Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Duch "The Purge" je ten tam. McMurray nám servíruje prostoduchý akční thriller, o kterém jsem si chvíli mohl i myslet, že je to parodie. Protože nasekat tolik stereotypů, klišé a otřepaností do jednoho filmu musí být nějaký záměr, ne? Bohužel ale opak je pravdou a McMurray se jen snaží vyždímat z Purge poslední kapičky diváckého zájmu. Celý to působí jako hromada dalších "straight-to-DVD" věcí s neznámými či druhořadými herci, nad kterou se zase tak moc nepřemýšlelo. Tady je bod A, kde začínáme, sem chceme dojít a tohle a tohle tam musíme po cestě v pasírovat protože prostě proto. A ono se to nějak slepí. Upřímně ale nejsem nějak rozhořčen, protože přesně to jsem čekal. Škoda. ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Kvalitativně už nevidím rozdíl mezi touhle hloupostí a Seagalovkama. Koncept je víceméně podobný. Prostě se jde z bodu A do bodu B někoho zachránit a u toho umírají lidé. 4. Očista už je čistý rasistický hnus, který nemá mimo Ameriku snad šanci uspět. Série Očisty si dává už dvouletou přestávku, ale úroveň to opravdu nezvedá. Souhlasím s tvrzením, že oproti tomuhle vypadají 1 a 2 jako velkofilmy. Prosím ukončit sérii, která toho kromě zvráceného nápadu mnoho nenabídla. 5% ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) Viděno v kině. Čtvrtý, natočený film Očisty, tentokrát jako prequel, proč ne ? Celá tahle série mě baví. Sice to nevyniká nijak světoborně, abych si to každý den pouštěl, ale je to oddychovka, která se nedá nijak hluboce kritizovat. To samé platí i o tomto novém přírůstku. Dal jsem opět 4*, sice trochu slabší, ale co už. Ta tématika už je samozřejmě trochu ohraná, nápadů moc nepřibylo, ale i tak dobrý. Akce je slušná, začíná to dost pozvolně, sem tam nějaké podřezávání, pak započnou přestřelky a ke konci i nějaký ten výbuch. Celé to bylo takové realistické. Sice se už trochu vytratila ta pravá atmosféra očisty, ale to bylo možná způsobené tím, že tohle byla první. Někteří lidé ani nevěřili, že to bude taková mela. Hereckou sestavu tvoří sympatičtí a mnohdy i hustí černoši. Hlavně ten maniak Skeletor byl k nezaplacení (škoda, že neměl víc prostoru). Takže já se vůbec nenudil a ani mi nepřišlo, že by se začátek tak táhl. Mohlo tu být více nápadů a pro příště bych třeba zvolil ještě ujetější a šílenější přístup. No uvidíme, zda-li tu v budoucnu budeme mít ještě nějaké pokračování. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nakoniec si to užili len "tí čierni" :) Depardieu, by v tomto filme pôsobil, ako "najvýraznejšia" z troch farieb, v zubnej paste na bielenie chrupu. Inak absolútne priemerná, akčná, bezduchá zábava pre tých všetkých, ktorí neočakávajú akúkoľvek originalitu, či už z pohľadu násilia, alebo samotného vývoju deja. Na jedno vzhliadnutie, táto voľnomyšlienkárska slaboduchosť celkom ujde i zabaví zároveň, no náročnejší divák, by sa viac ukájal pri jednej z epizód: "Hříšní lidé města pražského". Strašne veľa sa tu strieľa a šermuje nožom, až má človek dojem, že sa pri tvorbe tohto snímku, podieľali všetky Army Shopy z celej Ameriky. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Očista už v rámci svojho námetu nemá prakticky čo ponúknuť, i keď si viem predstaviť verziu, ktorá by bola zábavná a sledovateľná. The First Purge nie je ani tak filmom o prvom experimente, ale skôr o akčnej exhibícii Y'lan Noela, ktorú by som mohol prirovnať k Ice Cubovi v xXX: State of the Union. Inak povedané, jeho predvádzanie som mu vôbec nežral. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 69,5 milionů dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 137,1 mil. (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 13 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Zbraně použité ve filmu byly AK-47, AKU, M-16, M-4, MP-5, MP-7 a G-36. (K98)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama