Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Baxt 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších amerických filmů historie s tou nejsehranější partičkou hrdinů, jaké si člověk může přát a s hudebním motivem, na který se salutující ruka zvedá k čelu už při prvním tónu. Amerikanismus z toho přímo čiší, ale pro jednou je také potěšující vidět film, který oslavuje samotného člověka a jeho nezlomnou soutěživost. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Damien Chazelle mi so svojim dielom First Man úplne vytrel zrak a poslal ma kvôli úvodnej sekvencii na trajektóriu obsesie s experimentálnymi nadzvukovými lietadlami v 50. a 60. rokoch a s tým súvisiacimi supersonickými a hypersonickými letmi. Spustil som väčšie hľadanie po filmoch na dané témy a ani na moment som nebol prekvapený ich nedostatkom. Prekutral som, čo sa dalo, pozrel som, čo sa dalo. Cestu bolo nutné ukončiť tým najlepším možným spôsobom – nie opáčkom Prvého muža, ale týmto trojhodinovým eposom a vesmírnou odyseou Philipa Kaufmana. --- Zdĺhavé, ale zároveň nenudí, dáva si ladne na čas a ide do hĺbky, prekypruje brilantným obsadením a ešte lepšími výkonmi, produkcia (v rámci tematicky podobných filmov obdobia) epických proporcií, kde by si rozpočet na smiešnych 20 miliónov určite netipoval. Duo skúsenej réžie a poctivej kamery dokopy funguje nádherne a spôsobuje, že každý jeden záber je vypiplaný a vycibrený do maximálnych detailov, a to naprieč celými troma hodinami! Výnimku tvoria len niektoré zábery počas "problémových" letov, ktoré celkom presne nekorešpondujú s tým, čo sa vlastne vo vzduchu deje. Tam ale treba uvážiť, či by ich bolo v tej dobe možné lepšie vyriešiť. Raritných priaznivcov témy toto dielo rozhodne nesmie minúť a jeho kvalitná filmárčina s jednoduchosťou môže značne uspokojiť každého. --- Iné súvisiace filmy: X-15 / Toward the Unknown / Jet Pilot / Genesis - September 13, 1956 / Strategic Air Command / The Bamboo Saucer / The Starfighters / Dokumenty: X-15 / Research Project X-15 / Flight to Tomorrow / Ticket Through the Sound BarrierThe Insane Engineering of the X-15 / Planes That Changed the Worldno najmä The Untold Story of Skunk Works. (x) ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh takzvaných "Mercury Seven", legendární první party amerických astronautů, je sice pojatý trošku zdlouhavě (věřím, že se celá první hodina mohla značně useknout), jinak ale příjemně, se srdcem a humorně. Z velké části díky hercům - baví zejména Quiad, Harris a Glenn. THE RIGHT STUFF je pěknou chlapáckou poctou nejen zmíněné sedmičce, ale i s tím související tradici testovacích pilotů; tehdejším střelcům v boření všech vzdušných limitů. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Na svůj věk ještě pořád skvělý film co za shlédnutí stojí téměř neustále. Žitovní osudy našjich rádoby hrdinů, kterým malinko narostly křídla včetně jejich rodin je čistě realistický a proto číhají dotěrní a místy až nepříjěmní novináříi za každým rohem aby získali nějakou tu zprávu. Film zachycuje v 50., 60. a počátku 70. let důležité události v oblasti letectví na území Spojených států amerických od překonávání rychlosti zvuku (mach1) až do vyslání kosmonautů do vesmíru se šťastným návratem. Posákdka správných hochů, je vybírána přísnými podmínkami, ale nejlepší pilot, který drží všemožné rekordy za pokořování stále vyšších hranic, se do astronautismu moc nehrne. Posádku tvoří nakonec 7 silných a statných pilotů kteří jsou oslavováni celým světem už jen za to že jsou. Je zde moc vyzdvihováno to Amícké vlastenectvií a "Amerika je nejlepší!" a soutěžení s Ruskými raketami o to kdo utratí víc peněz pro nic za nic aby děti v Africe neměli co jíst. Chvilku jsem uvažoval jestli mě tenhle fakt na straně negativ převáží váhu blíže ke 4 hvězdičkám, ale naštěstí se tak nestalo. Zažijeme i pár horkých chvilek v podobě problémů zařízeních, poruch strojů, nebo další šílený pokus překonat rekord o bůuhvíco v letadle což naštěstí končí dobře (žádný Amík přeci nemůže přijít o život že!). Film je určitě hlubší než se na první pohled zdá a proto si ho chce s pořádně spoceným zadkem (193min) vysedět ještě párktrát, protože to opravdu stojí za to! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

193 minut a já u toho filmu seděl jak betonovej sloup u plotu. Správná posádka je opravdu správná, a kromě velice zajímavých informací o vesmíru a sedmi astronautech jsem si užil kupu narážek na Ameriku, Rusko a vesmír jako takovej tak, jako snad nikdy. Přemýšlím, že si to pustím ještě jednou a změním na pět hvězd. Zvláštní, že tenhle film není tak známej, podle mě fakt nemá chybu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Grissom (Fred Ward) nelhal, když tvrdil, že se dveře kabiny otevřely samy, následkem čehož se loď potopila. Testy ukázaly, že je to možné. Proto již v lodích Apollo nebyly odpalovací patrony. Kdyby tam byly, Guss Grissom a dva další astronauté by nemuseli uhořet v kabině Apolla 1, když se jim nepodařilo dveře ručně otevřít. (Chegi)
  • Film snižoval význam rivality mezi piloty, zvláště civilními (Scott Crossfield) a těmi z amerického letectva (Chuck Yeager). Yeager dokonce ve své autobiografii napsal, že podle něj byl Crossfield arogantní, přesto však skvělý pilot. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama