zrejme mnohí namietajú, že pomaly odsýpa, ale že by sa v ňom nič nedialo, to nesúhlasím. Krásne spracovaný príbeh nezvyčajného priateľstva, pričom každý z nich je na úplne odlišnej strane spoločnosti. A oboch spojuje láska k slovíčkam... Veľkým plusom filmu sú vkusne zapracované zábery z psychiatrickej liečebne. V úvode oveľa viac baví dejová so Seanom Pennom, ale keď sa pretnú osudy dvoch hlavných hrdinov, je to ešte lepšie. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Když se podívám na obsah tohoto filmu, nijak zvlášť mě to nenadchne. Ale nevidět tenhle film, by bylo obrovskou chybou! Jedná se o velmi silné drama o šílenství, lásce a odpuštění v příběhu, který prostě nevymyslíš a napsal jej život sám. Dominuje zde neskutečně silné herecké obsazení, kde ani jeden z hlavních herců není slabinou, ať už jde o muže či o ženu. Samosebou kralují Mel Gibson a hlavně Sean Penn, který má za roli šíleného chirurga jistou minimálně nominaci na Oscara. Je škoda, že má film zatím tak nízká hodnocení, mě doslova uchvátil. Vážně výtečné drama... ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDEN Z OXFORDU, DRUHÝ Z YALE." ,,OBAJA ŠEDIVÍ." ,,JEDEN JE GÉNIUS, DRUHÝ JE ŠIALENÝ." ,,ÁNO, ALE KTORÝ Z NICH?" __ Už dopredu som si vravel: Toto chcem vidieť. Nemainstremový počin rozprávajúci o dvoch mimoriadnych mužov bez veľkých slov, patetickej hudby, okázalých gest, iba tak... ticho a pokojne, často ukazujúc strasti a neúspech. Réžia je však rutinná a kedy sa jej chopil sám Gibson, určite by prišlo na väčšiu explicitnosť v scénach liečebných procedúr z ústavu. Určite by to film naštartovalo, pretože najintenzívnejšie pasáže ponúka v druhej tretine, kedy sa Gibson zoznámi s Pennom a práca na Slovníku naberie na obrátkach (,,Ako môže byť práca dokončená, pokiaľ to nie je možné?"). Penn, zo začiatku pripomínajúci predobraz Dr. Jekkyla a Mr. Hyda (viď. diagnostikovaná schizofrénia), hrá fantasticky, miestami ho človeku až príde ľúto a keby nemal film problémy so širšou distribúciou, nepochybujem, že by dostal nejedno prestížne ocenenie. (696. hodnotenie, 57. komentár k filmu) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro mě ne až tak zajímavý námět, ale tady byl podán formou, která mě sice sedla asi až v té druhé polovině, ale která to bohatě vynahradila. Výborné obsazení na to mělo určitě svůj vliv a s koncem jsem byla vyjímečně spokojená. Nedejte se odradit počátečními rozpravami o písmenech, jakmile se to rozhrne, pak si přijdete na své. Pro mě to byl jeden z náročnějších životopisných filmů, který ale stojí za to vidět. Mít tak zapálení pro věc jako oni...…... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Zajímavej snímek o neuvěřitelným projektu, kterýmu vévodí hlavní dvojice Penn - Gibson. S. Penn má trochu navrch, šílence s takřka geniálním mozkem hraje neskutečně, ale nedá se říct, že by Gibson nějak zaostával. Starostlivej profesor, kterýmu šlo o (anglickej) jazyk, ale taky o svýho vzdálenýho "přítele", a kterýmu neustále někdo háže klacky pod nohy. Přišlo mně až absurdní politický pozadí snímku, kdy mu chtěl někdo práci odepřít atd., ale doba byla asi taková. Ono zpracování je trochu nudný, resp. stopáž je možná až příliš dlouhá na to, že se tam zase tak moc neděje. Ovšem zpracovat toto téma, který ve skutečnosti zabralo desítky let, do jednoho filmu, to není žádná sranda. A právě to je asi největší kámen úrazu, kterej filmu škodí. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Dublinu v Irsku. (Rominator)
  • Snímek nabral dvouleté zpoždění kvůli sporu ohledně práv k filmu. (Duoscop)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama