Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek (záměrně ho nenazývám pohádkou), v němž se klasický "dětský" příběh odehrává v ponuré melancholické atmosféře, je asi nejblíž původnímu zpracování od Andersena, ale paradoxně mu právě tahle neobvyklá kombinace příliš nesedí. Radovan Lukavský to jako mořský král zabíjí spoustu (neplánovaných) hlášek ("Jeho otec byl taky idiot") a nad princem, který vypráví přítelkyni o svém ideálu, který až najde, vykašle se na ní, jsem se musela také smát, to už ale stoprocentně nebylo úmyslné. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak na tuhle pohádku jsem se dívala kdysi a docela náhodou. Myslela jsem si, že to bude něco od Disneyho a ono to bylo úplně něco jiného. Andersenova adaptace a ještě česká! Taky mě překvapilo, že ještě existuje nějaká jiná Šafránková :-). Ono to nebylo špatné, ale trochu šok, protože jsem se pořádně nepodívala a opravdu čekala něco úplně jiného. A co si vzpomínám, je to dost smutné a to mi, když jsem byla malá, hodně vadilo. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Andersenovy pohádky mě v dětství fascinovaly i deprimovaly a toto zpracování jedné z těch nejslavnějších se mi líbí i po letech. Dobře si vzpomínám, jak jsem jako malá holka toužila mít na hlavě to, co malá vílí princezna, a v hlavě to, co má její otec, a jak jsem si přála žít ve vodní říši, vedle které ta lidská působí jaksi neživotně. Stejné je to i s postavami. Malá mořská víla s dětsky udivenýma očima, která touží poznat život na souši i svými soukmenovci opovrhované lidstvo (při pohledu na jejího nastávajícího se nelze divit) je na rozdíl od plochých obyvatel země skutečná osobnost. A král všech moří je sice možná trochu studený čumák, ale charisma má obrovské (inu Radovan Lukavský) a jeho ironické glosy na adresu Poseidona nebo příslušníků homo sapiens odrostlejší divák ocení. Jinak je to jediný film, v němž nemám ráda Libuši Šafránkovou… ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto znova po letech a teprve nyní pořádně doceněno. Nádherné zpracování drsné Andersenovy pohádky, krásná výprava, kostýmy, podmořský svět... (nechápu narážky na "otřesné" paruky - takto přece vypadají vznášející se vlasy ve vodě, je to geniální), výborně zvolení herci (a ano, až na toho prince), a přenádherná  hudba Zdeňka Lišky.  Akorát to teda není moc pro děcka. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jediná pohádka Karla Kachyni, ale o to zajímavější dílo s jedinečným audiovizuálem. Pohádka s baladickým vyústěním, která zůstala věrná Andersenovu duchu. Fantastický soundtrack Zdeňka Lišky a nádherně magická kamera Jaroslava Kučery, který neskutečným způsobem dokázal z Prachovských skal vyčarovat mořské dno. Miroslava Šafránková je zde absolutně úžasná. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (12)

Reklama

Reklama