Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

Metal.God 

všechny recenze uživatele

Austin je určitě sympatičtější postava než Emett, ale Chevy Chase je zase sympatičtější herec. Emett, který nic neumí se na zkoušky nepřipraví a pak se snaží všemožně opisovat. Z toho je problém, do kterého Emett zatáhne i Austina, chytrého dešifrovače. Emett po celý film Asutina využívá a vše nechává na něm. Celý film těží z klišé o Rusku a Americe. Arogance Američanů proti hrozbám Rusů. Příběh se dá rozdělit na části Test, Výcvik, Pakistán a Rusko a všechny jsou plné vtipů. Malým záporem filmu je, že je přeplněný reklamami. Ale například u Pepsi je to celkem vtipné. Scéna na konci, kde Austin řeší jak odklonit raketu je asi nejlepší. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Keby som tento film hodnotil tak pred desiatimi rokmi, dal by som asi o hviezdu viac, pretože vtedy som sa smial o sto šesť. Teraz už to také nie je, avšak musím stále uznať, že prvá polovica filmu je stále diabolská. Taká klasická americká blbosť, ktorá ale na rozdiel od mnohých ostatných hollywoodskych komédií naozaj pobaví. Zo začiatku sa zdá, že sa bude jednať o dobrú, však skôr tuctovú a nenápadnú americkú komédiu 80tych rokov s niekoľkými podarenými vtipy. To sa však postupom času s pribúdajúcimi dobrodružstvami mení, pretože celý príbeh je prepletený množstvom komických situácií, ktorým som sa veľakrát riadne smial. Ak ste to ešte nevideli a je vám pod 20 tak sa asi tomu vyhnite. Toto je skôr pre pamätníkov, ktorí ocenia humor 20.storočia. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Až se jednou budu chtít stát agentem s povolením okamžitě zemřít, tak se vydám ve stopách Fitz-Humea s Millbargem na komplexní několikahodinový výcvik a pak hned hurá do akce. Jen bych se nerad dočkal situace, kdy bych při svém mučení zjistil, že neznám cíl své mise. To by byl neskutečný trapas. Ovšem sledovat tyhle dva idioty, kterak si v práci jezdí na velbloudech, operují, sexují a jen tak mimochodem vyhrávají studenou válku, pro mne bylo a je neskutečně zábavné. Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности mi to snad nebude mít za zlé. ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele

Snaha o komédiu je márna. V tomto filme som sa 3x zasmial, že komédia! Rozumiem že kedysi boli takéto "komédie" v móde, lenže pre mňa ako fanúšika bláznivých komédii je toto nepostačujúce. Zápletka tohoto filmu sa nemôže volať ani zápletka, pretože dej len tak lieta vzduchom bez väčšej príčiny. Z tej doby som už videl dosť filmov na to (a ešte veľa komédii), aby som mohol kritizovať. Herci sa snažia byť vtipní, robiť divné grimasy, lenže pokiaľ svoju tvár máte ohýbať tak by ste mali navštíviť Jima Carreyho. Príbeh dvoch agentov alebo hocijakej dvojice je už opozeraná rozprávka (Blbý a blbší...). Oddychovka to je, lenže nie je to typ oddychu pri filme aký si ja predstavujem. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Chevyho Chase, a tady se skutečně vyblbnul. Svého parťáka Dana Aykroyda jednoznačně zastiňuje. Chevyho tady nezvykle dabuje Heřmánek, a ačkoliv jej mám moc rád, zrovna na Chevyho se víc hodí Oliva. Nejlepší scény jsou k vidění v rámci výcviku agentů, to je úplně jak v Monty Pythons. Ke konci už trochu dochází dech a nápady, ale z filmu tak moc čiší dobrá nálada a chuť dívat se na život s nadhledem, že čtyři hvězdičky si film rozhodně zaslouží. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Počas scény, keď sa konal večierok sovietskeho protiraketového personálu, zaznie pieseň „Soul Finger“ z roku 1967 od R&B skupiny Bar-Kays. Dan Aykroyd (šifrant Austin Milbarger) s Johnom Belushi a ich kapelou Blues Brothers ju v upravenej verzii vydali na albume "Made in America" v roku 1980. (alian)
  • Film byl inspirován slavnými road movies Boba Hopa a Binga Crosbyho, což vysvětluje cameo Boba Hopa. Těchto necelých 30 vteřin je posledním momentem, kdy se Hope objevil na filmovém plátně. (HellFire)

Reklama

Reklama