Reklama

Reklama

Karppi

(seriál)
Trailer
Finsko, (2018–2021), 21 h 2 min (Minutáž: 42–49 min)

Režie:

Rike Jokela

Hudba:

Juri Seppä

Hrají:

Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Jani Volanen, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Riku Nieminen, Raimo Grönberg, Jonna Järnefelt, Pamela Tola, Mikko Nousiainen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

Obsahy(1)

Pouze pár měsíců po tragické události vyšetřuje detektivka Sofia Karppi vraždu, která souvisí s helsinskou stavební firmou. (Netflix)

Videa (4)

Trailer

Recenze (37)

BarVo 

všechny recenze uživatele

Celkom som na seba hrdá, že som to dala, na ságy typu Nemocnica na okraji mesta už som si odvykla, ale nebolo to zlé. Fínština je môjmu uchu príjemná, prostredie a atmosféra sehr gut. Keď si odmyslím divný postup polície, najmä Karppiovej, neveľmi sympatické hlavné postavy ako vystrihnuté z Mostu, prekombinovanú zápletku či podivný vyšetrovací reštart v polovici seriálu, nie je tomu vlastne čo vytknúť:) ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to jsem si zase jednou pochutnala. Tuším, že je to asi 3. finský seroš, který jsem viděla a zatím jednoznačně vede. Je to kvalitní krimi se spoustou nepředvídaných zápletek a napínavý až do konce. Největší devízu vidím ve velice sympatické ústřední dvojici vyšetřovatelů, která se sqěle doplňuje. No a proti výhradám některých komentátorů, že je špatná matka a je furt v práci mám pouze jedinou odpověď. Kdyby byla pořád doma s dětmi a se všemi kolegy by ve všem souhlasila a smála se pořád na celé kolo, asi by nebyla tak dobrá kriminalistka a kolega si musel důvěru a respekt zasloužit, tak to prostě v životě funguje. U chlapa policajta se nikdo nepozastavuje, že nemá čas na děti. To je emancipace, přátelé. "Vita est tempus optimum hominis." A tak je třeba ho žít, se vším všudy. Za mě 90% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšia z vydarených severských detektívok. Možno si budete chvíľu zvykať na dvojicu vyšetrovateľov, každopádne Sofia je široko ďaleko najkrajšia policajtka, akú máte možnosť v krimi sériách vidieť. Je to ale vec vkusu. Kvalita sérií myslím mierne stúpa, všetko bolo vymyslené vopred a preto sa divák na konci žiadnej série necíti podvedený. Bohužiaľ zásadnou výčitkou sú niektoré logické nedostatky, čo pričítam možno tomu, že sa na konečné scenáre nepozrel nejaký externý dramaturg. Dá sa to ale vnímať aj tak, že to k žánru skrátka patrí a videli sme to aj vo Vraždách vo Valhale alebo Gaštankovi a určite aj v Moste. Osobne by som prijal aj štvrtú sériu. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finská odpověď na Most a na Zločin. Není to sice tak napínavé a promakané (příliš se tam toho pravda neděje), jak jsme zvyklí od švédských a dánských velmistrů, ale i tak jsem se těšila na každý díl. Krásnou severskou zmrzlou atmosféru to rozhodně mělo. K vyšetřovatelce Sofii: sice by v žádném případě neměla kandidovat na matku roku - to by asi hodně pohořela, ale mně ten její citový minimalismus nijak nevadil ani neurážel. Nevidí se často, aby tak pěkná baba byla i odvážná a zapálená pro svou práci. A že se skoro nikdy neusmála? Taky proč, do veselého životního období měla sakra daleko; během dvou měsíců přišla o manžela i o mámu. O druhé sérii si dovolím nepochybovat - nevysvětlenou smrt manžela si tvůrci jistě nechali jako eso v rukávu, kdyby se hodilo pokračovat … :) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Zajímavá, hlavní dvojka vyšetřovatelů, co si na sebe musí nejdřív zvyknout a pak jedna vražda, jejíž stopy vedou na začátku různými směry. To je v kostce příběh první série, které rozhodně nelze upřít snahu, ve finále však až moc překombinovanou. Místy to celé působí jako mix několika severských seirálů, (hlavně Zločinu, co se týká počtu podezřelých) a chvílemi to působí zase jako úplně něco nového. Co mi však na Karppi nejvíc vadí , to je nadbytečný počet dílů, zbytečně moc akční scény (záchrana Karppiové ve sklepě, plus scéna na střeše) a poté motiv pachatele, kterému já osobně ani trošku nevěřím. Takže zatím tři a něco a kdy bude dvojka, to se teprve uvidí. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (5)

  • Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) změnil ve třetí sérii auto a jezdí elektrickým Porsche Taycan. Finská policie používá automobily Škoda Octavia, Sofia Karppi (Pihla Viitala) pak příležitostně jezdí Škodou Scala. (FIAT 500)
  • Když jsou Karppi s Nurmim v opuštěném vězení, nejsou na ostrově Saaremaa, ale opět u zatopeného lomu Rummu, vedle kterého se nachází i bývalá věznice. (Sasori)

Reklama

Reklama