Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (366)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající schyzofrení snímek o scénáristické krizi Charlieho Kaufmana. Jeho filmy jsou vůbec všechny tak zvláštně skvělé (Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche atd.). Nicolas Cage, myslím, zahrál svůj životní výkon, Meryl Streep a Chris Cooper také odvádí dobrou práci, velice se mi líbila i hudba (hlavně závěrečná písnička). Obdiv však jednoznačně patří Kaufmanovi, který je skutečnou hvězdou tohoto filmu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Adaptace by se mohla stát jedním z povinných snímků pro hatery Nicolase Cage. Téma autorská krize už se párkrát v kinech objevilo a téměř vždy vznikl kvalitní snímek. Ono se píše velmi dobře o tom, jak se moc dobře nepíše. Ironie a sebeshazování jsou hlavními zbraněmi, k tomu trochu absurdity, vtipné glosy Cage a Cage a šup, máme inteligentní a velmi kvalitní snímek. Doporučuji. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman je první scénáristická celebrita Hollywoodu, o tom není pochyb. Na Adaptaci jsme nešli jako na "film s Cagem", ani jako na "film od Jonzeho", ale výhradně na "film od Kaufmana". Adaptace je brilantní mystifikace od scénáristického génia, film o psaní scénáře k sobě samému, jehož žánr se dynymicky mění podle momentálního rozpoložení labilního scénáristy, kterého zároveň sledujeme na plátně. A v kterém jiném filmu máte šanci vidět zhulenou Meryl Streepovou?:-) ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Napsat nějaký smysluplný komentář k příběhu v Adaptaci, to je nad moje síly. Tady by pomohl jen Charlie Kaufman sám, protože tak zamotaný děj jsem neviděl co moje paměť sahá. Jediné co mohu posoudit, jsou skvělé herecké výkony všech hlavních představitelů. Ještě k tomu ději. Dostalo mě, jak se film po celou dobu co scénář ve filmu píše Charlie Kaufman (vypadá to, že už se do toho začínám zamotávat) tváří jako těžká intelektuálština a ve chvíly kdy mu začne se scénářem vypomáhat jeho dvojče Donald (nová hvězda na hollywoodském scénáristickém nebi) se film rázem změní na těžký hollywood. Fakt dobré. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný mohl napsat ódu na na proces psaní scénáře, na obtížnost adaptace díla jiného člověka, na strašlivost tvůrčí krize, upozornit na to, že je scénárista jen malinký člověk v celém soukolí filmového průmyslu, upozortnit sám na sebe (kolik z toho co se honí v hlavě filmového Charlieho, je i v té skutečné, autorské?) a hlavně, poukázat na úskalí snahy být originální, když to přece v Hollywoodu nikoho nezajímá, (uffff) než samotný virtuóz scénáristické profese, Kaufman Charles? Postava Donalda Kaufmana, Charlieho slabomyslnějšího dvojčete je tak úžasná a jeho repliky a nápady tak krásně debilní, že sem u nich skoro brečel smíchem a dojetím. Postavy se musí vyvíjet řekl McKee... a Charlie (ten reálný) si jeho radu vzal nakonec k srdci a přenechal dopsání posledních dvacet minut filmu svému imaginárnímu dvojčeti. Jak geniální! Kromě autora scénáře, nezapomínat na bravurní dvojroli Nicholase Cage (pro mě jeho nejlepší výkon) a velice zajímavé role Coopra a Streepové. Není to pro mě taková srdcovka jako Věčný svit, ale co do preciznosti scénáře se mu může směle rovnat. 100% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Film je založený na boji scenáristu Charlieho Kaufmana s adaptáciou bestselleru "The Orchid Thief" od Susan Orlean. Kaufman rýchlo dostal blok na písanie, pretože knihe chýbala dramatická štruktúra potrebná pre film. Rozhodol sa napísať scenár o sebe samom, ako sa snaží napísať adaptáciu knihy, preháňajúc mnoho prvkov a postáv príbehu a vytvárajúc nové (ako neexistujúceho dvojča, Donalda Kaufmana). Vedel, že producenti by nápad odmietli, preto im neprezradil nový smer príbehu a jednoducho odovzdal hotový scenár. Hoci tento krok podporoval aj Spike Jonze, sám Kaufman veril, že týmto spôsobom ukončí svoju kariéru, ale nestalo sa tak. (Pat.Ko)
  • Keď dôjde k nehode Johna (Chris Cooper), jeho manželky, matky a strýka, pri tlačení auta doľava je vidieť pružinu, ktorá drží hlavu strýka. (Pat.Ko)
  • Fotograf na zadnom obale knihy "The Orchid Thief" je Howard Shur, asistent Spika Jonzea. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama