Reklama

Reklama

Pračlověk

  • Velká Británie Early Man (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dug je typický neohrožený hrdina dosud žijící v celkem poklidně probíhající době kamenné. A teď, spolu se svým čtyřnohým přítelem Čenichem, musí zachránit svůj kmen a milovaný domov před velkou hrozbou. Vtrhla k nim doba bronzová v čele s padoušským lordem Bafoněm. Dug se nakonec díky náhodě ocitá přímo uprostřed nepřátelského území a tam vsadí budoucnost svého kmene do podivné hry, ve které se dvě stejně velké skupiny bojovníků snaží kopat do kožené koule. Dug má jedinou šanci: naučit sebe a dalších deset hodně nemotorných pralidí hrát fotbal a pak vyhrát zápas proti elitnímu reprezentačnímu klubu Real Bronzio. Jen tak můžou získat zpět své území. To se na začátku jeví naprosto nemožné. Vypadá to spíše na naprostou katastrofu, totální debakl a po ní následující dlouhodobou práci v dolech vítězné civilizace. Naštěstí se jim podaří na svou stranu získat velkou fotbalovou fanynku Tynu a díky jejím trenérským metodám, využívajícím i bublající sopky a vroucí gejzíry, se vše začíná obracet k lepšímu. Dokáže však doba kamenná překonat dobu bronzovou? Vyhraje Dug a jeho tým zápas a získá své území zpět? Nic není jisté. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (101)

castor 

všechny recenze uživatele

Plastelínová britská dílna se mnohokrát vyšvihla, pobavila, dojala i přišla s „hlubším“ sdělením. Loutkový stop-motion animovaný film v záplavě počítačové animace furt baví, hračičky ze studia Aardman totiž neumí zklamat. Až dosud. Pračlověk nebaví, nedojímá, je špatně odvyprávěný. Postavy jsou nezajímavé, trestuhodně se s nimi pracovalo. Náš kmen se nedrží pravěkého života, ale nechává se vtlačit do kolektivního sportu, ve kterém se outsideři snaží prosadit proti šampionům ze vzkvétající doby bronzové. Nevyužíváme ani střet zaostalých neandrtálců s vyspělejšími sousedy. Mravenčí práci tvůrců tak chybí nápady, dílčí pointy, nehrají si s detaily tolik jako dřív. Podružné vtipy fungují, ale je jich zoufale málo – fotbalové narážky nebo postava uloveného zajíce. Jinak je to bída. Nenápaditá a ve srovnání se staršími snímky velmi smutná. Dvě až tři hvězdy. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Pohádka je určeno pro nejmenší publikum, dospělí si v tom asi moc libovat nebudou. Za mě z toho vůbec nemám radost. Už jenom ta animace se mi vůbec nelíbí, ale to by šlo ještě odpustit, jelikož je to pro tvůrce specifické. Děj byl primitivní, vtipy slabé. I samotný pravěk, který byl zde popsán, by se dal lépe využít, aby se děti aspoň něco naučily. ()

Reklama

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol absolútne zbytočný film. Otrepaná zápletka zápasu profíkov proti outsiderom bola zrecyklovaná už x-krát, tento film ju ozvláštnil len tým, že sa udial medzi praľuďmi. Význam toho, že sa film odohráva akože v praveku je ale nulový, lebo nikto sa podľa toho nechová. Jediný zábavný element bolo to prasa, čo sa chovalo ako pes a chcelo sa dostať do tímu, inak len veľmi slabý odvar Parkových prechádzajúcich animákov. 5-/10 ()

EmilHS 

všechny recenze uživatele

Pračlověk je zábavnou komedií, která nenudí. Humor je netradiční a skutečně vtipný, zároveň se však příběh odehrává v rychlém tempu. Nevím, zda se některé vtipy neztratí v dabingu. Francouzský přízvuk postaviček z doby bronzové (obvzlášť Lord Nooth - Hiddleston) je výborný a stojí za to. Dokonce i králík, který plní čistě humornou vložku, nepůsobí kýčovitě. Postavičky jsou krásně tvarované z hlíny a člověk si za vším představí to obrovské množství práce. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Režisér za sebou může mít klidně desítky kvalitních filmů, ale jeho talent, jeho skutečná velikost se pozná podle toho, že dokáže natočit zábavný film o fotbalu. A Nick Park to s Pračlověkem dokázal, i když s výhradami. Jak všichni dobře víme mimo jiné díky knize Fotbal, zábavná stará hra od Kevina Keegana, neexistuje na světě nudnější sport než právě kopaná. Pračlověk se naštěstí nebojí si z ní mile utahovat, takže tu dojde na vtípky spojené jak s hráči, mnohdy pořádnými primadonami (svým vzhledem/chováním mají zřejmě do určité míry čerpat z reálných fotbalistů, ale nepoznal jsem pochopitelně nikoho), tak i s fotbalovými nešvary, jako je například simulování. Kromě toho se divák samozřejmě dočká i tradiční dávky britského humoru, který se však v českém dabingu (jinak mimořádně vydařeném) občas nepříjemně vytrácí. Naštěstí ale naše verze poskytuje dostatečnou náhradu v podobě kreativních vtípků na místech, kde se původně zřejmě vůbec nevyskytovaly nebo se dost lišily. Ale to si ověřím až při další projekci v původním znění, protože ačkoli Pračlověk nemá tolik památných momentů ani takový tah na branku jako Nickovy starší filmy, i díky řadě drobných fórků v druhém plánu obrazu a nápadité obrazové kompozici stojí za to vidět ho víckrát. 75% ()

Galerie (96)

Zajímavosti (7)

  • Každý člen týmu navrhl ve městě dům, který se ve filmu objeví. (ČSFD)

Reklama

Reklama