Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z dílny produkčních společností Artactive production a Blackout production přichází dokument, který vás jako pomyslný DeLorean vezme zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Pojďte se podívat, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit. (Artactive Production / Blackout Production)

(více)

Videa (7)

Trailer 5

Recenze (218)

anais 

všechny recenze uživatele

Záslužný počin mapující skoro zapomenutou kapitolu československých filmových dějin. Je zajímavé, že i pro mnohé překladatele je to v něčem tak obskurní, že byly existencí fanoušků starých předabovaných VHS překvapeni. I přes hodně vtipných momentů a smysluplnost celého projektu tak celek sráží amatérská kvalita většiny rozhovorů, i trochu nepružná dramaturgie, která v podstatě jen střídá mluvící hlavy s prostřihy ze starých předabovaných filmů. Takže - je to super, má to smysl, ale když si představím, že by to někdo natočil soudobou trochu ambicióznější formou, mohlo by to hned jít na Netflix a by by to hit. Takhle je to jen sympatická fanouškovská záležitost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

K mnoha superlativům, které dokumentu právem náleží, chybí dodat už jen málo. Celku chyběl vysvětlující komentář někoho, kdo by byl schopný doplnit ty insiderské hlášky a fanouškovské nadšení, alespoň rámcově zhodnotil etapy celého toho fenoménu, přidal trochu čísel (atypem je Sněhurka ze 37., jinak se vybíraly vesměs americké a asijské filmy 60. - 90. let, porno bylo zřejmě německé, o jiné evropské filmy nebyl primárně zájem), srovnal s mainstreamovou scénou před a po roce 1989. Nějaké ty paradoxy, jak dlouho trvala distribuce nějakého konkrétního rychlodabingu ve vztahu k tomu, jestli (když) se film konečně dostal oficiálně ven... Je to moc hezký korpus, na kterém by se dalo pracovat dál a dál, ale už teď je jasné, že ta scéna byla s láskou připomenuta a naprosto stylově. Některé ty výpovědi mohou i vysvětlit, proč se tak zvrtla dramaturgie laciných DVD kolem roku 2010 nebo naopak připomenout klasické fóry z Troškova Slunce, sena. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Těžká nostalgie. Vrátilo mě to do blažených dob mého dětství. Výborné postřehy, i překvapivé informace. Přesto mi tam chybí zmíněn hlavní přínos rychlodabingu, kterým byly ty neskutečné hlášky, co v mém okolí zlidověly. Závěrečné komentáře o bláznech pobaví. Přiznání kriminalisty je pak taková třešnička na dortu. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Já bych tě zmrdal!" ______ 'Králové videa' splňují takový ten specifický kolorit fascinující dokumentární sondy do jedné bizarní subkultury, tentokráte do komunity českého amatérského rychlodabingu - mezi něž patří takový osobnosti jako Franta Fuka, Ondřej Neff, Zdeněk Troška anebo takovej kretén jako trikolórista Ondřej Hejma - a celkově jde o nostalgický vhled do časů, kdy vypalování VHSek a pirátění filmů za éry socialismu byl ikonický punc své doby, ne-li rovnou národním sportem. Přesně sem navíc sahají kořeny Pirátského manifestu 🏴🖤 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dnes, v době Netflixu, YouTube a Uložto působí naprosto přízračně doba, kdy koukat na zahraniční filmy v rozumné obrazové, zvukové a překladové/dabérské kvalitě, za rozumnou cenu a aniž byste se museli hnout z baráku nebylo ani zdaleka samozřejmostí. Informačně nabitý i zábavný dokument s velice příjemným odérem nostalgie a filmového fandovství, ve kterém nechybí velká jména českého rychlodabingu i ta zcela neznámá, spousta výživných ukázek a parádní hudební podmaz. Díky moc za ten stroj času, kluci, a teď šup natočit další dokument o videopůjčovnách! ()

Galerie (101)

Zajímavosti (10)

  • Snímek na poslední chvíli prošel úpravou závěrečných titulků. Na slavnostní premiéře 1. 9. 2020 v pražském kině Lucerna byl promítán s již upravenými titulky. Na DVD edici od Magic Boxu se dostala verze s kratšími titulky v sekci poděkování od tvůrců. Byla tak vynechána jména jako například Václav Hlušička nebo Tomáš Sedlák. Limitované vydání na VHS (50 kusů) obsahuje titulky z kina, stejně tak jako například v placeném online obsahu na serveru Edisonline. Česká televize v rámci svého iVysílání naopak uvedla DVD verzi. (gwangi)
  • Původně skromný projekt Králové videa se časem rozrostl do té míry, že autoři museli spustit sbírku na crowdfundingovém webu. Vybrali 322 370 korun, díky kterým mohli dofinancovat především studiovou postprodukci a sehnat práva na filmové ukázky. Celý dokument nakonec vyšel na 26 000 eur (asi 683 400 korun). (SONY_)
  • Některé scény se natáčely v Muzeu filmových legend, které je v České republice již na 3 místech, a to konkrétně v Poděbradech, v Praze a v Kroměříži. Dohromady nabízí sbírku téměř 2 000 detailně propracovaných exponátů. (rublik05)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama