Reklama

Reklama

The Amputee

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1974, 5 min

Obsahy(1)

Kraťas, nakrútený Davidom Lynchom počas voľných chvíľ pri realizácii MAZACEJ HLAVY. Žena s amputovanou nohou sedí na gauči a píšúc veľmi osobný dopis svojmu známemu nahlas premýšla nad formuláciou viet. V tom k nej podíde doktor a začne sa jej vŕtat v rane po amputácii. Žena si ho nevšíma. Ani len vo chvíli, keď doktor značne znervózni kvôli nezadržiteľne striekajúcej krvi z rany. Čiernobiely film je natočený v jednom statickom zábere, kamera sníma gauč a ženu spredu, doktor je k nám otočený chrbtom. (POMO)

(více)

Recenze (131)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak ostatní, ale po příchodu "doktora" moje pozornost směřovala od myšlenkových pochodů ženy k její noze, ve které se Lynch tak neobratně šťoural. V určitých momentech na mě The Amputee působila až děsivě směšně, především, když zmatený "doktor", který si neví rady s ženinou nohou, odbíhá kamsi pryč. ()

Vaudevillain 

všechny recenze uživatele

Nechcel som pôvodne písať komentár pretože myslím že posolstvo filmu je veľmi jednoduché a polopaticky podané čo som bral k filmu aj ako miernu výtku ale niektoré komentáre tuná ma opäť presvedčujú o opaku takže skutočne len ku krátkej interpretácii. Film ukazuje negatívny rezervovaný vzťah a odpor spoločnosti zloženej z normálnych zdravých ľudí k ľudom určitým spôsobom handicapovaným alebo postihnutým. Banálny a nepodstatný vnútorný monológ ako aj triviálny spôsob ktorým je film natočený ukazuje že žena s amputovanou nohou normálne pokračuje v žití svojho života a zaoberá sa naďalej banálnymi nedôležitými vecami akými by sa zaoberala priemerná žena (je v tom samozrejme aj troška satiry spoločnosti zaoberajúcej sa klebetami, vzťahmi, kto, s kým, kde, ako a podobne) a nevidí svoju amputáciu ako koniec sveta alebo ako niečo čo by ju automaticky vylučovalo zo spoločnosti bežných ľudí. Naproti tomu Lynch v roztomilom prevleku sestričky je zdesený jej deformáciou a napriek tomu že je úplne pokojná a obyčajná nie je schopný ju kvôli jej vzhľadu schopný akceptovať a brať za normálneho človeka čo vrcholí vo filmovom (pravdepodobne iba surealisticky vysnívanom keďže žena si to nijak nevšíma) zhmotnení jeho strachu v podobe nohy striekajúcej krv na všetky strany a dehumanizovaní a zohavení jej osoby na ktorú sa teraz dívame Lynchovymi očami ktoré sa jej boja a ktorému sa hnusí napriek tomu že ona samú seba stále vidí ako normálnu a obyčajnú a pokračuje nevzrušene vo svojom každodennom živote. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Lynchovy filmy mám fakt rád, ale i on občas udělá krok vedle. Tohle prostě vzniklo z nudy, jinak to nevidím, navíc těch 5 minut je zcela bez nějaké atmosféry a strašně nudí. Ve srovnání s o osm let starším Six Figures Getting Sick to vypadá, jako kdyby to točil nějaký Lynchův student. V tom případě bych i změnil hodnocení. Ale brát to jako film od Lynche. Sorry, ale tohle zabití nudy při vytváření Eraserhead ani na ty 2* bohužel nevidím. Naštěstí je to jen jeden ze strašně mála případů, kdy mě Lynch něčím zklamal. ()

Okara

všechny recenze uživatele

Poprvé a snad i naposled souhlasím s Lynchovými odpůrci. Proč uctívat a vyzdvihovat naprostou nesmyslnost, jen kvůli tomu, že to natočil velký režisér? Zkrátka na tomto jednom uceleném záběru ani nelze moc co hodnotit, to, co žena říká je nesmyslné a ještě nesmyslnější je doktorova (Davidova) manipulace s jejím zraněním. Pro mě bohužel Lynchův nejslabší kousek, možná poznamenaný vnitřním rozkolem při natáčení Eraserhead, každopádně opět nehodnotím. ? % ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že ve srovnání s Lynchovou prvotinou, působí jeho čtvrté dílo jako naprosto amatérský, studentský počin, bez nápadu, atmosféry, či zajímavosti. Hodnotím originální 9 minutovou verzi, kde Lynch ukazuje 2x to samé, jen s jednou menší změnou (ošetřovatelka) a říkám si, jak nudné a zoufalé tohle bylo a kolik věcí šlo vylepšit... Opravdu nic neříkající ztráta času, kterou z odpadu zachraňuje jen psychoticky tekoucí voda. 1/10 ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Lynchův kamarád měl otestovat několik cívek surového filmového materiálu a Lynch ho přemluvil, aby to mohl režírovat. Když se potom činovníci AFI shromáždili v promítacím sále a viděli ženu s amputovanýma nohama, jak sedí na židli a píše dopis, jeden z nich zvolal: "V tom může mít prsty jedině Lynch!"
    (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • Krátkometrážní experiment byl natočen ve spolupráci s kameramanem Frederickem Elmesem, a to také za účelem otestování kvality tehdejší filmové techniky. (Abes)
  • V roku 1973 David Lynch už asi rok točil film Eraserhead. V tej dobe mu došli peniaze. Pre neho to bolo veľmi depresívne obdobie. Lynch dostal nápad, ako z tejto situácie psychicky vyviaznuť a tak natočil snímok The Amputee. (ČSFD)

Reklama

Reklama