Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek Paterno se zaměřuje na Joea Paterna z Pensylvánské státní univerzity po vypuknutí sexuálního skandálu, v rámci něhož byl Jerry Sandusky obviněn ze zneužívání studentů. Poté, co se Paterno stal nejvýznačnějším trenérem v dějinách vysokoškolského fotbalu, je jeho odkaz zpochybněn a on sám je nucen čelit otázkám institucionálního selhání ve vztahu k obětem. Titulní roli ztvárňuje oscarový Al Pacino. Paterno je již třetím společným dílem Al Pacina a oceňovaného režiséra Barryho Levinsona, které natočili pro HBO. Ve filmu se představuje také Riley Keoughová v roli třiadvacetileté novinářky Sáry Ganimové, která jako první informovala o Sanduskyho případu v novinách Patriot News; Kathy Bakerová v roli Joeovy manželky Sue Paternové; Greg Grunberg a Larry Mitchell jako Joeovi synové Scott a Jay Paternovi; a Annie Parisseová coby Joevova dcera Mary Kay Paternová. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (42)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Victim two, ten years, anal intercourse. Al Pacino se pro role mužů s tajemstvím narodil. Jeho pojetí čtyřiaosmdesátiletého trenéra, jehož dlouholetý kolega prcá ve sprchách mladé fotbalisty z nuzných poměrů do zadku, je koukavé. Stejně vítaná je možnost zamyslet se o mlhavých hranicích profesní a občanské odpovědnosti, polodokumentární nahlédnutí univerzitních institucí instituce v mediální defenzivě a kladení nepříjemné otázky, kolik zla je nutno přehlédnout, když chcete spáchat velké dobro. Na druhou stranu mě fotbal, i ten americký, zajímá dost málo na to, abych mohl nějak intenzivněji prožít hrozbu, že nějaký trenér možná pověsí krátce před pětaosmdesátými narozkami (a smrtí) job na hřebík. Že je Pacino kmotr víme od dvaasedmdesátého. Nebo sedmdesátého devátého? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film pojednava vzhladom na sucasny stav v Hollywoode ohladom zneuzivania hercov a hereciek o aktutalnej teme. Sustredi sa na hlavny problem toho preco k zneuzivaniu dochadza v takej miere a vinnikom to tak dlho prechadzalo bez trestu. Pretoze akonahle sa jedna o vplyvnych ludi, tak vsetci okolo nad tym zatvaraju oci a niektori dokonca aktivne kryju vinnikov. V tomto filme sa pribeh vôbec nevenuje vinnikovi ale prave slvanemu trenerovi Paternovi, ktory je zosobnenim prave vsetkych tych ludi, ktory mohli s tym nieco urobit, ale zaslepene pred tym zatvarali oci. A akonahle sa cela kautza prevalila, tak ludia logicky vyventilovali aj svoju vlastnu nemohucnost na nom, pretoze na jeho mieste by sa vela ludi pravdepodobne zachovalo rovnako nespravne ako on. Celkom sa tesim na to, ked sa za par rokov dockame zfilmovania zakulisia udalosti ohladom Weinsteina a spol. Ale to potrva asi dlhsie, kedze by taky film musel nakydat spinu na vela sucasnych hviezd, ktore o vsetkom vedeli a drzali hubu. Ale spät k Paternovi. Rozhodne film stoji za zhliadnutie pretoze dokaze divaka donutit k zamysleniu sa nad tymi udalostami. Ale viac ako za 3* to nie je. Chybalo mi tam nieco intenzivnejsie. Nejaka väcsia konfrontacia s Paternom, ktory cely cas vyzeral jak zbity pes, ktory chce niekam ujst a mat od vsetkeho pokoj. Mozno sa mohol film viac venovat celej tej kauze komplexnejsie a nielen Paternovi, ktory bol viacmenej irelevantny. Asi najviac by ma zaujimal pristup samotnej policie, ktora o jednom incidente z roku 1999 vedela a hovno urobila. Prave oni s tym mali nieco spravit ako prvy. 6/10. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další propírané téma a to sexuální obtěžování. Nejdřív s tím začaly herečky a teď to máme i ve filmech, abychom na to nezapomněli. Naprosto souhlasím s tím, aby se pedofilové šli léčit a byli potrestáni za to, co provedli. A ti co je kryjí by měli dostat stejný trest. Je fakt, že v Americe si instituce hodně zakládají na svém jménu a radši zametou nějakou tu skvrnku pod koberec, než aby to řešili hned, no a pak to dopadne přesně takhle. Ale teď k filmu. Rád jsem po dlouhé době viděl Pacina v něčem zajímavém. Bohužel jako osmdesátiletý trenér nám toho moc nepředvede a ani předvést nemůže. Čekat od něj výkon jako v Any Given Sunday čekat nelze. Za prvé je to o něčem jiném a za druhé je tu rozdíl téměř dvaceti let. Nicméně Levinson vše zbytečně natahuje, zkrácení o nějakých dvacet minut by nebylo vůbec na škodu, případně trochu zrychlit střih, ale je to zase jen televizní film. Každopádně vidět stačilo jednou. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná o dokonalý portrét fachidiota, hodně lidí irituje výkon Al Pacina, který ale tady předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů, protože totálně vystoupil ze své šablony (on hraje tak dobře, že se nikdy nedá mluvit o manýře, i když ztvárňuje stejné typy) a jako by popřel všechny ty svoje vášnivé, rťutovité postavy minulosti. On je tak odevzdaný a zasvěcený svoji práci, až to bolí nejen jeho rodinu, ale i diváka. Nezajímá se o o nic jiného, než o samotnou hru, je jejím ztělesněním a po 50 letech na jednom místě a na jedné pozici nedokáže reagovat ani na jednoduché otázky svých blízkých... Nebyla to jen rakovina, která ho nakonec zabila, bylo to i vědomí toho, co a hlavně koho všechno obětoval své práci. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Aniž bych to předem věděl, po celou dobu jsem byl přesvědčený, že film režíroval právě Barry Levinson, protože je neuvěřitelně podobný filmům Doktor Smrt a Čaroděj ze země lží. Všechny pojednávají o temném skutečném příběhu a všechny jsou zahrané úžasnými herci.Jen je zde stejný problém, jako v již zmíněných filmech a to je viditelná TV produkce, kdy se režisér ani scénárista nesnaží jít více do hloubky a šokovat nebo překvapit. Takhle to jsou pouze méně známé, ale silné příběhy, převedené na filmový materiál. Bez silných herců v hlavních rolích, by filmy neměly čím zaujmout. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Názov filmu sa objaví až v 11. minúte. (figis20)

Reklama

Reklama