Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z královských komnat a šlechtických paláců se dostáváme do beznaděje a špíny zákopů 1. světové války, kde se Černá Zmije coby cynický zkušený profesionál britské koloniální armády pokouší prošvejkovat mezi omezenou britskou generalitou, co se pokouší na moderním válčišti aplikovat bojové zkušenosti z dávno dobojovaných koloniálních válek minulosti, a smrtonosnou německou mašinérií na druhé straně země nikoho. Humor ještě více zčernal - takové vtipkování před popravčí četou nebo těsně před útokem proti hradbě nepřátelských kulometů je v pravdě šibeniční. Ale právě díky těsné blízkosti smrti dostává tradiční lehké špičkování vážnější tragikomický rozměr a závěrečná scéna, kdy se všechny postavy vztyčí k nesmyslnému útoku a vzápětí se montáží změní válečné pole rozryté granáty na louku hustě pokrytou rudými květy máku, patří vůbec k těm nejsilnějším scénám, jaké se kdy v sitcomu objevily. Celkový dojem: 95 %. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky poslednímu dílu "Sbohem" nejlepší série. Černohumorným gagům se sice rád zasměju, ale zároveň mě mrazí z toho, že řezníci jako polní maršál Haig skutečně žili a denně posílali tisíce vojáků zbytečně ven ze zákopů na jistou smrt. Černá zmije si samozřejmě v žádném díle neodpustí k této skutečnosti trefný komentář. Úplný závěr se tváří, jako by do seriálu vůbec nepatřil, ale úspěšně se mu podařilo dostat mě do kolen. ()

Reklama

Dark. 

všechny recenze uživatele

Ze všech čtyř sérií Černé zmije mi příjde tato nejzdařilejší. Propast Baldrickovy blbosti se ještě prohloubila a Edmund je ještě více sakrastický a to Rowanu Atkinsonovi evidentně svědčí. Jsem rád, že jsem mohl vidět i jeho druhou tvář než jen jako blbce Mr. Beana. To samé platí i Laurieho, u kterého bych nevěřil, že dokáže zahrát něco takového. Jediné, co bych této řadě vytkl, je veliký počet přirovnání od Edmunda. Ale nemění to nic na tom, že je to jeden z nejlepších britcomů. ()

boshke 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle bych si představoval celou Černou zmiji. Všechno mi perfektně sedí. Laurie má skvělou postavu, na rozdíl od trojky, stejně jako Percy s Melchettem se mi mnohem více líbili jako generál a jeho slouha než v jejich starých rolích. I ten Baldrick se Zmijí se mi ve čtyřce více zamlouvali. Styl humoru mi byl taky mnohem bližší... Čtyřka určitě zlepšuje reputaci celého seriálu, který pro mne byl poměrně silným zklamáním. A to jsem fandou britského humoru... 100% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Černá zmije končí a já nostalgicky vzpomínám... Ten poslední díl byl celý takový melancholický a posmutnělý, přesto si zachoval notnou dávku parádního anglického humoru... Ostatně jako celá čtvrtá řada, která je o stupeň lepší než třetí a první, ale na paty ji šlape nejlepší dvojka. Vychytralých plánů tady bylo vychytrale hodně, což mě potěšilo, vrátil se Tim Mcinnerny, viděli jsme i Mirandu Richardson... Baldrick a Edmund jsou opět naprostí géniové a herci neztratili nic ze své herecké síly, což je příklad hlavně Hugha Laurieho, který opět hraje fenomenálně našeho známého George. Tentokrát se podíváme do zákopů první světové, což je jistě vděčné místo pro sitcom. Opět mě potěšily geniální zápletky a originální a leckdy zabijácké vtipy a situace. Hned v prvním díle, který se mi společně s druhým líbil nejvíc, jsem s překvapením zjistil že George docela dobře maluje a jak vidím, nebyl jsem jediný. Všechny epizody opět mají něco do sebe, něco čím si je zapamatujete a hlavně si všechny zaslouží plný počet. A to rozloučení proběhlo vážně nádherně, ale bylo dost smutné.... Vyzdvihnout musím i Stephena Frye a jeho kapitána Darlinga. Po druhé sérii s královnou Alžbětou druhá nejlepší série, v těsném závěsu první a nakonec třetí. Ať žije lord Edmund, řečený Černá zmije, Ať žije sluha Baldrick a Ať je pořád dostatek vychytralých plánů... Potom zakončím ještě Bestiánem. 100%. 100%. 95%. 100%. (hodnocení sérií). P.S. Bez debat vážně nejlepší role Rowana Atkinsona. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • V epizodě "Vojenský lazaret" řekne Melchett  (Stephen Fry) Edmundovi (Rowan Atkinson), že Oxford je dost příšerná díra. Fry studoval v Cambridge, zatímco Atkinson na Oxfordu. (Kulmon)
  • V epizodě usvědčí domnělého špiona na základě chytáku, že Hull patří společně s Oxfordem a Cambridge k proslulým univerizitám. V roce 1917, ve kterém se přibližně odehrává 4. série seriálu, ještě neexistovala univerzita v Hullu, ta byla založena až v roce 1927. (Shakaar)

Reklama

Reklama