Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie o Janu Ducháčkovi (skvělý Vlasta Burian), který jako ředitel advokátní kaneláře řeší finanční nesnáze významné šlechtické rodiny Rispaldiců. Předvádí tolik elánu, že nejednoho dokáže přesvědčit o opaku, jako šelma se vrhá po své kořisti a hnacím motorem je mu tříměsíční placená dovolená. Další zajímavé postavy: nešťastný dr. Jiří Faukner (Ladislav Hemmer), který nakonec dosáhne svého cíle a smí pojmout za ženu Julii z Rispaldic (Adina Mandlová), protože stejně nemohla pracovat, dále její zhýřilý bratr Ervín (Karel Máj), jejich matka Alžběta z Rispaldic (Milada Gameová), vždy aristokraticky náročná, nemohoucí dědeček Quido Krištalovič (Čeněk Šlégl), bývalý korvetní kapitán, Jan Rabas (Václav Trégl), který touží po rozvodu a bankéř Zamoski (Theodor Pištěk), který se omylem a "pod hrubým nátlakem Ducháčka" přizná k podvodu. Příjemně hravá komedie, která chce bourat společenské a třídní rozdíly. Krásné přání. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Burianových filmů a nadstandard režiséra Lamače. Příběh z advokátní kanceláře, kterou řídí prostořeký Ducháček, má dobrý Wassermanův scénář podle úspěšné divadelní hry, a navíc Burian ve své roli neexhibuje nad únosnou míru. Pětadvacet v českých na stole má své konotace i do dnešní doby. Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=YLxhsk4AUc8 ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jak (o)hodnotit ptáčka Ducháčka, toť vskutku oříšek. Stále váhám, stále váhám. Burian byl v úloze Ducháčka výborný (dobře napsáná role: pak jsem nad tím ještě uvažoval, že v reálném životě by mně byl Ducháček spíš protivný, není to prostě čistý sympaťák, přesto jsou scény, kde není, takové "prázdnější"), několikráte se mu podařilo upřímně mě rozesmát (vrcholem filmu je pro mě příprava aukce), ale... milostná linka L. Hemmer a A, Mandlová + záchrana té aristokratické rodinky, to se mnou nic neudělalo, nezafungovalo to. "Přednostu stanice" či "U pokladny stál mně" řádím výš, k těm bych se mohl vrátit kdykoliv, tohle už asi ani vidět znovu nemusím. 65% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Doháním klasiky, které opět musím nakoukávat ke zkoušce. A když se řekne klasika, každý si z té doby vybaví filmy s Burianem. Doposud jsem je docela ignorovala, ale zjišťuju, že se mi líbí. Ducháček se mi z těch filmů, co jsem zatím viděla, líbil asi nejvíce. Krkolomné situace, humor, lehkost, komediantství Buriana, které nezná mezí, výborní herci i ve vedlejších rolích. Vtipný a pohodový film nejen na nedělní odpoledne. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Po U pokladny stál patrně druhý nejvtipnější Burianův film, přesto jednu hvězdu strhávám... Protože až pár Burianových fórků nebyla ona protivná aristokratická rodina vůbec potrestána, když tedy nepočítám vytrhnutí chlupu z brady Gampeové. A přitom ta stará existence by si taak zasloužila, aby chvíli máchala s hadrem a vytírala podlahu, a Ervínek si taky mohl hodit brigádu v nějakém tom předválečném JZD, vídle a kolečko s hnojem by mu náramně slušely. No a Adina alias Žili by mohla máchat s hadrem spolu se starou existencí, neboť jí nechybí jedna zásadní vlastnost, kterou má mít správná uklízečka - totiž protivnost. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • V českej obci Horní Branná existuje cestovná agentúra „Ducháček to zařídí“. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama