Reklama

Reklama

Živitel

(festivalový název)
  • Kanada The Breadwinner (více)
Trailer 2
Animovaný / Válečný / Drama / Rodinný
Kanada / Irsko / Lucembursko / USA, 2017, 94 min

Obsahy(1)

Po snímcích Brendan a tajemství Kellsu a Píseň moře přichází očekávaná novinka založená na nejprodávanějším románu Debory Ellis. Děj se odehrává v roce 2001, hlavní hrdinkou je Parvana, 11letá dívka, která vyrůstala v Tálibánu v Afghánistánu. Když je její otec neoprávněně zatčen, Parvana si ostříhá vlasy a začne se oblékat jako chlapec, aby podpořila svou rodinu. Začne pracovat a vedle svého přítele Shauzia objevuje Parvana nový svět svobody a nebezpečí. Parvana s neúprosnou odvahou čerpá sílu z fantastických příběhů, které si vytváří, když se vydává na cestu, aby našla svého otce a opět se spojila se svou rodinou. The Breadwinner je inspirativní vyprávění o síle příběhů, které udržují naději během těžkých časů. (factoryBrick)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (35)

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Príbeh o chlapcovi, ktorý ide poraziť slonieho kráľa, aby mala dedina semienka na sadenie, prerušovaný príbehom dievčaťa (akože jeho sestry), ktorá musí bojovať o prežitie, starať sa o rodinu a dostať otca z väzenia v prostredí nepriateľskom pre nežné pohlavie, kde ženy sú brané ako otroci prípadne veci. Z tohto hľadiska išlo o dobré zobrazenie pomerov v Afganistane ale asi aj vo väčšine východnejších štátov s podobnou politikou, prípadne vierovyznaním. Prerušovaný príbeh o Sulejmanovi bol zaujímavý, len skončil inak, ako som predpokladal. Nebol tam žiadny reálny boj, iba sme vďaka tejto legende zistili, čo sa mu stalo v reálnom živote a film tak pekne uzatvoril príbeh hlavnej rodiny. 7,2/10. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nechaj pršať slová a nezvyšuj hlas, pretože je to dážď vďaka ktorému kvet rastie... nie hrom. Príbeh Parvany v meste Kábul je príbehom ktorý chytí za srdce. Nie je to film pre deti. Je to film pre dospelých videní cez oči dieťaťa. Afgánska kultúra a politická rozdelenie sú najväčšími nepriateľmi pre obyčajné rodiny a pre ženy, ktoré tu nemajú žiadne postavenie. Twomey ale vedie svojich hrdinov cez náhody a dobrodenie aj úskaliami a nebezpečnými miestami kde hrozí smrť. Všetko je to správne vyvážené. A do toho sa rozprávajú príbehy. Nepamätám si, že by mi niečo tak chytilo srdce a zároveň ma tak dojalo ako toto. Minimálne predchádzajúce Mooreové a Twomeyovej diela, neboli písané a robené s takou nutnou úprimnosťou ktorou chceli niečo vypovedať. Hudba nádherná. Na konci výrazná katarzia. Máloktorí tvorca dokáže hovoriť o hrôzach sveta a vojny a zároveň v tom nájsť krásu a nádej. ()

Reklama

Kiisaki 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem netušila, že se mi dostane tak silného a drsného příběhu. Ze strany Cartoon Saloon jde po nevinném a roztomilém filmu Song of the Sea o pořádný obrat. The Breadwinner totiž není žádná pohádka, která by sklopila zrak před smutným a nespravedlivým světem - film mu jde přímo naproti a nebojí se ukázat hrůzu náboženského fundamentalismu, misogynie, dětských sňatků, války a násilí. Ty jsou ve filmu zobrazeny nesmlouvavě ve vší své zrůdné ohavnosti. Jenže je tu i něco jiného, protiváha v podobě lásky, přátelství, obětavosti a soucitu, bez kterých by lidé žijící na tak strašných místech v tak strašných dobách brzo zešíleli. Ve výsledku je z toho hluboký příběh rodiny, která navzdory všem okolnostem drží pohromadě hlavně díky odvaze dívenky, které život naložil na ramena víc, než by mělo dítě snášet. Při sledování mi bylo těžko a cítila jsem strach, byla jsem ale také okouzlena vším dobrým, co nám film dost nedisnyovským způsobem ukázal. Musím vyzdvihnout posledních deset minut filmu a především dramatickou scénu, která zobrazuje konfrontaci zoufalé matky s jejím bratrancem. To byl moment, kdy už jsem to nevydržela a slzela jako dítě. Je skvělé vidět, že i animované filmy mohou předvést něco tak výjimečného. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Trochu by mě zajímalo, proč je tenhle sice animovaný, ale jinak smutný, temný a trochu depresivní příběh definovaný jako rodinný film. Podle mě je to čistokrevné tragické drama, které ano - obsahuje krásné prvky jako přátelství, rodinná láska atp, ale jinak je to celé hozené do místa a času, které vám s kombinací děje rozhodně den nevylepší, spíš naopak. 70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Třetí rozdílný animovaný film od stejných tvůrců. Po Brandanovi a tajemství Kellsu a Písni moře, tu máme příběh mladé afghánky, která je nucena vydávat se za chlapce, aby zachránila svou rodinu. Tíživé téma poměrů v Afghanistánu. Především situace žen. Opět velmi silné téma, protkané muslimským mýtickým příběhem. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Předlohou k filmu byla kniha „The Breadwinner“ z roku 2000 kanadské spisovatelky Deborah Ellis. (Fjera)
  • Jedná se o první celovečerní filmový projekt studia Guru. (ČSFD)

Reklama

Reklama