Reklama

Reklama

Babička

  • USA The Grandmother
Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1970, 34 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Mladý chlapec, týraný vlastním otcem a matkou, jednoho dne zasadí zvláštní semena, ze kterých vyroste jeho babička. U níž posléze začne hledat lásku a útěchu, kterou nenachází u svých rodičů. (Pedestrian)

Recenze (92)

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Lidé jako produkty čehosi, řekl bych zagoroidní obličeje, bezpochyby trip, který kdokoli může stvořit kvůli nějaké psychické poruše, o které snad u Lynche nebudeme diskutovat. Kdo ví, co se tomu chlapovi může zdát za sny. Ten děj-neděj to spíš sráží, raději bych tam neviděl ani náznak děje, mám-li být upřímný... pokud tam tedy někdo nějaký našel... něco jako ten můj... je tam... snad. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle já říkám opravdu PSYCHO! Mrazivý flashback! Ale i geniální trip! Ať mi nikdo neříká že tohle dělal někdo střízlivý. To je moc i na nějakýho maníka co vyhulí igelitku trávy za den. Tady snad Lynch musel sežrat celej kotlík "houbovýho guláše"! No to opravdu nevím, ale vím že když to shlédnete až do konce, nepochybně si tak minimálně každý druhý bude připadat. Tento film se noří do nejzašší hloubi lidské duše, kde ji provokuje, drásá a mučí! Nemohu říci že se mi toto dílo líbí ale nemohu říci že se mi ani nelíbí! David Lynch je prostě "jiný" stejně jako jeho tvorba! Je to prostě výlet kamsi do lidského nitra a podvědomí který občas sahá až za hranice lidského rozumu a chápání. Oplzlé, kontroverzní, bolestivé, šílené a až ďábelské ale i svým způsobem "geniální"(bohužel!). Můžu jen říct že po shlédnutí tohoto "díla" již nikdy nebudete na svět hledět tak jako dřív! ()

Reklama

pepino 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silná atmosféra, vynikající postavy, "silný" příběh, výtečná hudba a k tomu všemu ještě zrežírované Lynchem. Atmosféra by se dala opravdu krájet. Jeden z prvních počinů Lynche. Ale už tady nám ukázal co je zač a čeho je schopen. Toto krátkometrážmí dílko na mě silně zapůsobilo a vždycky si ho rád znovu pustím a rád si znovu navodím ty zvláštní temné hororově laděné surrealistické pocity. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Lynchův krátký, jaksi experimentální a jeden z prvních filmů. Bylo to takový dost...nafetlý - znám spoustu lepších filmů s obdobnou tematikou (Kybernetická babička od Trnky). A sám Lynch má taky spoustu lepších, třeba i stejně ujetých (Rabbits), takže žádný vysoký hodnocení nebude. Ale už jenom pro takovej ten prvotní náznak atmosféry jeho filmů ty tři hvězdičky dávám. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Geniálny nápad (chapec si zasadí vlastnú babičku:)) pretavený do ďalšieho surealistického znepokojivo-pochmúrneho dielka, ktoré mi príde najmä po vizálnej stránke ako dokonalejšie pokračovanie Abecedy. Ako sám Lynch o Grandmother vraví: "Bolo to nahustené bez poriadneho skutočného scenára"...Asi ma Lynchovy fanúšikovia "zlynčujú", ale nedalo by sa toto tvrdenie aplikovať aj na také Lost HIghway?:))) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Během příprav natřel Lynch celé třetí patro svého domu na černo. (hot_spot)
  • Když Davidovi rodiče zhlédli Babičku, byli zděšeni, jak mohl jejich syn, kterému zajistili tak šťastné dětství ve slunném prostředí, přijít k tak ponurým vizím. (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • Film získal ceny na festivalech v San Francisku, Belleview a Atlantě. (Tomket)

Reklama

Reklama