Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někdo chodí do kina na filmy a jiný na freak shows. Rain man patří těm druhým. Není totiž pravdou, jak se s oblibou tvrdí, že se Dustin Hoffman, dle mého nepochybně dobrý herec, doslova sžil s postavou autisty. Nikoliv, on pouze nadmíru přesvědčivě, možná i věrně předvedl ty aspekty autismu, které jsou divácky vděčné, atraktivní, šmudlínsky roztomilé (přístup k líbání) a estrádně senzační (početní a paměťové schopnosti). Tím nám ovšem nedal nic jiného, než návštěvu zoologické zahrady, v níž lvi pouze řvou a žerou krvavé flákoty, sloni jen troubí a stříkají vodu z chobotu, paviáni neustále ječí a všichni plameňáci stojí pořád na jedné noze. Svým výkonem si uzurpoval celý film pro sebe, čímž ho sice pozvedl řemeslně, jinak ale vůbec. Pokud jde o Toma Cruise a jeho kreaci, možná by bylo vhodné, právě tak jako se Hoffman zavřel mezi autisty, zavřít jej mezi normální lidi. Pak by snad nepůsobil tak křečovitě jako prkenný mistr světa diskoték. Možná mu ale křivdím, vždyť scénář mu nabízí jen trapnou proměnu z penězi posedlého povrchňáka v milujícího, nesobeckého bratra, a to vše pouze proto, že si vzpomněl, že mu kdosi kdysi zpíval jakousi písničku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Víš, co si myslím? Myslím, že autismus je pěknej kýbl sraček."..... - určitě vám zůstane hluboko v duši sebevědomý týpek Cruise, ale hlavně neskutečný herecký koncert D. Hoffmana. Celý film je plný silných okamžiků, na čemž má lví podíl i scénář a režie. Vše je jednoduše řečeno Oscarové ! PŘÍBĚH: ***** silný a lidský./ HUMOR: **** jestli vám tedy nevadí, že tyto okamžiky vycházejí z Raymondovi nemoci./ AKCE: NE - to sem nepatří./ NAPĚTÍ: ***** přesně takové, jaké by mělo mít drama. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo umí zahrát lépe autistu než Dustin Hoffman??? Nikdo!!! To snad ani nejde. Tento herec se dokáže vžít do role s naprostou presvečivostí. Hraje excelentně a film je vlastně jeho "one man show". Tom Cruise zvládá svojí roli i díky tomu, že je mu podobné být mladý, arogantní, ctižádostivý a mít rád penízky. Nakonec se u něj více rozvine bratrská láska. Režii nejde nic vytknout. Tento film miluju. Ne kvůli Tomovi, ale opravdu hlavně díky Dustinovi snad v životní roli....Nevím o lepším držiteli malé zlaté sošky!! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Fenomenální dílo, které přivedlo na plátno jednu z nejúžasnějších a také nejrozdílnějších filmových dvojic. Pravděpodobně jedna z nejlepších rolí Toma Cruise. Geniální Dustin Hoffman. Společně rozehrávají úchvatný herecký duet. Tom v roli egoistického, výbušného a workoholického chlapíka, který postupem času zjistí, že je schopen mít rád i něco jiného než peníze a auta, a Dustin coby autistický, upovídaný a v podstatě geniální člověk. Těžko říct, kdo z nich mi chvílemi šel na nervy více, jestli nervní Charlie Babbitt, nebo ukecaný a dokola se opakující Raymond, z něhož byl na nervy zase Charlie:) Velká cesta dvou lidí, která pro ně znamená mnohem více, než jsou si schopni vůbec uvědomit. O ženskou část, jinak zcela mužského příběhu, se stará okouzlující Valeria "Ramada" Golino. Nakonec došlo i na pár slz v závěrečné scéně s oběma bratry. Je to moment důvěrný, krásný, upřímný a dojemný. Zároveň však také jediný, při němž jsem slzela. Celý film je obdařen geniálními, vtipnými scénami a dialogy, na jejichž pozadí se však skrývá mírný smutek a strach. I přesto jsem se hodně nasmála a zároveň měla pocity, jaké nejspíš měli během filmu oba hlavní hrdinové. Ráda bych taktéž zmínila Hanse Zimmera a jeho nádhernou hudbu prostupujíc celou touto "velkou cestou." Podstatné jsou také informace, které se člověk při sledování dozví:) Dozvíme se, že "Quantas never crashed." Dozvíme se, že Raymond Babbitt je "výborný řidič." Dozvíme se, že v Cincinnati je Key Mart. Tom Cruise nám ukáže, jak lze v rychlosti udělat ze čtyř rybích prstů osm. Nikdy se ale nedozvíme, "kdo je na první.":) Dustin is "THE MAN!" ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Až moc se tady vše soustřeďuje na Dustina Hoffmana a ten ujde, ale Tom Cruise je mu zde překvapivě důstojným partnerem, a vůbec se vedle Hoffmana neztratí. Film je podle mě hodně přechválený a v konečném výsledku na mě působil prázdně, střihačovy nůžky v některých scénách až moc zahálely a nuda se dostavovala víc, než bylo zdrávo. Opět přechválený film. 40% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Psychicky postižený génius Kim Peek přezdívaný „Kimputer“, který posloužil jako předloha postavy hrané Dustinem Hoffmanem, je v závěrečných titulcích uveden v sekci zvláštní poděkování. (Olík)
  • Postava Raymonda Babbitta (Dustin Hoffman) byla inspirovaná skutečným autistou Kimem Peekem, kterého scenarista Barry Morrow potkal v roce 1986. Když pak v roce 1989 Morrow vyhrál Oscara za nejlepší scénář, daroval ho Peekovi. (Specs)
  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama