Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Arizona Dream z roku 1993 nás přivádí do prostředí New Yorku, kde žije Axel (Johnny Depp), který se živí jako strážce ryb v zátoce. Jednoho dne ho navštíví bratranec Paul, který Axela požádá, aby se zúčastnil strýcovy svatby pořádané v rodné Arizoně. Jelikož Axel nabídku odmítá, bratranec ho spícího unáší a Axel se ráno probouzí v těžké kocovině v Arizoně, kde se začnou dít neuvěřitelné věci... A především, kde se začínají plnit sny. Axel sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky, v absolutním tichu. Elaine (Faye Dunawayová) se chce naučit létat. Grace by zase chtěla zemřít. Sny docházejí ke svému naplnění v momentu, kdy Axel podlehne touze postavit letadlo pro Grace, jelikož se do ní bezhlavě zamiloval... Magický realismus, jak bývá nazýván Kusturicův způsob filmového vyprávění, přenáší režisér z Balkánu do Arizony, i zde létají ryby, sanitky, touhy a sny se zhmotňují. Vedle slavných hollywoodských star jakými jsou Johnny Depp či Faye Dunawayová se ve filmu objevují i kultovní herci jako Vincent Gallo či Lili Taylorová. Nezaměnitelnou hudbu k filmu složil slavný Goran Bregovič, který s Kusturicou již dlouho spolupracuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (358)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Supr divnej film :). Jedna bizarnost a originalita střídá druhou, jedna (obrovská) radost pohledět. Skvělá Lili Taylor s tiky a cigaretou hrající na akordeon, výborný Johnny Depp i Faye Dunaway. Uprostřed filmu jsem se úchvatně bavil předváděnými obrazy, skopičinami a cool nápady. Jednoznačná 100% záležitost. Jenomže pak přišla poslední půlhodina a film ne a ne skončit. Jako by autor scénáře nevěděl, jak příběh vhodně zakončit. Škoda. Ze skvělého zážitku jsem vystřízlivěl ještě před koncem filmu, pocítil smutnou rozporuplnost a jenom si povzdechl. Škoda toho dlouhého, nudného konce. To neodpustím. Přesto se těším, až si tuhle výstřednost pustím někkdy příště :) ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Můj první film od Kusturici a musím říct, že to bylo výborný. Koukal jsem na to kvůli Deppovi, kterýho miluji (ne, nejsem homosexuál:-) Nijak extra složitý mi to nepřišlo, bylo tak akorát, aby film nenudil a byl zajímavý. Nevím, jestli tohle je typický Kusturica, ale jestli jo, tak se na něho budu muset podívat blíže:-) ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Rusi tvrdia, že ak v prvej polovici nejakého filmu skúša herec scénu z filmu Na sever severozápadnou linkou na nečisto, tak v druhej polovici ju akiste zažije na vlastnej koži. Ja a Emir si asi nikdy nebudeme rozumieť. Osobne mi magický realizmus a kadejaké snové pasáže vo filmoch (a ani v knihách) nevadia, lenže musí byť za nimi kvalitný príbeh. Johnny tu bol ale hodný zaľúbenia. 2,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne radšej kukurica než Kusturica a môže byť aj okúsaná. Uznávam. že Faye to pristalo aj po päťdesiatke, ale inak pointa filmu má byť čo? Je o všetkom a o ničom. O korytnačkách i sexe. O plápolajúcom ohníku a nekonečnom spievaní Bésame Mucho, tentokrát našťastie nie v podaní Táslera. Film o hranici medzi dospelosťou a detstvom, ktorý miestami chutí ako sardinky s džemom. Umelecký film s nie celkom jasným posolstvom. Veľmi precenený. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmu sice chybí balkánská živočišnost a energie, ale Kusturica je nahrazuje poetičností a ironií, s jakou se strefuje do amerického konzumního snu. Je to film o dozrávání, o hledání lásky a místa v životě. Kusturica tentokrát pracuje s hereckou extratřídou; vedle největších hvězd mě zaujala Lili Taylor v roli neurotické Grace. V tomhle filmu je obsaženo strašně moc emocí, vášeň, nenávist, deprese i optimismus. Smrt je symbolizována sanitkou, která se vznese do nebe, v nečekanou chvíli se objeví létající ryby a žádná z postav se nechová podle zavedených měřítek. Výborný film, který ocení fajnšmekři s velkou dávkou fantazie. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Kvůli Kusturicovým depresím, které v té době prožíval se natáčení muselo přerušit na 3 měsíce. (Tygrys)

Související novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh.   VOD knihovna CANAL+ nabízí… (více)

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

07.12.2009

Asi ne filmovou (i když, kdo ví?), pouze mexickou. Tu z počátku 20. století. O tom, že Emir Kusturica připravuje film o legendárním banditovi, revolucionáři a lidovém hrdinovi Pancho Villovi, jsme už… (více)

Reklama

Reklama