Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

Opsha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno vám řeknu: Pavel Matějka (překladatel) a Petr Tichý (režisér dabigu) jsou imbecilové a zasloužili by si zředkvičkovat. Takhle zmršený dabing jsem neviděl od dob jednohlasých véháesek(za všechno mluví november čili říjen a oslovení "Můj lorde"). Jiří Prágr se jako Černá zmije sice snaží (a ještě dabérka královny není úplně mimo), ovšem to co provedli Radovan Vaculík a Jiří Kodeš Baldrickovi a králi je na minutové posazení v mučícím stroji. Tak ale k jednotlivým dílům: 1* Věštba Nejlepší díl celé série, od téměř cimrmanovského výkladu po osudný omyl čarodějnic. Vysoká kadence i kvalita vtipů, jen zamrzí že se na linku s Jindřichem Tudorem dál nenavázalo 9/10 --- 2* Zrozen pro kralování Tady už se to láme k horšímu, až na skotského válečníka (který je málem tak drsný, že nemá bradavky) a hru Smrt skota žádná sláva. Konec pak připomíná více Beana než zmiji 4/10 --- 3* Arcibiskup Podle všech reakcí asi nejméně oblíbený díl tady na csfd mi zas tak špatný nepřišel. Už zase to má trochu lepší tempo a scénka s umírajícím zvrhlým lordem je vysloveně kouzelná. 6/10 --- 4* Vousy španělské královny Edmund se má ženit.No každopádně, humor tohohle dílu je na mě dost sexistický a tak mě nejvíc rozesmál všudypřítomný překladatel. A ještě novácký dadaismus že španělská princezna mluví italsky 5/10 --- 5* Lovec čarodějnic K tomuhůle dílu se dá říct jediné: Sledovat pouze s titulky. Hlášky pošahaného inkvizitora Nova spálila a pohřbila šest stop pod zem. Ale jinak druhý nejlepší díl. 7/10 --- 6* Černá pečeť Do šestice všeho dobrého a hlavně zlého. Nejslabší díl série, kde scénář plave na vodě (zvláště ve finále) a o vtipy se stará pouze dvouminutová přítomnost Šíleného Geralda. 3/10 --- Nejslabší série Zmije, kde jsou vtipy nejvulgárnější a Atkinson připomíná žvanivější verzi Beana. Navíc překlad je zde nejhorší z celé zmije. . Ale zase závěrečný song je mého srdce šampion Celkový dojem 5/10, zaokrouhleno dolů kvůli nevyužitému potenciálu prostředí a postav ()

KoRner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekdy sa mi zdá, že Rowan s tou svojou mimikou až príliš tlačí na pílu-čo však nič nemení na tom, že je to veľmi vtipný seriál s trefnými hláškami. Tento druh humoru však asi neocenia všetci. A český dabing je naozaj tragický. "Edmunde, budeš s náma bojovat?!" - "Proboha ne!Myslel jsem že budu bojovat s nepřítelem!!!" - "Doufám, že ho nepostavíš blízko mně." ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál? Asi jsem něco nepochopila. Humor je většinou na úrovni pubertálních vtípků - fekálie, zakopávání, padání atd. Jen poslední dva díly tenhle seriál vytahují na slabší tři hvězdy. Mám ráda britský humor i Rowana Atkinsona, ale tohle ne. A český dabing téhle historické komedii opravdu nepřidává na vtipnosti. Celé to vypadá jako natočené partou patnáctiletých děcek. Na další série se nechystám. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. část téhle zmijácké mozaiky se ještě od svých vrcholných pokračování liší, ale smát se jí dá i bez podpůrných prostředků. Temný středověk byl místem, kde jste si nebyli jisti svým životem ani jediný okamžik, a tím více ne, pokud jste se pohybovali ve vyšších kruzích, protože právě tu operuje úlisný a proradný Edmund. Ten sice působí, jakoby neuměl desátky počítat, ale v té "na hrnec" sestříhané kebuli se s kulometnou hbitostí rodí jedna chytrá intrika za druhou...přesto korunu pro krále zdejšího vtipu právem dostává Brian Blessed, jehož zapomětlivý a nervově cholericky roztěkaný král je dokonalý. V pilotním dílu k Černé zmiji (pilot se vůbec nevysílal) se mi Edmundova postava líbí víc, protože se podobá už charakteru počínaje druhou sérií. Děj je stejný jako u epizody Zrozen ke kralování. Herci nejsou téměř identičtí, hraje tu jen Tim McInnerny, Elspet Gray a Rowan Atkinson. Ještěže pro roli Baldricka našli Tonyho Robinsona! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak tu spousta uživatelů ve svých komentářích sděluje, 1. série tohoto kultovního seriálu je skutečně dosti chabá. Kvalita značně pokulhává a nabízený humor mi přišel více trapný, než vtipný. Rowan Atkinson a jeho šklebící se grimasy mi také příliš humorné nepřišly, zjevně ještě zůstal zaseklý v Mr. Beanovi:) Zhlédla jsem asi 2 díly, které mi úplně stačily a rozhodla jsem se raději počkat na 2. sérii, o níž jsem doufala, že bude o mnoho lepší. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2004 se seriál umístil na 2. místě v anketě "nejlepší britský sitcom" vedené televizemi BBC, ITV a Channel 4. (M4rkl4r)
  • Britský filmový časopis Říše zařadil snímek v žebříčku nejlepších seriálů všech dob na 20. pozici. (Terva)
  • Epizoda "Zrozen pro trůn královský" je remejkem pilotního dílu. (Kulmon)

Reklama

Reklama