Reklama

Reklama

Co tomu řeknou lidi

(festivalový název)
  • Norsko Hva vil folk si (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Šestnáctiletá Nisha vede dvojí život. Přes den je pokornou a svědomitou dcerou pakistánského imigranta a v noci si tajně užívá s kamarády noční život v Oslu. Jednoho dne otec odhalí Nishinu přetvářku a rozhodne se pro drastickou ochranu dcery před nástrahami západního světa. Snímek s aktuální a citlivou tematikou ukazuje, jak zásadně může být rozdílná jedna kultura. Na jedné straně stojí muslimští teenageři žijící v Evropě a toužící po svobodném životě, na druhé straně jsou jejich rodiče, kteří ctí tradice, ale usilují o lepší budoucnost. Život plný konfliktů, rozdílů a bolesti... Příběh plný empatie a porozumění ukazuje vlastní cestu, jak se ze zdánlivě předurčeného osudu vymanit. (Severský filmový podzim)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celkově zajímavý náhled do mentality přistěhovalců, hlavně jak se potýkají s kulturní (ne)adaptací ve jiné společnosti. Dovedu si představit, že je to jeden z modelových případů, kterých se dějí v bleděmodrém v celé Evropě. Navíc nejde o nějaké velké drama, dokážu si představit, že otcův trest by mohl být ještě přísnější. Nicméně i zde nejspíš vidíme prostředí, odkud se může formovat extremismus. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film rozpráva o mladej dievčine, ktorá má problém s dodržiavaním striktných kultúrnych a náboženských tradícií pakistanskej rodiny v Nórsku. Snaží sa zobrazovať udalosti bez príkras a myslím, že je zachovaná aj značná objektivita. Nastoľuje silné myšlienky a provokuje k debatám o zmiešavaní rôznych kultúr. Filmárske spracovanie je na úrovni, mladá Maria Mozhdah príjemným prekvapením. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak to bola silná káva tá vetička, ktorú povedal otec tej nešťastnej dievčine - "to chceš žiť so západniarmi, tými nekultúrnymi barbarmi?" No poviem vám, vzhľadom na to, čo ten otec vo filme stváral a vlastne aj všetci ostatní vrátane známych, je takýto výrok z jeho úst viac ako smiešny. Takýmto niečím si Európa prešla pred 400 rokmi, už je to za nami... no skrátka sranda, ako sa ľudia správajú, keď si myslia, že majú patent na pravdu. Strašné, že sa v 21. storočí niečo takéto ešte stále deje. Na záver som však čakal niečo tvrdšie, takto to bolo síce divácky prístupnejšie a menej na nervy, ale realita by si kľudne mohla dovoliť aj viac, sú aj horšie prípady ako bol prípad nešťastnej Nishi. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Citlivé bezvýchodní sociální Drama zaměřující se na život Pakistánské rodiny žijící v Oslu včetně jejich striktních kulturních tradicí a náboženství. Hlavní hrdinka Nisha by ráda žila život jako každý dnešní teenejdžr, tedy párty, alkohohol a sex se svým přítelem, bohužel její rodina a kultura tohle neuznává a když jí otec přistihne v pokoji se svým přítelem začíná pro ní osudné nekončící peklo, které nezná hranic a nemá konec. Vzhledem k tomu, že Nisha je opravdu krásná slečna silně jsem s ní empatizoval a veškeré její problémy prožíval takřka s ní. Je to hodně silné i emotivní a můžeme být rádi za Česko, protože ženy v Pakistánu a celém Islámu vůbec to nemají absolutně lehké. Silný zážitek s psychologickým podtextem. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Iram Haq už mě sejmula filmem Jsem tvá a i tady to nebylo jinak, nevím jestli vychází ze svých zkušeností nebo jsou to příběhy z jejího okolí. To co se dělo ty holčině to mě hlava nebere a opravdu mě píchalo u srdce. Neuznávám takovýhle tradice, který devastují jedinečnou osobnost každýho člověka, kde se rodina dokáže chovat k vlastni dceři jak mafianská organizace. Věta "Západní primitivové" je od muslimů a velmi svědčí o jejich schopnosti tolerovat druhý a to do konce i když jsou v jejich prostředí, neskutečný co jsem viděl za příběh. Nisha je pro mě velká hrdinka a hrozně jsem s ní ten její osud prožíval. Moc bych přál všem ženám na světě aby se mohli úplně ve všech oblastech svodně realizovat aniž by se obávali následků dokonce i od svých nejbližších. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Místo v Pákistánu se natáčelo v Indii. (cihlenka)
  • Příběh je inspirován skutečnými událostmi režisérky Iram Haq, kterou její otec nachytal s chlapcem v jejím pokoji a odvezl ji proti její vůli do Pákistánu. (cihlenka)

Reklama

Reklama