Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (98)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Co vám velení řeklo při žádosti o posily ?'' - ,,Hodně štěstí, teď jste v rukou Božích! '' -------- Tak tohle bylo sakra dobré a schválně půjdu proti místním evidentně ,,znalcům''. Na to, že šlo o nízkorozpočtový film, to bylo naprosto skvělé. Dokonce bych řekl, že takto pořádnou válečnou porcičku akce jsem už dlouho neviděl! O tomto konfliktu jsem samozřejmě nic nevěděl (stejně jako místní znalci), ani o tom jak dobře to Irové dali. Sice zde někteří napadají chování nepřátel, je si však třeba uvědomit, že všechno co střílelo nebyli jen francoužští případně belgičtí legionáři s výcvikem. Jistě mezi nimi byla i halda místních černých žoldáků o jejichž výcviku lze jen těžko uvažovat. Co mně zaujalo byl fakt, že se útočilo z planiny kryté stromy (což bylo na jednu stranu logické), na stranu druhou s touto převahou bych obsadil blízký hřeben a obránce vystřílel zeshora jak králíky na hřišti... Ale třeba si tvůrci a věřím v to dobře nastudovali reálie i histerické skutečnosti. Po filmu jsem si k tomuto konfliktu něco zjistil a film se reálií držel celkem věrně včetně náletů na obrance. Jediné co chybělo byla obrněná lehká vozidla, kterými obránci disponovali. Tady je nahradily jeepy a defendery. U těch jsem obzvláště trpěl. Defíky patří mezi má oblíbená auta a když jsem viděl jak ve filmu vybuchují, hoří atd... trhalo mi to srdce. :-)! Film byl plný silných momentů, velmi hustý byl například rozhovor v hospůdce u koňaku, nebo dotaz velitele zda se jeho muži chtějí vzdát! I hudba mi tu sedla. Pokud bych měl na talíři jen takovéto nízkorozpočťáky, budu celkem dobře spokojen! Jsem rád, že tvůrci vzdali poctu hrdinům z Jadotville. Tenhle film jim byl poctou a je to poprvé, kdy jsem zaznamela, že jednotky UN (United Nothing .-) jen nepozorovaly, ale také jednou opravdu bojovaly co to dalo. Dal bych za 4 hvězdy, ale protože je tu film opravdu výrazně pododnocen, přidávám i pátou prázdnou nábojnici a rozhodně jej doporučuji vidět ! . * * * * * ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ MÁ V HISTORII SVOJI ROLI“...“ /// … a jak nám historie ukázala, OSN se o svoje vojáky dokáže postarat! (ironie čuráku!…) Film o hrdinský obraně (nerovnýmu boji) a politickejch čachrech pod vlajkou OSN, tedy vzoru ctnosti i práva. Směs politiky a války, kterýmu dodává „správnej“ význam i říz právě ta vojenská jednotka irskejch cucáků. Zajímavý i díky scénáři Kevina Brodbina. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Siege at Jadotville: The Irish Army's Forgotten Battle“, kterou v roce 2005 napsal Declan Power, neznám. 2.) Neustále mladejm vopakuju: dýchej, zmáčkni, zabij. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva tretina v ktorej sa zoznamujeme s prostredim a situaciou v Kongu je dost nezazivna a akonahle sa rozputa vojnova vrava, tak tak to je rovnaka nuda. Sice su prestrelky dost rôznorode, ale pôsobia sterilne. Bolo mi nakoniec jedno kto vyhra. Zase sa bojuje len o nejake blbe nerastne suroviny ako vzdy v tych zaostalych krajinach. Pochvalit sa da len to, ze to napriek nizkemu rozpoctu vyzera kvalitne. Ale to je u Netflixu samozrejmostou. Nakoniec si z celeho filmu budem najdlhsie pamätat otrasny pricesok Marka Stronga. 4/10. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný film se skvělým Jamiem Dornanem. Jsem ráda, že se dostal ze stínu pana Graye, trochu jsem se o jeho kariéru bála, ale jak je vidět snaží se objevovat i v jiných žánrech a filmech a jsem si jistá, že se romantickým žánrům bude vyhýbat opravdu dlouho. Film je dobrý, přiměřeně dlouhý, spousta střílení a akce, která je skvěle natočená. Já bych tam brala ale více vysvětlení, proč se to všechno děje. Ano, ze začátku máme několik vysvětlivek, stejně tak na konci, ale v průběhu filmu skoro nic, takže jsem si z toho vzala jen, že Irové bránili jakousi základnu před zlým francouzem a to vše v Africe. Nebylo to tam dostatečně vysvětleno a také mi tam chybělo trochu emocí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, kdo v Netflixu přišel na to, že tento film bude nízkorozpočtový. To by herci museli hrát zadarmo a to tady jsou na můj vkus až moc velká jména. Jamie Dornan, Mark Strong, Mikael Persbrandt nebo Guillaume Canet? K tomu je všechny vrhli do válečné vřavy s naprosto parádními akčními sekvencemi. Nechápu tedy, jak to tvůrci natočili za těch pár peněz, ale je hezké, že podobný příběh představili. O Jadotville jsem totiž neměl do té doby ani potuchy a už teď alespoň vím, že jednotky OSN taky občas sem tam něco udělají. Není to podmínkou a v tomto případě si to zaslouží větší pozornost. A samozřejmě i velký respekt. Proč? To si zjistěte sami, protože takový film by si zasloužil daleko více hodnotících, než tu aktuálně má! ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)
  • Natáčelo se v Jihoafrické republice. (BMW12)
  • Výzbroj írskych vojakov sa skladá z belgických útočných pušiek FN FAL, švédskych samopalov Carl Gustav m/45 a ďalej z britských ľahkých guľometov Bren, opakovacích pušiek Lee–Enfield No. 4 Mk I a vodou chladených guľometov Vickers. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama