Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (333)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že to byl od Disneye dobrý nápad, aby zfilmoval všechny pohádky, kterými se v devadesátých letech proslavil. Na některé to funguje, na některé ne. Asi záleží i na tvůrcích. Tady nejenom, že chyběl mluvící drak, ale navíc jsem měl pocit, že tu je všechno špatně a popírá to svojí pohádkovou myšlenkou všechny podobně laděné čínské dobové filmy. Navíc je to feministické až běda a nejhorší je, že já už ani nedokážu určit, jestli to vnímám proto, že mě to nutí vnímat doba nebo proto, že to točila režisérka a toho feministického tam narvala po kokos...což je vlastně to samý. No, vidíte, jaký má na mě Mulan vliv. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Lepší než valná většina Disneyovek. Jejich fanda jsem nikdy moc nebyl, originální Mulan jsem neviděl a ani většina těch hraných remaků mě nezaujala, ale tady se mi už od trailerů líbil vizuál a doufal jsem v pohádkový velkofilm na půl cesty mezi amerikou a čínou, ve kterém se na poměry Disneyovek hodně kope, a který bude trochu méně otravně infantilní než to ostatní od nich. A přesně to jsem dostal. Neurážející rychle plynoucí pohádku s velmi krásnou kamerou a docela hezky natočenými kung fu bitkami (ale zase ten místy zbytečně rychlý střih, meh..). Příběh je funkční a vztah hlavních ženských postav je dost zajímavý. S animákem porovnat nemůžu a tak nevím jestli je tu vše stejné, ale toto je slušné vyprávění o ženské emancipaci které přitom nemá potřebu dělat z mužských postav naprosté kokoty (ne jako v Harley Quinn, ehm), a je to ve své jednoduchosti v příjemném kontrastu k často zbytečně překombinovaným příběhům originálních wu shu filmů jako Klan létajících dýk. Hlavně je ale dobře to osekání oproti originálu co do jinak tradičních Disneyovských propriet - představa že by tady začali bojovat s fantasy potvorami, tlačili na romantiku, nebo nedej bože začali zpívat, mě upřímně děsí. Romantická linka je tu jen jemně naznačená a to bohatě stačí, a z fantasy prvků jsou tu jen magické schopnosti hlavní záporačky - a škoda že se nezbavili i těch, udělat z ní jen další mistryni co kosí nepřátele svým mocným kung fu a létáním na drátech, jak je to už v žánru obvyklé, tak filmu to jen prospěje. A na to že je to Disneyovka má Mulan příjemně vysoký bodycount, krev samozřejmě bohužel neteče, ale jinak jsem neměl pocit že by se s soubojích drželi moc zpátky. Donnie Yen tu pár lidí taky seseká, a ještě příjemnější je vidět v trochu akčnější scéně i Jeta Li - u něj jsem se po jeho těžké nemoci bál že už tím nadobro skončil (chtít po těch dvou duel je docela bizarní, ne jen proto že tu hrají císaře a jeho generála, ale proto že Jeta Li by nedávno zmlátilo i pětileté dítě) Btw chápu že pro někoho je to hnusný barevný kýč, ale říkat že to vypadá levně vyžaduje hodně zvláštní druh slepoty - na výpravě ty peníze jsou vidět hodně, a film má kameru nekonečně lepší než třeba Aladin, který jen všude cpal digitální bordel, ale esteticky zajímavý záběr by v něm člověk těžko pohledal. ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Mulan je dalším zářným příkladem, že nulová očekávání mohou přerůst ve velmi příjemné překvapení. Předem musím pochválit střídmou délku, spoustu akce, výbornou atmosféru, vtip a krásnou barevnou Čínu, která mi připomněla kung-fu Pandu. Neuvěřitelné množství peněz, které do tohoto projektu strejda Skrblík nasypal, je vidět, a i když bych ocenil nádherné scenérie typu LotR namísto zeleného plátna, jehož tu je využíváno až až, tak na mě tolik rušivě nepůsobilo. Podobné příběhy mám vážně rád, ať už je to Kolovrat, Poslední samuraj a nebo sedmačtyřicátý ronin, pokaždý mě svým vlastním způsobem nadchnou. Mulan rozhodně plní funkci dobrodružné pohádky, hodně vysokorozpočtové, přičemž je fakt škoda, že nemá temnější, drsnější nádech. Určitě by jí slušelo víc než 3 kapky krve, které se na obrazovce za celou dobu objeví. Určitě by slušel nějaký strach o hlavní hrdinku, v našem případě dokonce i o její nejbližší okolí, protože ten plot armor je zde opravdu silný. Navíc vzhledem k několika bitvám by sem tam useknutá hlava, ruka a nebo cákance krve nebyly na škodu. Ale to je jen můj pocit a rozumím, že Mulan je primárně pohádka pro děti. Na závěr bych chtěl pochválit hodně sympatické obsazení. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Spomínam si, že animák ma celkom bavil. Filmová Disneyho adaptácia za to toľko nie. Za obrovský rozpočet sme sa dočkali bombastickej výpravy, kostýmov, fajn hercov (Donnie Yen, Jason Scott Lee a Jet Li, ktorého som ani nespoznal), hudbu od Harryho Gregson-Williamsa, ktorá dýcha čínskou kultúrou, rovnako ako film, ale nenadchne a nestrhne, rovnako ako film. Akčná stránke tiež nie je vyložene zlá, ale tie typické čínske akčné scény, kde sa vždy pred tým ako ide do tuhého posilnia redbulom, aby im dal krídla, ma moc nebaví. Najviac ma bavila asi prostred časť, kde sa Mulan maskovala za muža. Tam je podľa mňa film najzaujímavejší a dokáže zaujať aj vedľajšími postavy, zato v samotnom závere moc neoslnia. Film nie je zlý, ale v animáku to fungovalo lepšie. Tu chýba lepší režisér, ktorý by to uchopil s jasnou víziou a ponúkol trošku napínavejšie scény. Ako by sa tvorcovia nevedeli rozhodnúť, či chcú seriózny film, alebo čínsku zábavnú adaptáciu známeho príbehu. Výsledok však ostal niekde medzi, ktorý dokáže nudiť, ale miestami aj baviť a navyše je zabalený v peknom obale čínskej kultúry. 65% - 3* ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Parádní představení ze starověké Číny. Miluju filmy z dob císařských dynastií, kdy se vojáci prohání na koních, podstupují mnoho soubojů mečem, do toho hraje krásná čínská hudba a sledujeme ten tradiční skromný život Číňanů. Tenhle film všechno tohle splnil, navíc zde máme velice sympatickou Mulan, která změní veškeré tradice a jako žena vede císařskou armádu do boje proti nepříteli. Sekunduje jí výborný Donnie Yen. Za mě naprosto parádní film. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • První plány k realizaci tohoto filmu započaly v roce 2010. O šest let později došlo k přepsání scénáře, který měl být inspirován i originální čínskou Baladou o Mulan. (ČSFD)
  • Ve filmu se objevilo 90 koní, kteří museli podstoupit několikaměsíční trénink. (Duoscop)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama