Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Nenáročná odychovka z konce 40l., ze které je lehce patrné to budovatelské nadšení, které bych ale ještě nepřičítala našim soudruhům, ale takové té poválečně soudržnosti a nadšení z budování nové republiky - takže je to vcelku neškodné. Příběh není nikterak ostrovtipný, ale dohání to kvalitními výkony v čele se Sašou Rašilovem st. (jehož pupkaté tatíky nijak moc nemusím, což nemění nic na tom že tu byl opravdu dobrej). ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poklidný, nenáročný a i velmi slušně zábavný film pro pamětníky o starém dobrém bytovém referntu, který si na stará kolena už neví se sebou rady a tak odchází do důchodu. Ale potřebuje klid, ten v Praze nenalézá a tak jede s celou rodinou na vesnici. Tam objeví zapomenutou radost z práce i dobrého kolektivu. Když si člověk odmyslí možnou komunistickou agitaci "hurá na vesnici a za prací", tak nám z toho vyjde příjemný starý filmeček. Hudba: Julius Kalaš ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S oficiálem Tříškou jsem si nikdy nerozuměla, ok, všichni víme proč se ty filmy po roce 1945 tak změnily, ale tohle je exemplární příklad toho, jak lehký námět může zakrnět. Uvědomit si, že v práci je síla, to jsme uměli už za Protektorátu. Ale tehdy jsme se nemuseli spokojit jen s těmi Vrchoty a Vostrčilovými, protože jiné eye candy tady opravdu není. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Klasická veselohra s již jasnými socialistickými motivy, ale ještě zdaleka ne s tak strašnými, jako později. Rašilov je komik par excelence a vzhledem k široké plejádě herců již slavných i těch začínajících je stále na co se dívat. Ona i ta „Samá královna“ je únosnější než pozdější budovatelské songy. Jarmila Kurandová je další z řady brněnských patriotek, dnes už třetí, o které se po Fialové a Geprtové zmiňuji. Já tu Moravu v sobě nezapřu. A Rašilovo prozření a pomoc při žních je nakonec jaksi samo sebou, vtipné, zdaleka to není ta Pehrova úderka v Dovolené s Andělem. ()

Senfi 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mam moc ráda.Je to takový správně ztřeštělý..Saša Rašilov je naprosto úžasný a jak měl dětičky pěkně vycvičený.:o) Na jednu stranu bych se z takovýho táty asi zbláznila, ale na druhou stranu by s nim mohla bejt někdy opravdu sranda.." Sama královna, sama královna ceduličku psala, ceduličku psala, aby šohajka, aby šohajka na vojnu dostala, na vojnu dostala. Čobogaj, nebogaj, čáry nebogaj....:o) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení filmu probíhalo o prázdninách roku 1949 a celý štáb bydlel v penzionu Starý mlýn v Jetřichovicích.. (Silencia90)
  • Za svou roli obdržel Saša Rašilov st. Národní cenu. (M.B)
  • Film se nestihl dotočit během divadelních prázdnin a Rašilov by se musel vrátit do Národního divadla. Ředitel Barrandova měl ale příkaz film dokončit, a tak poslal herci telegram, že je v divadle omluven. Rašilov tedy filmoval dál a lest se projevila v momentě, když herci volala manželka, že ho v divadle shánějí. (jenik71)

Reklama

Reklama