Reklama

Reklama

Policejní síla

(festivalový název)
  • USA The Force
Trailer

Obsahy(1)

Oakland patří mezi americká města s nejhoršími statistikami kriminality. Co vše dělají místní policisté, aby zlepšili pověst města a především pověst svou, která je poznamenaná několika skandály? Už v roce 2003 byl na policejní sbor v Oaklandu uvalen federální dohled kvůli překračování pravomocí a porušování lidských práv. Reformovat sbor se poté postupně marně snažilo pět náčelníků. Až v roce 2013 se vedení ujal náčelník Sean Whent a dosáhl toho, že Oakland byl dokonce dáván jiným městům za příklad. A přece Whentova éra skončila krachem, který uvedl oaklandskou policii do ještě horšího stavu než kdy předtím. Napínavý dokument sleduje více než dvouleté období od podzimu 2014 a přibližuje reformní snahy i složité situace, do nichž se policie i veřejnost dostávají. Film komplexně zachycuje téma zakořeněné předpojatosti policejních sborů v USA vůči Afroameričanům a přetrvávajícího systematického zneužívání moci. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Divácky náročný, no oči otvárajúci dokument o tom, že zreformovať políciu nie je vôbec tak jednoduché, ako by sa to nám laikom mohlo javiť! Pretože presne o to sa pokúsili v Oaklande a aj po mnohých rokoch dosiahli len malé pokroky a pocit obyvateľov ostal takmer nezmenený. A pritom ako možno vidieť v dokumente, opatrenia a aj snaha boli rozsiahle. Je vidieť, že je to boj na dlhé trate a trpezlivá nekonečná práca s ľuďmi, ako aj nadpriemerná transparentnosť je cesta, ktorou sa dá ísť. Ale aj tak je potrebné mať víziu a silných ľudí ju pretlačiť. Keďže aj samotná polícia často čelí život ohrozujúcim situáciam (najmä v Amerike, kde môže mať pri sebe strelnú zbraň ktokoľvek). Náročný, ale silný dokument. Cena za réžiu v sekcii dokumentárnych filmov na Sundance festivale. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych být policajtem ani za všechny prachy světa. A už vůbec ne v USA, kde neustále řeší případy policistů, kteří střílí po černoších. A pak černošská komunita protestuje, že byl daný člověk nevinný. Proč teda měl u sebe zbraň a nereagoval na výzvu policistů k odhození zbraně? ()

Reklama

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Zpracováním si The Force nezadá s běžným policejním filmem o dobrejch a špatnejch poldech. Byť se jedná o poněkud delši dokument, jehož tématika není pro mě zrovna na listu top nejdůležitějších problémů současnosti, rozhodně se na to dobře kouká. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama